Selamlaşırken de kullanıyorlar, hatır sorarken de… Sevindiklerinde veya şaşırdıklarında da… Ve tabii sinirlendiklerinde. Orada konuya anneler veya sülale de dahil olabiliyor. Hakaret ettiklerini zannederken sözde de olsa birer ‘tecavüzcü’ye dönüştüklerinin farkına varamıyorlar. Oysa şiddet dilde başlıyor.
#KadınEvlilikte cinselliğin önemi tartışılmaz. Cinsellik çiftlerin tutkusunu canlı tutar ama ev işleri, iş hayatı, stres, çocuklar ve diğer gündelik sorunlar cinsel yaşamı sekteye uğratabilir. Peki cinsel hayatın ilk günkü gibi olmaması evliliğin gidişatını nasıl etkiler? Sağlıklı bir evliliğin anahtarı güçlü bir cinsel hayattan mı geçiyor yoksa başka faktörler mi ağır basıyor? Cinselliğin sekteye uğradığı ya da tamamen bittiği durumlarda evlilikler de bitmeye mahkum mu? Bir Sorudan Fazlası serimizde ‘Mutlu bir evliliğin yolu yatak odasından mı geçiyor?’ diye sorduk.
#CinsellikPrens Harry’nin “Spare” (yedek) adlı kitabı haftalardır gündemden düşmüyor. Satışa çıktığı ilk gün, 1 milyondan fazla satarak rekor kıran kitabın en dikkat çekici bölümlerinden birinde Harry, ağabeyi Prens William'a bir şey olursa, organ nakli gerekirse diye dünyaya getirildiğini iddia ediyor. Onlar İngiltere Kraliyet Ailesi mensubu olsa da bu problemler birçoğumuz için çok tanıdık, zira her ailede kardeşler arası kıskançlık ve rekabet yaşanabiliyor. Biz de Bir Sorudan Fazlası'nın bu bölümünde prens ya da prenses olmasalar da kardeşler arası rekabet yaşayan, ailesi tarafından ayrımcılığa maruz kaldığını düşünen kişilerle konuştuk.
#Kardeş KıskançlığıBir ilişkiyi, hele de çocuklu bir evliliği sürdürmek bu devirde kolay değil. Kimi çiftler ne yapıp edip bunu başarıyor ama kimileri de en doğrusunun boşanmak olduğuna karar veriyor. Peki çocuklara boşanma süreci nasıl anlatılmalı? Melis’le Gizem’in öyle bir niyetleri yok ama yine de bu önemli konuyu araştırdılar...
#Çocuk PsikolojisiMelis’in ikizleri ergenlik dönemine yaklaşıyor ve haliyle cinsellikle ilgili konuları merak ediyorlar, akıllarına takılan şeyleri soruyorlar. Gizem’in kızı daha 4 yaşında ama o da kadın ve erkek bedeniyle ilgili ayrımı fark etmeye başlıyor. Çocuklara cinsellik eğitimi ilk olarak ebeveynleri tarafından verilmeli. Peki ama onlarla konuşurken nelere dikkat edeceğimizi biliyor muyuz?
#Bebek Nasıl OlurHem Karun Hazineleri’ni görmek hem de büyüleyici vadiler, özgün evler, eşsiz lezzetler şehrini keşfetmek için yolumu Uşak’a düşürdüm. Ziyaretimin şehrin düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yıldönümüne rastlaması anlamlı bir sürpriz oldu. Lidyalılar ve Makedonyalı Blaundusluların izlerini taşıyan Ege’nin bu güzel ilini, tarih meraklılarının da mutlaka ziyaret etmesini öneririm.
#HürriyetYaz geldi, çocuklar geçici dövmelerle de olsa kollarını, vücutlarını süslemek, renklendirmek istiyor. Bu konuda çocukla diyalog halinde olup kalıcı dövme yerine bitkisel Hint kınası tarzı çözümler önerilebilir. İnatlaşmak yerine ileride sıkılma ihtimali anlatılıp konuyla ilgili detaylı bilgi verilebilir.
#ÇocukOğuz Özat, Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneğinde başkanlık görevin yürütmektedir. Oğuz Özat, 1971 Sivas Gürün doğumludur. İlk orta lise eğitimini Sivas/ Gürün'de tamamlamıştır. 1994 yılında Ondokuz Mayıs üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik bölümünden mezun olmuştur. 2015 yılında ise Ondokuz Mayıs Üniversitesi Evlilik ve Aile Danışmanlığı Tezsiz Yüksek Lisans bölümünü tamamlamıştır. İşte, Oğuz Özat hakkında detaylı bilgiler
#Oğuz ÖzatMatematik öğretmeni İsmail Yaşadı, 2 sınıfta 7 öğrenciyle çıktığı eğitim yolculuğunda kısa sürede ‘Ekarte Akademi’, ‘Özel Ekarte Anadolu Lisesi ve Özel Ekarte Ortaokulu’, ‘Ekarte Kişisel Gelişim Kursu’, ‘Ekarte Menderes Kişisel Gelişim Kursu’, ‘Ekarte Balçova Kişisel Gelişim Kursu’ ve ‘Ekarte Menderes Vip Kursu’nu hayata geçirdi. Şimdi de Özdere şubesi için çalışmalarını sürdüren Yaşadı’nın hedefinde Türkiye geneli şubelerle büyümek var. Biz sorduk, İsmail Yaşadı yanıtladı...
#1Uzman psikolojik danışman ve yazar Feriha Dildar ‘En Baştan - Ebeveyn Olma Yolculuğu’ adlı kitabında çocuk yetiştirme sürecinde yardımcı olacak bilgilere yer veriyor. Yeni nesil anne-babaların sorunlarını konuştuğumuz Didar’dan onları rahatlatacak tavsiyeler de aldık.
#Feriha DildarBugün başlayan ve 6 Şubat’a kadar sürecek yarıyıl tatilinde çocukları birbirinden heyecanlı etkinlikler bekliyor. ‘NASA Space Adventure’dan İstanbul Çocuk Festivali’ne, ‘Jazz For Kids’ müzikalinden Kemerburgaz Kent Ormanı içindeki şenliğe, alternatif çok...
#Yarıyıl TatiliYeni eğitim-öğretim yılı başlıyor ve artık tüm okullarda yüz yüze eğitime geçiliyor. Bir yandan büyük bir heyecan, diğer yandan büyük bir endişe var. Pek çok velinin aklında aynı sorular: Okullarda hijyenik bir ortam sağlanabilecek mi? Kronik hastalığı olan çocuklar derslerden geri kalacak mı? Uzun bir aradan sonra okula tekrar başlayan çocuklar uyum sorunu yaşar mı? Okullarda alınan tedbirleri ve hem pediatrik hem psikolojik açıdan çocukları okula nasıl hazırlamak gerektiğini uzmanlara sorduk.
#EğitimOtizmli bireylere genelde bebek yaşta teşhis konsa da bu her zaman mümkün olmuyor. Tıpkı muhabirlik yapan Rebecca Dingwell gibi… İşte 28 yaşına kadar otizmli olduğunu bilmeden yaşayan ve hayata ayak uydurmaya çalışan Dingwell’ın kendi kelimeleriyle hikayesi…
#OtizmHer birey doğduğu andan itibaren bir bağlanma sistemi içerisinde dünyaya gelir ve bu sistem, yaşam boyunca çevremizdeki diğer insanlarla bağ kurmamızı sağlar. Bir bebeğin birincil bakım veren figürüne/annesine arzu ettiği yakınlığı kurması ve devam ettirmesi için göstermiş olduğu her türlü davranışını “bağlanma davranışı” olarak tanımlayabiliriz.
#BağlanmaCOVID-19 pandemisi okulların kapanmasına neden oldu. Eğitimin aksamaması için akla gelen en önemli çözüm uzaktan ve çevrimiçi eğitim oldu. Milli Eğitim Bakanlığınca 2011 yılında kurulan Eğitim Bilişim Ağı alt yapısı eğitim ve öğretim için kullanıldı. Aynı zamanda internet üzerinden çevrimiçi eğitim uygulayan okullar oldu. Peki uzaktan ve çevrimiçi eğitimin verimliliği artırılabilir mi? Uzman Psikolojik Danışman Bedi Aydın, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#Okul