Şanlıurfa, hem görkemli tarihiyle hem de eşsiz mutfağıyla bütün dünyanın ilgisini çeken illerimizden biridir. Şanlıurfa'daki gastronomi zenginliği bu ilin yemek turizminin öncülerinden olmasını sağlamıştır. Peki Şanlıurfa yemekleri nelerdir? Urfa'da ne yenir ve Urfa'nın neyi meşhur? Şanlıurfa mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesini detayları ile derledik.
#Şanlıurfa YemekleriŞanlıurfa’nın asırlık geleneklerinden olan tepsi yemekleri, hem göze hem damağa hitap ediyor. Kent genelinde her gün binlerce tepsi yemeği, mahalle fırınlarındaki odun ateşinde pişirilerek, sofralara sunulurken, fırıncılar da gelen yemek pişirme talebine yetişmekte zorlanıyor.
#ŞanlıurfaAdem’le Havva’nın cennetten kovulduktan sonra geldikleri yer, avcı toplayıcı yaşamdan tarım toplumuna geçilen ilk yer, Hristiyanlığın devlet dini olarak kabul edildiği ilk yer hep aynı adres: Şanlıurfa. Kente gittiğinizde “mutlaka yapın” diyeceğim 10 önerim var.
#Seyahat“Gelen ağlar, giden ağlar” derlermiş Urfa için... Sosyal medyada bir takipçim sayesinde öğrendim bu tanımı. Önce “Nereye geldim ben”, sonra da “Nasıl ayrılırım buradan” diye ağlarlarmış. Babil’den Hitit’e, Pers’ten Roma’ya uzanan muhteşem bir tarihi var Urfa’nın. Tam bir uygarlıklar beşiği. Kente gittiğinizde “mutlaka yapın” diyeceğim 10 önerim var.
#Saffet Emre Tonguç- UNESCO'nun ''Dünya Gastronomi Şehri" unvanına aday kentlerden Şanlıurfa'da, 3 yıl önce açılan Mutfak Müzesi'nde yörenin meşhur lezzetleri tanıtılıyor - Yerel kıyafetlerin giydirildiği bal mumundan heykeller ve kente özgü tatlar ile mutfaklarda kullanılan eşyaların yer aldığı müze, ziyaretçilerden ilgi görüyor
Recep Ali Yüce teknik öğretmen. Aynı zamanda halk dansları hocası. Yetiştirdiği ekipler defalarca Avrupa ve dünya birinciliği kazandı. 30 yıldır ekipleriyle dünyayı dolaşıyor. İstanbul Etiler’de Güven Kıraç’la birlikte bir motosiklet kursu işletiyor, ayrıca sürüş tekniği dersleri veriyor. Yüce, Batı ülkelerini yeterince gezdikten sonra, Doğu’ya yönelmiş. Favori kentlerinin çoğu Avrupa’da olmasına rağmen artık eski kıtayı ilginç bulmadığını söylüyor. “Ama Doğu beni hep şaşırtıyor” diyor. Yüce, son yılların en büyük şaşkınlığını İran’da yaşamış. Beş arkadaşıyla birlikte yaptığı yolculuğun bu ülkeyle ilgili tüm önyargılarını sildiğini söylüyor.
Four Seasons Hotel Istanbul at Sultanahmet’in avlusundaki Avlu Restaurant’ın başındaki şef Özgür Üstün, Anadolu mutfağına ait yemekleri dozunda stilize ederek 7 Bölge adlı bir tadım menüsü hazırlamış. Ama ne menü! Çiğköfte, Sivas katmeri ve diğerleri... Michelin tavsiye listesinde olan Avlu, vejetaryenleri de unutmamış.
#Avlu RestaurantO, sağlık sektöründe masanın her iki tarafında da bulunmuş bir isim. Doktorluk da yapmış, yöneticilik de... Kariyeri boyunca sağlık sektöründe iyi günlere tanıklı ettiği gibi, kötü süreçlere de şahit olmuş. Dr. Ulvi Ünal, bu kadar stresli sektörde en büyük motivasyon kaynağının çalışmak olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Fazla çalışıyorum. Özeleştiri gibi olacak ama krizden ve kaostan da besleniyoruz. Bu beni belki daha üretken kılıyor.”
#11867’den günümüze uzanan döner kebap kültürünün ve İskender markasının 3’üncü kuşak temsilcisi 74 yaşındaki Yavuz İskenderoğlu ile Bursa’da bir araya geldik. İşte Türk mutfağının global tanıtım elçilerinden İskenderoğlu ile sohbetimizden lezzet dolu anekdotlar.
#İskender KebapElazığ, kendine has lezzetleri ve zengin yöresel mutfağı ile kültürel bir doygunluk sunuyor. Elazığ’da günün her saatinde her türlü yemek yenilebilir. Her öğün ayrı ayrı adlandırılıyor. Elazığ'da örneğin, kuşluk ve yatsılık diye de yemek saatleri bulunuyor. Elazığ'ın en meşhur yöresel yemekleri nedir? İşte, tüm detaylar.
#Elazığ Yemekleriİtalya gibi gastronomisi konusunda tutucu, yüksek çıtalı bir ülkede, en önemli yeme-içme oluşumlarından birinde yer edinebilmiş bir isim Elvan Uysal Bottoni… Türkiye’de üretilen zeytinyağlarıyla alakalı şahane yorumlar yapan Elvan, şimdi kendi yağını da üretiyor. İşin en güzel kısmıysa ülkemizdeki üretim kalitesini herkes için yükseltmek istemesi.
#ZeytinyağıMichelin Rehberi, İstanbul’u yeni destinasyonu olarak belirlediğinden bu yana gastronomi sektörünü tatlı bir telaş almıştı. Nihayet 11 Ekim’de sonuçlar açıklandığında mutluluk ve gururu bir arada yaşadık. Restoranlarımızdan TURK 2 yıldız, Mikla, Neolokal, Nicole ve Araka 1 yıldızla ödüllendirildi. Neolokal ayrıca yeşil yıldıza da layık görüldü. Ülkemiz gastronomisi adına önemli bir adım olan Michelin Rehberi’ni değerlendirmek ve aldıkları ödüllerin heyecanını paylaşmak için yıldızlı restoranlarımızın şefleriyle bir araya geldik.
#Michelin Yıldızlı RestoranlarMersin tatilimde bildiğiniz üzere Konya ve Gaziantep’e gidip oradaki iki harika mekanı değerlendirmiştim. Bu hafta başı ise her gün farklı bir restorana gidip, yine sizler için değerlendirdim. İlk olarak yolum Çamlıca tepesindeki Sembol Ocakbaşı restorana düştü. Ataşehir ve Şanlıurfa’da da şubeleri olan Yusuf Can Güçtekin’in işletmeciliğini yaptığı bu mekan eşsiz manzarası ve lezzetiyle İstanbul’daki bir çok restoranın önüne geçiyor. Ertesi gün ise Bafra pidesinin en güzel yapıldığı yerlerden biri olan Bafralı Fatih Aşçı’nın sahibi olduğu mekandaydım. İyi ki de davetine icabet etmişim, çok memnun kaldım. Çarşamba günü, Konya yemeklerini tadabileceğiniz en güzel yerlerden birisi olan Küçükçekmece’deki Erol Tuzlu Bey’in işlettiği Has Konya Mutfağı’nda harika lezzetleri deneyimledim. Kebap denilince İstanbul’da akla gelen ilk yerlerden birisi Aksaray’daki Horhor semti. Burada lezzetine bayıldığım Neden Urfa Baboş Kebap’ı yazmadan edemeyeceğim. Son olarak ise Kadıköy’deki Haçapuri pideyi size anlatacağım… Yıllardır hizmet veren bu mekanda da lezzet tavan yapmış.
#KebapBodrum, tatilciler kadar lezzet peşinde koşanların da çekim merkezi. Birçok ünlü şefin, şöhretli restoranın yaz adresi olan ilçe, ruhuna uygun olarak Ege lezzetlerinden başlayıp Asya mutfağına uzanan geniş bir lezzet yelpazesi sunuyor. Her yıl yenilenen mutfaklardaki son gelişmeleri, sezonun favori mekân ve yemeklerini listenize not edin.
#GastronomiKebap farklı ülkelerde ve Türkiye ülkesinde de sevilen milli yiyeceğimiz olarak bilinmektedir. Kebap doğrudan doğruya ateşin üzerine tutularak pişirilmektedir. Aslında bir kap içerisinde susuz olarak pişirilen et yemeği olarak da tanımlanmaktadır. Çevirmesi, kızartması ya da kavurması yapılmaktadır. Bu seçenekler kebabın pişirme teknikleridir. Kebap çeşitlerinin çoğu ızgarada pişirilmektedir. Fakat tas kebabı gibi seçenekler tencere yemeği olarak kabul edilmektedir. Görüldüğü gibi kebabın kültürel etkilerden etkilendiği ve buna göre de çeşitlere ayrıldığı aşikardır. Kebap çeşitleri ve isimleri nelerdir, en sevilen kebap çeşitleri ve tariflerini sizler için derledik.