Marc-Uwe Kling, internetin yokluğunda yaşayacağımız çaresizliği ve şaşkınlığı mizah dolu bir hikâyeyle anlatıyor. Bir taraftan teknolojik altyapıya ne kadar bağımlı hale geldiğimizi ve artık istesek de onsuz olamayacağımızı ortaya koyarken diğer taraftan bu bağımlılığın yarattığı sosyal hasarlara dikkat çekiyor.
#Marc-Uwe KlingGeçtiğimiz haftalarda sosyal medyada çocuğunu okula taksiyle tek başına gönderen bir annenin videosu gündem oldu. Henüz ilkokul çağına bile gelmemiş bir çocuğun tek başına taksiyle okula gönderilmesine çoğu insan tepki gösterirken, çocuklara sorumluluk vermenin doğru olduğunu savunanlar da oldu. Peki, sorumluluk sahibi ve öz güveni yüksek çocuklar yetiştirmek için aileler ne yapmalı? Çocuğun kaldıramayacağı sorumlulukların altına sokulması ona nasıl zarar verir? Hem ebeveynlerle hem de konunun uzmanı ile konuştuk.
#Çocuk YetiştirmeAvusturyalı romancı ve deneme yazarı Hermann Broch’un ‘Uyurgezerler’ üçlemesinin ilk kitabı ‘Romantik’ yayımlanmasından neredeyse bir asır sonra nihayet Türkçeleştirildi. 20’nci yüzyılın büyük ama karamsar başyapıtları arasında özel bir yeri olan ‘Uyurgezerler’de hayatın hızlı akışına ayak uyduramayan, geçmişin yitirilmiş değerleri ile yeni değerler arasında sıkışıp kalmış insanlar sergileniyor.
#Hermann Broch‘How I Met Your Mother’ dizisinin iyi kalpli Marshall’ı Jason Segel ile Charlie Laird’ın yazdığı gençlere yönelik ‘Kâbuslar’ serisinin yeni kitabı ‘Uyurgezer Şurubu’nda kimse uyuyamamaya başlıyor, üstüne üstlük zombiler de sokaklarda cirit atmakta. Kulağa korkutucu geldiğine bakmayın, yazarların ustalıklı dili ve anlatıma serpiştirilmiş mizahi öğeler sayesinde kitap su gibi akıp gidiyor.
#Kristen MillerFransız sosyolog Jean-Claude Kauffman, ‘Tek Yatakta İki Kişi’ adlı kitabında çiftlerle röportaj yaptı ve en rahat ettiğimiz yerde yaşadığımız ‘nazik’ rahatsızlıklara cevap aradı. Eşler rahat ve deliksiz bir gece uykusuyla sevgilisinin sıcaklığı arasında nasıl denge kuruyor? Kauffman’la araştırmasını konuştuk.
#Tek Yatakta İki Kişi‘Sıfır Makyaj’ onun ikinci albümü. ‘Arabesk’ de çıkış şarkısı. Çoktan radyolarda çalmaya, klibi internette ve müzik kanallarında dönmeye başladı bile. Demek ki, müzik onun için gelip geçici bir heves değilmiş. Farkındaysanız, vazgeçmiyor, devam ediyor. İyi de yapıyor. Ayşe Özyılmazel’i seviyorum ben, samimi buluyorum, bazen şefkat duyuyorum, bazen üzülüyorum. Ama orada kendisi gibi, gerçek duruyor. En azından karton değil, olmadığı bir kadın gibi değil. Neyse o. İkinci albümümün şerefine yaptık bu röportajı, tabii ki sadece müzik konuşmadık. Birlikte fotoğraflarımız da olacaktı, kar muhalefetinden dolayı ben gidemedim, O, Ersoy Alap’a çektirdi. Onun için her şeyin iyi olmasını diliyorum...
Kaçılın Türkler Geliyor/Sikender Abi’nin Övrupa Seyir Defteri kitabıyla edebiyat kulislerinde küçük bir deprem yaratan akademisyen Özlem Kumrular bu kez dünya erkeklerini yazdı. İtalyanca, İspanyolca, İngilizce, Almanca, Japonca, Yunanca ve Osmanlıca bilen 31 yaşındaki Kumrular bu kitap için yedi düveli gezdi. Kadınları dinledi, çevresini gözledi.