Rahat, huzurlu ve dinlendirici bir uyku çekmek vücudun sağlıklı olmasını sağlar. Üstelik yalnızca fiziksel değil ruhsal sağlığımız için de rahat bir uyku zamanı geçirmemiz gerekir. Bazı insanlar hemen uykuya dalabilirken neden bazıları hemen uyuyamazlar. Peki hemen uyumak için ne yapmalı?
#Rahat Uyumak İçin Bitki ÇayıParis’te geçen ay düzenlenen 2024 Yaz Olimpiyatları’ndan sekiz madalyayla döndük. Bunların üçünü kadın boksörlerimiz kazandı. Müsabakalar sırasında bizi gururlandıran ve gençlerimize örnek olan Buse Naz Çakıroğlu (gümüş), Hatice Akbaş (gümüş), Esra Yıldız Kahraman (bronz) ve Tokyo Olimpiyatları’nda (2021) altın madalya alarak bize müthiş duygular yaşatan Busenaz Sürmeneli ile konuştuk. Sürmeneli’nin genç kızlara bir de mesajı var: “İlla madalya almak zorunda değilsiniz kızlar, spor insanın kendisiyle mücadelesi aslında.”
#OlimpiyatÇağımızın en büyük sorunlarından biri uykusuzluk… Kimileri yastığa başını koyar koymaz uyuyan şanslılardan olsa da pek çok insan uykuya dalmakta zorlanıyor. Özellikle akşam yemeğinden sonra televizyon izlerken koltukta uyuyakalmak çok tatlı gelirken, kanepeden yatağa gidildiğinde uykuya devam etmek işkenceye dönüşebiliyor. Peki neden kanepede saniyeler içinde uyuyakalırken yatakta uyumakta zorlanıyoruz? Uzmanlarla konuştuk...
#Sağlık14 Kasım Dünya Diyabet Günü... Diyabet kontrol altına alınmazsa kişinin yaşam kalitesini bozan, ömrünü kısaltan, zor bir hastalık. Hem çocuklarda hem yetişkinlerde ortaya çıkabilen bu hastalığın mevcut ve yeni tedavi yöntemlerini kendisi de tip 1 diyabetli olan Prof. Dr. Oğuzhan Deyneli anlattı: “Ne yazık ki atsan atılmıyor, satsan satılmıyor, diyabetle arkadaş olarak yaşamı sürdürmek durumundayız.”
#Necla Bayraktarİş ve sosyal yaşam arasında denge kurmak, iyi bir gece uykusunun feda edilmesi anlamına gelebiliyor. Uyku eksikliği ise biraz yorgun hissetmenin ötesinde, geniş kapsamlı ve ciddi sağlık sorunlarını da tetikleyebiliyor. Peki yeterince uyumadığınızı gösteren işaretler neler? Uzmanlarla konuştuk…
#Sağlık“Ne yataktan kalkabildim ne de çocuğumu koruyacak bir şey yapabildim”, “Öylece donakaldım, sadece bağırdım”, “Çök, kapan, tutun gibi temel bilgiler aklıma bile gelmedi, hemen dışarı çıkmaya çalıştım” bu sözler Düzce depremini yaşayanlara ait. Aslında bu durum her depremde panik halinde sık görülen bir olay. Peki, deprem anında neden donakalmanın önüne geçemiyoruz? Korku nasıl önleme dönebilir? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#DepremCovid-19’un ilk çıktığı günden bu yana en az risk barından grup hep çocuklar oldu. Ta ki Omicron varyantına kadar… Dünyadan gelen veriler Omicron’un çocukları diğer varyantlara göre daha fazla enfekte ettiğini ve hastaneye yatış oranlarını da arttırdığını gösteriyor. Haliyle ebeveynlerin kafasında da sayısız soru var. İşte o önemli sorular ve 5 farklı uzmandan detaylı cevaplar…
#KoronavirüsArpacık, göz kapağının dışında oluşan sivilce benzeri bir şişliktir. Gözde ağrı ve acıya neden olur. Göz kapağını etkileyen bu durum ağrıya da neden olabilir. Arpacığa iyi gelen doğal ve bitkisel tedavilerle evde çözüm üretmek mümkün. Peki arpacık nasıl geçer? Evde arpacığa ne iyi gelir? Sarımsak ve çay arpacığa iyi gelir mi? Gözde arpacık neden olur? İşte arpacık nedenleri ve arpacığa iyi gelen öneriler...
#ArpacıkHavaların soğumasıyla birlikte üst solunum yolu enfeksiyonu sıklığı arttı, bunun sebebi sık bulaşan viral üst solum yolu hastalıkları kolay bulaşıyor ve yayılıyor. Kış mevsiminde daha fazla görülüyor. Çünkü ısı değişiklikleri bu mevsimde daha fazla, insanlar kapalı alanlarda daha fazla vakit geçiriyor, ve böylece Toplu alanlarda kişilere çok çabuk bulaşıyor, okullar, metrolar, alışveriş merkezleri, toplu taşıma araçları ve çalışma ortamlarında kişiden kişiye geçerek hızla yayılabiliyor. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç Dr. Yavuz Selim Yıldırım, daha az hastalanmak için yapılması gerekenleri anlattı.
#Nasıl Daha Az Hasta Oluruz'Jet lag nedir?' sorusu uçakla özellikle uzun yollara seyahat eden vatandaşlarca araştırılan konuların başında geliyor. Uzun uçak yolculuklarında meydana gelen jet lagın ne olduğu ve nasıl önlemler alınabileceği, seyahat eden vatandaşlarca sorgulanıyor. Peki, Jet lag nedir?
#Jet Lag Nedir?LGS için artık adayların önünde sadece iki gün var. Uzmanların, LGS’ye hazırlanan 8'inci sınıf öğrencileriyle, anne babalarına; son günlerde, sınavdan bir gün önce ve sınav gününde yapmaları gerekenlerle ilgili bazı önerileri var:“Hata yapmaktan korkmayın, soru sayısına odaklanmayın, kolay sorulara dikkat edin. Kaygınızı çocuğunuza yansıtmayın, onu diğerleriyle kıyaslamayın, rahatlatıcı konuşmalar yapın.”
#LgsGöz bölgesinde meydana gelen şişlikler bazen çeşitli sorunlara neden olabilir. Göz şişliği sorunu bazen kapak kısmında bazen de alt kısımlarda meydana gelebilir. Göz şişliği nasıl geçer ve neden ortaya çıkar sorularının yanıtını bulabilirsiniz.
#Göz Şişliği Neden OlurVücudumuzun dış dünyadaki tehlikelere karşı olan savaşındaki en büyük müttefiki bağışıklık sistemidir. Her ne kadar kusursuz bir işleyişte olsa da bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine ihtiyaç vardır. Mükemmel bir mekanizmaya sahip olan bağışıklık sistemini ve güçlendirme yollarını İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Vardar anlatıyor.
#SağlıkVücudumuzun dış dünyadaki tehlikelere karşı olan savaşındaki en büyük müttefiki bağışıklık sistemidir. Her ne kadar kusursuz bir işleyişte olsa da bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine ihtiyaç vardır. Mükemmel bir mekanizmaya sahip olan bağışıklık sistemini ve güçlendirme yollarını İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Vardar anlatıyor.
#Bağışıklığı GüçlendirmeRamazan ayında oruç tutanların hem beslenme şekli hem de yaşam şekli değişiyor. Bu dönemde dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Orucu dinç bir şekilde tutabilmek için neler yapılması gerektiğini Prof. Dr. İsmet Tamer ile konuştuk, kendisinden ramazan ayında sağlıklı beslenmeyle ilgili ipuçları aldık.
#SahurÇocuğunuz yerinde duramıyor mu? Yerli yersiz koşup tırmanmak mı istiyor? Sınıfta oturmak, ödevini yapmak istemiyor mu? Dahası ne misafir kabul edebiliyor, ne de misafirliğe gidemiyor musunuz? Bu belirtiler nedeniyle çoğu zaman yaramaz veya şımarık olarak yaftalanan çocuklar aslında Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) yaşıyor olabilir. Uzmanlar bu konuya dikkat edilmesi gerektiğini, bu çocuklara doğru yaklaşımın çok önemli olduğunu söylüyor.
#HiperaktifŞehir ve iş hayatının karmaşasından uzaklaşma zamanı gelip de günün sonunda evimize döndüğümüzde, hem fiziksel hem de beyin yorgunluğundan yakınırız, dinlenmek isteriz. Fiziksel yorgunluğumuz genelde uzanınca çabuk geçer. Peki ya beyin yorgunluğu? İşte Nörolog Doç. Dr. Serdar Dağ beyin yorgunluğundan kurtulmak için altın tavsiyelerde bulunuyor...
#Beyin Detoksu30'lu yaşlar kadınların her anlamda zirvede oldukları dönem. Yani altın çağ. Vücuttaki mükemmel dengeler sayesinde ışıl ışıl ve olgunlaşmış hissedersiniz kendinizi. Üstelik kırışıklıklar da tehditkar değildir henüz. Biliyor musunuz, bu mükemmel armoniyi uzun sure devam ettirebilmek kozmetiğe verdiğiniz önemle de doğrudan bağlantılı. Cildinize uygun bakım için daha fazla beklemeyin.
#Cilt