Birkaç yıldır yaz aylarını kâbusa çeviren sıcak dalgaları nedeniyle çok sayıda can kayıpları yaşanıyor. Ancak sıcak sadece vücudumuzu değil beynimizi ve ruh halimizi de etkiliyor. Peki bunun sebebi ne?
#Sıcak HavalarGeceleri sık sık tuvalete kalkmak, uyku kalitesini ve dolayısıyla sağlığı fazlasıyla olumsuz etkileyen önemli bir sorun. Bu sorun genellikle belli bir yaşın üzerindeki erkeklere mahsus zannedilse de günümüzde 20'li yaşlardaki kadın ve erkekleri bile etkiliyor. Peki sebebi ne? Cevabı araştırmalar ve uzmanlar veriyor...
#Noktürniİlk aşık olduğumuzda neden gözümüz karşımızdakinin kusurlarını görmez? Karnımızda uçuşan kelebeklerin, terleyen avuçlarımızın sebebi nedir? Neden hep sevdiğimizle birlikte zaman geçirmek ister, onu yeri gelince kendimizden bile kıskanırız? Peki sevilen kişi hayatımızdan çıktığında bu kaybın vücudumuza nasıl bir etkisi olur? Bilim insanları bütün bunları teker teker anlattı...
#AŞKSosyal medyada ‘Hipokrat Reçetesi’ adlı hesabıyla tanıdığımız kardiyoloji uzmanı Doç. Dr. Özlem Bozkaya sağlıklı yaşam için yasaklara değil, dengeye ihtiyaç var diyor: “Makarna da yiyebilirsiniz, kebap da… Önemli olan dengeleyebilmek.”
#Doç. Dr. Özlem BozkayaMide ağrısı, genellikle yağlı ve ağır yiyecekler tükettikten sonra ortaya çıkan bir sorundur. Aynı zamanda çeşitli bazı mide rahatsızlıkları da ağrıya yol açar. Eğer mide ağrısı çok sık başınıza gelmiyorsa ve geçici bir durumsa, evdeki malzemelerle doğal bir ağrı kesici de yapabilirsiniz. Mide asidine iyi gelen yiyecekler nelerdir sizler için derledik.
#Mide AsidiHamilelik vücudun birçok bölgesinde rahatsızlık ve ağrıya neden olabilir. Bunların başında göğüs ağrıları gelmektedir. Nadir durumlarda, bu göğüs ağrısı kardiyovasküler sorunlardan veya hamileliğin komplikasyonlarından kaynaklanabilir. Peki, Hamilelikte göğüs ağrısı neden ve ne zaman olur detayları ile derledik.
Bu yıl sağlık sektörü ve ‘wellness’ (bütünsel iyilik hali) dünyasındaki ‘yeni ve büyük şey’ metabolik esneklik. Vücudun glikoz olmadığında yağı, yağ olmadığında proteini kullanarak hayatta kalabilme yetisi anlamına gelen metabolik esnekliği arttırmak için doğru adımları Dr. Ayça Kaya anlattı.
#MetabolizmaYeni bir yılla girerken, yeni başlangıçlar yapıyor ve hedefler belirliyoruz. Fakat çok kısa bir süre sonra aldığımız kararları hayata geçirecek motivasyonu kendimizde bulamıyor, pes ediyoruz. Özellikle, sağlıklı bir yaşam için düzenli egzersiz ve diet yapma kararında oldukça zorlanıyoruz. Kararlı bir şekilde sağlıklı kiloya ulaşmak için doğru ve sürdürülebilir egzersiz programına kararlılıkla uymak için atılacak adımları uzmanlara sorduk...
#SPORÇoğumuz her yılın başında daha iyi bir hayata adım atmak üzere kararlar alıyoruz. Ancak daha ilk ayda bunları ya unutuyor ya da rafa kaldırıyoruz. 100 kişiye “2022 kararların ne” diye sorduk: Spora başlamak, zararlı alışkanlıkları bırakmak ve sağlıklı beslenmek gibi klasik hedeflerin yanı sıra bu sene pek çok kişinin ruhsal olarak şifalanmak, dinginleşmek ve bol bol seyahat etmek istediğini gördük. Bu kararları uygulamak için uzmanlardan ipuçları aldık; yardımcı olacak mobil uygulamaları yazdık.
#Yeni Yılİnsanların severek tükettiği yiyeceklerden biri de, mantarlardır. Mantarların çok fazla çeşidi olması nedeniyle, zehirli olanları da bulunuyor. Kişiler zehirli mantarlar hakkında araştırma yaparak nasıl anlaşılacağı konusunda bilgi toplamak istiyor. Zehirli mantarın belirtileri kişilerce araştırılan önemli bilgiler arasında bulunuyor. Zehirli mantar nasıl anlaşılır ve belirtileri nelerdir? Zehirli mantar yersek ne olur? Zehirli mantarla ilgili merak edilen tüm detayları derledik.
#Zehirli Mantar Nasıl Anlaşılır Ve Belirtileri Nelerdir?Zihnimiz, etrafımızdaki dünyayı sürekli olarak yorumlama ihtiyacı duyar, olaylara anlam vermeye çalışır. Bazen dünyayı doğru bir şekilde görürüz – gerçekte olduğu gibi-fakat stres anlarında zihnimizin ürünleri olan sahip olduğumuz düşünceler, başımıza gelenleri gerçekçi bir resim ile çizemez. Örneğin, öncesinde yaptığınız bir hatayı hatırlamak, kendi kendinize “Hiçbir şeyi doğru yapamıyorum ve yapamayacağım!” demenize yani aşırı genelleme yapabilmenize sebep olur.
#2021 YKSSınav döneminde beslenme, pek çok yönüyle başarıya etki ediyor. Beynin hangi besin öğelerini alacağı konusunda oldukça seçici olduğunu söyleyen Doç. Dr. Haluk Saçaklı, gıdalarının türünün yanı sıra miktarının ve kalitesinin de beynin gelişimini, zihinsel performansını etkileyeceğini ifade ederek Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) girecek öğrencilere beslenme tavsiyelerinde bulundu.
#KahvaltıErken menopoz için risk faktörleri arasında en belirgin etkenin sigara içmek olduğunu söyleyen ve daha önce yapılan iki araştırmayı hatırlatan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Cengiz, zayıf ve solak kadınların da erken menopoz riski altında olduğunu söyledi.
#Erken MenopozErken menopoz için risk faktörleri arasında en belirgin etkenin sigara içmek olduğunu söyleyen ve daha önce yapılan iki araştırmayı hatırlatan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Cengiz, "Sigara dışında başka hiçbir yaşam tarzı faktörü kadının yumurtalıklarına daha fazla zarar vermez. Bunun dışında, bazı araştırmalarda yetersiz beslenen, aşırı zayıf ve biri 1990 yılında ABD'de, diğeri ise 1999'da ülkemizde yapılmış çok enteresan iki çalışmada; sol elini kullanan kadınların, sağ elini kullananlara göre daha erken menopoza girdikleri gösterilmiştir." dedi.
#Prof. Dr. Hüseyin CengizKoronavirüs ile mücadelede elde edilen başarı sonucu başlayan yeni normalleşme sürecine uygun bir beslenme diyeti oluşturmanın püf noktalarını anlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Duygu Yıldırım, “Sıcak yaz günlerine denk gelen normalleşme döneminde kırmızı et tüketimini azaltarak sebze ve meyve tüketimini artırmalısınız. Günlük su tüketiminiz kg başına 35 ml olmalıdır. En önemli kurallardan biri, tuz tüketimini sınırlandırmaktır. Çiğ sebzelerde tuz tercih etmek yerine sumak, nane, kekik gibi diğer baharatlara yer verebilirsiniz” dedi.
#Diyetisyen Duygu YıldırımUykusuzluğun bağışıklık sistemini direkt olarak olumsuz etkilemesinin yanı sıra yaratabileceği sağlık sorunları nedeniyle olumsuz etkisi katlanarak artıyor. Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Burcu Örmeci, koronavirüs salgını nedeniyle özellikle güçlü bir bağışıklık sistemine ihtiyaç duyulan bu dönemde yeterli ve kaliteli uyumak için önerilerde bulundu.
#Uyku DüzeniSıcak havalar ile birlikte görülme sıklığı artan ishal, özellikle çocuklar için büyük risk taşıyor. Doğru beslenmenin ve bol sıvı tüketiminin önemli olduğunu vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Elkin, “Çocuklarda ishale kusma ve ateş eşlik ediyorsa, en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir. Önemli olan çocukta sıvı kaybı olup olmadığının takip edilmesidir” dedi.
#İshalEmerken kendini geriye atarak, ağlayan bebeğin varsa; emzirme, sürekli bu ağlamalar yüzünden kesintiye uğruyorsa, emzirme zamanları uzun vakitler sürüyorsa, emzirme ikiniz için de keyifsiz hal almaya başladıysa, bebeğin yorgunluktan yenik düşüp, uykuya dalıyorsa, uykuları kısa süreli ve kalitesiz ise; bu makaleyi senin için yazdım. Sana ve güzel yavruna şifa olmasına niyet ediyorum.
#Anne Sütüİnsülin direncinin yol açabileceği sağlık sorunlarını geçen hafta bu sayfada özetledim. O kısa özet bile keyfinizi kaçırmış olmalı ki ertesi gün sayısız e-posta aldım. Konu mühim. Mühim olduğu için de sizi tekrar tekrar uyarmak, hatta dilimde tüy bitene kadar tekrarlamak zorundayım: Yeni bin yılın “veba”sı obezite salgını, o salgının “orkestra şefi” ise insülin direncidir. O direnci erkenden fark etmekse hepimizin vazgeçilmezi, her hekimin önceliğidir. Peki nasıl ve ne zaman şüpheleneceğiz bu sorundan? Yanıtlar için buyurun...
#İnsülin DirenciBasit bir soğuk algınlığından alerjilere ve kansere kadar birçok hastalığa karşı en önemli savunma birliklerimiz olan probiyotikler, kilo kontrolüne de yardımcı oluyor. Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş, sağlıklı bir şekilde kilo vermenin yollarını anlattı, özel zayıflama kürü tarifi verdi.
#Kilo Verme