OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 31, 2004 00:00
Uyurca, Ankara'nın dünyaca ünlü şaraplık üzümleriyle bilinen Kalecik İlçesi'nin bir köyü. Köydeki 35 hanede 68 kişi yaşıyor. Kavaklıdere Şarap fabrikaları şaraplık üzüm üretmeleri için 1992'de üç köylü ile anlaşınca diğer köylüler ‘‘Şaraplık üzüm yetiştirmek günah’’ diyerek ayağa kalktı. Ama ilk bağbozumunda fabrika üç köylünün parasını nakit olarak ödeyince muhalefet bitti.Herkes ‘‘Bu işin günahı sevabı kalmadı’’ diyerek şaraplık üzüm ekmeye başladı. Şimdi köydeki 35 hanenin hepsi bağcılık yapıyor.Her şey, Ankara'ya 85 kilometre uzaklıktaki Uyurca Köyü’nden Halil İbrahim Özbek'in yolunun 1992'de Ankara'ya düşmesiyle başladı. Akyurt'taki Kavaklıdere Şarap Fabrikası'na giden Özbek, yetkililere bir zamanlar bağcılık yaptığını ve arazisinin üzüm için uygun olduğunu söyledi.Fabrika yetkilileri kalkıp Özbek'in köyüne gitti. Aylar süren incelemeler sonunda tarlaların bağcılık için elverişli olduğu anlaşıldı. Kavaklıdere bu topraklarda şarap üzümü yetiştirmeye karar verdi. Köylülere her türlü teknik yardımı yapacaklarını, fidan vereceklerini ve ziraat mühendislerinin sürekli bağlarını kontrol edeceğini anlattılar. Sadece üç kişi ‘‘evet’’ dedi, diğer köylüler bunu ahlaksız teklif olarak yorumladı. ‘‘Günah olan şarabın üzümünü yetiştirmek de büyük günahtır’’ diyerek reddettiler. Sonuçta üç girişimciyle anlaşma yapıldı ve çalışmalar başladı.PARA GELDİ ARALAR DÜZELDİŞaraplık üzüm yetiştirmeye evet diyen üç köylüden Feyyaz Yelkovan (60) son 12 yılda yaşadıklarını anlatıyor:‘‘Şaraplık üzüm yetiştirmeyi kabul edince köydeki herkes bize sırt çevirdi. Ama biz işimize baktık. Kavaklıdere üzüm fidanı, zirai ilaçlar, asmalar için tel, bağların çevresini çevirmek için çit verdi. Bunların parasını da üzümleri hasat edince alacaklarını söylediler. Halil İbrahim Özbek 10, yeğeni Cengiz Özbek 10 ve ben de 10 dekarlık araziye üzüm ektik. Komşularımız şarap için üzüm üretiyoruz diye bizle konuşmadılar. Ama dört yıl sonra bağlardan verim alıp para kazanmaya başlayınca bizimle konuşmayanlarla aramız hemen düzeldi. Herkes işin günahı sevabı kalmadı diyerek bağcılık yapmak için fabrikaya başvurdu. Kalecik Karası üzümünden yapılan şarap çok tutulunca da tüm köyün tarlaları bağ oldu.’’Feyyaz Yelkovan, Kalecik Karası üzümlerinin başka cinslere göre daha kıymetli olduğunu bu nedenle de diğer üzüm üreticilerine oranla daha fazla para kazandıklarını söylüyor: ‘‘Kalecik Karası üzümleri tüm köyü paraya boğdu. Biz de her yıl ekili alanları genişlettik. Halil İbrahim Özbek'in 200 dönüme, Cengiz'in 100 dönüme, benim de 100 dönüme büyüyen arazilerimizde halen üzüm ekili. Köyde üzümden gelen geliri aylara bölersek hane başına ayda en az 1-2 milyar lira gelir düşüyor. Eşim Yosma'yla köyde oturuyoruz. Dört çocuğumuz Ankara'da yaşıyor. Kazandığımız paralarla Ankara'da daireler satın aldık.BİZİM KÖYDE RAKI İÇİLİRUyurca Köyü’nün 34 yaşındaki muhtarı Cengiz Özbek, Kalecik Karası'nın yaşamlarında bir dönüm noktası olduğunu anlatıyor: ‘‘Köyümüz fakir bir köydü, bakkal bile yoktu. Şimdi herkesin Ankara'da birçok dairesi var. Beş ay çalışıp yedi ay ense yapıyoruz. Herkes parayı gayrimenkule yatırıyor.’’Önceleri günah diye karşı çıktıkları şarap üzümü üreticiliğine alışan köylüler söylediklerini hatırlamak dahi istemiyorlar. Şaraba günah diyen köylülerin hepsi sol partilere oy veriyor. Ese Uyurca (57) 20 dönüm arazisindeki üzüm bağlarından yılda 24-25 milyar lira kazandığını söylüyor: ‘‘Köyde şaraplık üzüm üretiyoruz ama hálá şaraba karşı biraz mesafeli duruyoruz. Çünkü bizim köyde rakı içilir.’’Uyurca Köyü, Kalecik Karası üzümlerinin yetişmesi için en uygun iklime sahip. İç Anadolu bölgesinde bulunmasına rağmen, karasal iklime hiç benzemeyen bir havası var. En önemli özelliği üzümün yetiştirildiği mayıs-eylül döneminde neredeyse hiç yağmur almaması. Çünkü aşırı su, üzümün şeker ve asit dengesini bozuyor. Köyde özel bir
meteoroloji cihazı bile var. Veriler bir modem sayesinde anında Kavaklıdere fabrikasındaki merkez bilgisayara aktarılıyor. Ãœzümün yetiÅŸtiÄŸi bölgedeki yağış, rüzgar ÅŸiddeti, sıcaklık, nem, güneÅŸlenme süresi gibi veriler günlük olarak takip ediliyor. KALECÄ°K KARASI ÃœZÃœMÃœ NEDÄ°R?Kalecik Karası İç Anadolu'nun en kaliteli kırmızı ÅŸaraplık üzüm çeÅŸidi. Uzun yıllar ihmal edildiÄŸi için kaybolmaya yüz tutmuÅŸ bu nadide üzüm Ankara'nın Kalecik Ä°lçesi çevresinde az miktarda ve Akyurt mevkii çevresinde yetiÅŸtiriliyor. Ankara Ãœniversitesi, Kavaklıdere Åžarapları ve Fransız uzmanlardan oluÅŸan kadronun geliÅŸtirdiÄŸi bu üzümden yapılan ÅŸaraplar ülkemizde en popüler yerli ÅŸaraplar arasında bulunuyor.FABRÄ°KA ÖDÃœYOR, 6 YIL SONRA ALIYORBaÄŸ alanı için ilk kuruluÅŸ masrafı dekar başına ortalama bin dolar civarında. Bu masraf içinde fidan, tel, direk ve tarımsal mücadele ilaçları dahil. Kavaklıdere, çalışmak isteyen üreticilere hiçbir masraf yaptırmadan baÄŸ dikiyor. Yaptığı harcamayı üreticiden altı yıl sonraki hasat zamanında tahsil etmeye baÅŸlıyor. EÄŸer mahsul az ise bu tahsilatı faizsiz olarak bir yıl daha erteliyor. Bölgeyi her hafta en az bir kere kontrol eden ve üreticilerle bire bir çalışan danışman ziraat mühendislerinin ücretleri fabrika tarafından ödeniyor.Â
button