1 Kasım Dünya Vegan Günü farkındalık yaratmayı amaçlayan etkinliklerle tüm dünyada kutlanıyor. Hayvan hakları, iklim krizi ya da sürdürülebilirlik... Sebebi ne olursa olsun bitki temelli beslenenlerin sayısının artmasıyla birlikte vegan mekânlar da hızla çoğalıyor. Jürimize vegan tabaklarıyla lezzetten ödün vermeyen adresleri sorduk.
#GastronomiKaliforniya eyaletinin yıldızı ve palmiyesi en bol şehri Los Angeles… Dünyanın geri kalanına uzaklığı sebebiyle doğu yakasına göre daha az keşfedilmiş. Hollywood sayesinde herkesin Los Angeles ile ilgili iyi veya kötü herkesin bir fikri mutlaka vardır ama gelip gördükten sonra fikrinizin değişmesi an meselesi… Kimisi burayı gözünde öyle büyütür ki, her köşede bir ünlü göreceğini veya Los Angeles’taki tüm evlerin ve sokakların çok lüks olduğunu düşünür. Kimisi Amerika’da klasik bir şehir deyip geçer ama plajlarla çevrili şehirde hayatın akışını deneyimleyip, özgürlük hissinin tadını bir kere aldığında tüm ezberleri bozulur. Kozmopolit nüfusun verdiği avantajla herkesin kimliğini yaşayabildiği Los Angeles’ta, en uçuk hayallere her zaman yer vardır.
#Los AngelasDünya mutfakları arasında büyük öneme sahip olmayan, hatta çoğu zaman İngiliz mutfağıyla birlikte tiye alınan bir mutfak Alman mutfağı... Ülkenin soğuk havası Alman mutfağını silikleştirirken bazı yemeklerde de harikalar yaratmalarını sağlamış. İşte mutlaka denemeniz gereken Almanya'nın 10 sokak yemeği...
#LezzetduraklarıÖzge Özberk, eşi Hayim Sadioğlu ve 2 yaşındaki oğlu Leo ile yaşadığı Zekeriyaköy yakınlarındaki dubleks villanın kapısını InStyle Home dergisine açtı. Ünlü oyuncu, evlerinin her köşesine kendi yaşam enerjilerini yansıtmak istediklerini ve ortaya böyle renkli retro bir tarz çıktığını söyledi.
Öğlen, saat 12’yi biraz geçe, mutfakta hummalı bir hazırlık var. Kısa aralıklarla kapı çalınıyor, misafirler geliyor. Herkesin elinde tabak tabak yemekler... Dostlar hasret gideriyor, bir yandan masa hazırlanıyor. Tipik bir hanımlar günü gibi geliyor kulağa, değil mi? Ancak bu günün mönüsünde dolmalar, zeytinyağlılar yerine Sumatra usülü körili etler, satay tavuklar ve tapiyokalar var. Katılımcıları da Endonezyalı, Japon, Taylandlı, Vietnamlı kadınlar
Uzakdoğu yemekleri hayatımıza Çin mutfağıyla girdi. O zamanlar bir veya iki Çin lokantası herkese yetiyordu. Sonra Çin lokantaları çoğalmaya başladı. Arkadan ilk Japon lokantaları geldi. Sonra suşi çok popüler oldu. Onun ardından da diğer Uzakdoğu ülkelerinin mutfakları tanınmaya başladı. Bunların başında Tayland geliyor, Thai yemekleri de beğenildi.
İki genç girişimci, Türkiye’de Uzakdoğu yemeklerinde açık olduğunu görerek kendi restoran markaları SushiCo Chinese in Town’ı yarattılar. Selim Yalın ve Baran Dumanoğlu, 1997’de küçük bir dükkanda başladıkları işlerini, bugün 8 şubeli restoran zinciri haline getirdiler.
Moğollar bizim Orta Asya’dan komşumuz. Moda deyimiyle, kardeş-kimlik. Vaktiyle yediğimiz içtiğimiz ayrı gitmez, kol kola girip Çin mahallelerine yağmaya gidermişiz. O yüzden mutfaklarımız arasında benzerlikler var. Mesela Moğol işi ocakbaşı. Hiç duymadınız mı? Ocakbaşı seviyorsanız bir deneyin, İstanbul’un iki yakasında da var.
Uzakdoğu yemekleri servis eden restoranların sayısı Türkiye’de hızla artıyor. İlk önce Çin mutfağı ile tanışmıştık. Ardından Japon, Tayland hatta Moğol yemeklerini bile deneme şansına kavuştuk. Uzakdoğu lezzetleri artık sadece restoranlarda değil, evlerde de deneniyor.