Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2007 00:00
Uzakdoğu yemekleri hayatımıza Çin mutfağıyla girdi. O zamanlar bir veya iki Çin lokantası herkese yetiyordu. Sonra Çin lokantaları çoğalmaya başladı. Arkadan ilk Japon lokantaları geldi. Sonra suşi çok popüler oldu. Onun ardından da diğer Uzakdoğu ülkelerinin mutfakları tanınmaya başladı. Bunların başında Tayland geliyor, Thai yemekleri de beğenildi.
Bugün Vietnam mutfağının bile örneklerini tatmak mümkün. Moğol lokantaları da açıldı. Bazı restoranlarda birkaç Uzakdoğu mutfağı bir arada sunuluyor, hatta aralarında zincir lokantalar bile var. Bu hafta gurme, Uzakdoğu meraklısı ve Uzakdoğululardan oluşan jürimiz bu uzak ama lezzetli ve zengin mutfakların Türkiye’deki en iyi on temsilcisini belirledi. Sonuçlar gösteriyor ki, Türkiye’de Uzakdoğu’nun farklı mutfaklarının hemen hepsini layıkıyla temsil eden restoranlar mevcut. Yalnız bu konuda ipi İstanbul göğüslüyor.
EN İYİ 101. Dragon
2. Çok Çok
3. Miyako
4. Sushico
5. Mori
6. Pera Thai
7. Go Mongo
8. Itsumi
9. Wagamama
10. Wanna
DRAGON20 yıllık deneyim
İstanbul Hilton Oteli Sergi Binası’nın alt katındaki Dragon Restoran 1987’de kuruldu. İşletmeciliğini Ergün Yücebıyık’ın yaptığı bu restoran, İstanbul’daki en eski Çin lokantası değil ancak aralıksız çalışan, en köklü lokantalardan biri. Tatlı ekşi soslu tavuk, sofraya henüz pişme esnasındayken cızır cızır sesler eşliğinde gelen bol baharatlı Sizzling dana eti veya acı soslu dana eti mutlaka denenmesi gereken yemekler arasında. Hafif bir şey arayanlar için ise bademli tavuk ideal. Dragon her gün açık. Öğle yemeği servisi 12.00-14.30, akşam servisi 18.30-23.30 arasında. Çorba, çin böreği, içinde dana, karides, tavuk dahil olabilecek dört çeşit
yemek, pilav ve noodle’dan oluşan set mönünün fiyatı 65 YTL. Bu fiyata içecek ve tatlı dahil değil. Tel: (212) 231 62 00.
ÇOK ÇOKÖdüllü mimar işletiyor
İstanbul Tepebaşı’nda 10 ay önce açılan Çok Çok, Thai mutfağından lezzetler sunuyor. Bekir Kaya ve Singapurlu Kay Ngee Tan’ın ortaklaşa işlettiği mekanda, mutlaka denenmesi gereken lezzetler karides çorbası Tom Yum Kung, jumbo karides, yerfıstığı, soya fasulyesi, kurutulmuş acı biber ve kızarmış noodle ile hazırlanan Phan Thai Kung Sod ve kızarmış
balık köftesi Thod Mun Pla. Her gün 12.00-24.00 arasında hizmet veren Çok Çok’un dekorasyonunu aynı zamanda mimar olan işletmeci Kay Ngee Tan yaptı. Kay Ngee Tan iki hafta önce Singapur’da yılın başarılı mimarına verilen Singapur President Ödülü’nü kazandı. Çok Çok cuma ve cumartesi gecesi kokteyl launch olarak da hizmet veriyor, otantik kokteyller denemek mümkün. Kişi başı ortalama fiyat, içki ile beraber 50 YTL. Tel: (212) 292 64 96
MİYAKOYer masalarında yemek
İstanbul Swissotel’de hizmet veren Miyako birkaç bölümden oluşuyor. 24 kişilik Teppan-yaki’de müşterilerin seçmiş olduğu et ve balık ürünleri, önlerinde bulunan U şeklindeki bir ocakta pişirilip servis ediliyor. Tatami denen bölüm ise gerçek bir Japon lokantası gibi dekore edilmiş. Yerdeki tahta masalarda yemek yeniyor. Özel davetler için ayrılabilecek olan Temmpura sadece 7 kişilik. Sekiz kişilik bir suşi barı da mevcut. Alakart restoran ise 64 kişiye hizmet veriyor. Karides, somon, kalamar ve salatadan oluşan Teppan-yaki Matsu mönü 120 YTL, Japon akşam yemeği set mönünün fiyatı ise 50 Euro. Gitmeden önce rezervasyon yapmak şart. Miyako pazartesi hariç her gün 19.00-23.00 arasında açık. Rezervasyonlar için tel: (212) 326 33 05.
SUSHICO/CHINESE IN TOWN10. yılda 10 şube
1997’de kurulan Sushico’nun İstanbul, Ankara ve Kıbrıs’ta birçok şubesi bulunuyor. İlki Ataşehir’de açıldı. Ataköy’de açılan son şubeyle sayıları 10’a ulaştı. Burası sadece Japon lokantası değil. Aynı zamanda Chinese in Town adıyla bir Çin lokantası. Selim Yalın ve Baran sumanoğlu tarafından işletilen Sushico / Chinese in Town’da suşinin yanı sıra, Çin ve Thai mutfaklarından yemekler bulabilirsiniz. En popüler suşi, yılanbalığı ile hazırlanan hitomi roll, karides ve avokadolu ebi ten roll ile
yengeç etli Californian Roll. İçki dahil bir yemeğin fiyatı 35-60 YTL arasında değişiyor. Her gün 11.30-23.00 arası açık olan Sushico catering hizmeti de veriyor. Teşvikiye Tel: (212) 234 98 80.
MORİSuşisi meşhur
Yedi yıldır İstanbul Akatlar’da hizmet veren Mori’nin işletmecisi Serhat Gür. 80-90 kişilik kapasitesi olan mekanda Japon mutfağından örnekler yer alıyor. Mutfakta hepsi Uzakdoğulu olan 6 kişilik bir ekip var. Mori denince akla en başta suşi geliyor. Kızartılmış karidesli Mori Ebi Roll mutlaka denemesi gereken cinsten. Ama suşi sevmeyenler için Japon mutfağının farklı lezzetleri de var; karides tempura veya ton balığı ve taze soğanla hazırlanan Maguro Tartar gibi. Mori her gün 12.00’den 23.00’e kadar açık. Fiyatlar kişi başı 80 ile 100 YTL arası değişiyor. Mekanın Sergen Yalçın, Hülya Avşar, Demet Akalın gibi müdavimleri var. Tel: (212) 351 64 65.
PERA THAİTescilli Thai mutfağı
2001 yılında hizmet vermeye başlayan Pera Thai sadece otantik Thai yemekleri yapıyor. Tepebaşı Meşrutiyet Caddesi üzerinde. Sunum, pişiriliş şekli ve kullanılan malzeme tamamen orijinal Thai yemeklerinde olduğu gibi. Türk damak zevkine uygun olsun diye farklı malzemeler kullanılmıyor. Geçtiğimiz sene Tayland hükümeti ve Kraliyet Ailesi Thai mutfağını dünya üzerinde hakkıyla temsil eden 250 restoranı belirledi ve Pera Thai de bu restoranlar arasına girerek Thai Select Ödülü’nü kazandı. Pazar hariç her gün 12.00-24.00 arası hizmet veren restoran 65 kişilik. Taylandlı aşçılar tarafında hazırlanan yemeklerde sadece ev yapımı köri kullanılıyor. Tavuklu, karidesli, sebzeli ev yapımı köriler ve acılı karides çorbası öne çıkıyor. Yemek için kişi başı fiyat 60-70 YTL civarında. Tel: (212) 245 57 35 ve 26.
GO MONGOMoğol usulü mangal
İki yıl önce Suadiye’de açılan Go Mongo Moğol usulü barbeküsü ile meşhur. Özelliği istediğiniz kombinasyonları yapabilmeniz. Önce et olarak dana, tavuk, kuzu, hindi veya karides seçiyorsunuz. 20 çeşit sebzeden, aralarında tatlı-ekşi, soya ve körinin de bulunduğu soslardan bir çeşit seçiyorsunuz ve kullanmak istediğiniz baharatları belirliyorsunuz. Bu şekilde hazırladığınız tabak, ısısı 400 dereceye kadar çıkan düz bir sac üzerinde pişiriliyor. İsterseniz pişirilme aşamasını da izleyebiliyorsunuz. Bir tabağı ister sadece et, ister sadece sebze ile doldurabilirsiniz. Mekanın Cengiz Han ve Kubilay Han isimli kokteylleri var. Bir seferlik barbekü seçiminin fiyatı 20 YTL’den başlıyor, 59 YTL’ye kadar çıkıyor. İkinci restoran İstinye Park’ta açıldı. Tel: (216) 410 32 33.
ITSUMİKurucusu aynı zamanda aşçısı
Levent’teki İş Kuleler’in giriş katında yer alan Itsumi, dört sene önce kuruldu. Kurucusu Shunichi Horikoshi bir Japon. Itsumi’nin sadece patronluğunu değil, aynı zamanda beş kişinin çalıştığı mutfağın şef aşçılığını yürütüyor. Suşinin yanı sıra klasik Japon yemeklerini de bulabilirsiniz. Kızgın tavada ince kesilmiş bonfile, tatlı sos ve kızarmış sebzeden oluşan Yakiniku Teppan mutlaka denemeniz gereken bir yemek. Somonlu, fener balıklı güveçler de kış sezonunun popüler yemekleri arasında. Pazartesiden cumartesiye kadar öğlen 12.00-14.00; akşam 18.00-23.00 arası hizmet veren Itsumi’de fiyatlar 17 ile 50 YTL arasında değişiyor. 42 kişi kapasiteli restorana gitmeden rezervasyon yaptırmak şart. Tel: (212) 264 64 48.
WAGAMAMASağlıklı ye sağlıklı yaşa
Wagamama Londra’da kurulmuş bir restoran zinciri. Türkiye’ye Mayıs 2006’da geldi. İlk şubesi Levent’teki alışveriş merkezi Kanyon’da açıldı ve ilk günden itibaren çok tutuldu. İkincisi aralık ayında Taksim’de hizmete girecek. Sağlıklı yemek, sağlıklı yaşam sloganıyla çalışan Wagamama’nın en çok tutulan yemekleri arasında ekmek kırıntılarıyla panelenmiş Chicken Katsu Curry var. Japon pilavı, köri sosu, Akdeniz yeşillikleri ve Japon turşusu ile servis ediliyor. Özel ızgarada hazırlanan dana eti Teriyaki Steak Soba da çok tercih ediliyor. Fiyatlar içecek de dahil olmak üzere 20-25 YTL civarında. Tel: (212) 353 04 74.
WAN-NAHem yemek hem eğlence
2003 Aralık ayında Tepebaşı’nda açılan Wan-na Restoran karma bir Uzakdoğu lokantası. Burada Vietnam, Çin, Thai ve Japon mutfağından örnekler bulmak mümkün. Wan-na’da pazar ve pazartesi hariç her gün saat 19.00’dan itibaren akşam yemeği yiyip, yemeğin ardından kokteyl içebiliyor ve müzik eşliğinde sabah 04.00’a kadar eğlenebiliyorsunuz. Kırmızı ve yeşil biberli dana eti, sebzeli fener balığı fileto, karidesli Pad-Thai Noodle Wan-na’da mutlaka denenmesi gereken yemekler. Bir kişilik akşam yemeği için fiyatlar 80 ile 100 YTL arasında değişiyor. Tel: (212) 243 17 94.