
Son Güncelleme:
Reyan Tuvi sorularınızı cevaplıyor
Gurmelerin güzergahıDört arkadaş, bir haftalık bir tatil ve rota planladık. İstanbul’dan Antakya’ya uçakla gideceğiz. Kiraladığımız araçla Antakya, Gaziantep, Urfa ve Mardin ile günübirlik bir geziyle de Suriye’ye geçip Halep’i göreceğiz. Tarihi yerlerin yanısıra, biz özellikle bu kentlerin köklü mutfak kültürüyle de ilgileniyoruz. Bu rota üzerinde, en çok hangi mutfaktan etkilendiniz? Bilgi verir misiniz ve yine bu güzergahta ağzımıza layık hangi lokantaları önerirsiniz? Urfa’da nerede sıra gecesi yapılıyor? Ahmet-Feyzi-Ufuk-HüseyinBelirlediğiniz rota, gerçekten de gurmelerin güzergahı sayılabilir. Her yerden tarih fışkırdığı gibi, sofralar da baştan çıkarıcıdır. En çok etkilendiğim mutfaklardan biri, bir sentez mutfağı olan Antakya mutfağı. Türk, Arap ve Fransız etkileri her öğünde kendini belli eder. Bir Antakyalının mutfağının ‘’olmazsa olmazları’’ vardır. Antakya’nın doğal zeytinyağı, nar ekşisi, çökelek, tuzlu yoğurt, zahter, biber salçası, domates salçası, kırma yeşil zeytin, dereotu, turşular, şalgam, semizotu, acılı pul biber gibi... Yüze yakın soğuk mezenin tadına bir günde varamazsınız ama Antakya’dan ayrılmadan şu yemeklerden bazılarını tatmaya çalışın: Ispanak Boraniye, Ekşi Aşı, Analı Kızlı, Humus Babagannuş- patlıcan salatası, Ezme Bakla, Muhammara, Küflü Çökelek Salatası, Çökelekli- Ispanaklı Katıklı Ekmek, Kekikli- Biberli Ekmek, Saç ve Şam Oruğu, Kağıt Kebabı, Bulgurlu Lahana Dolması, Maklube, Kaytaz Böreği, Firikli Aş... TİRYAKİ YAPACAK BAKLAVAAntakya’da, 110 yıllık eski bir Antakya evindeki Antakya Evi Restaurant’da, Antioch kebabı, kabak boraniye, ekşi aşı, kaytaz böreği denenebilir. Bir başka yöresel yemeklerde iddialı, köklü restoran, Hatay Sultan Sofrası. Harbiye’deki, Asi Nehri manzaralı Kule Restaurant, mezeleri, susamlı ekmeği ve o anda yapılan taptaze künefesiyle, hem yerlilerin hem de turistlerin gözdesi. Küçücük bir dükkanda, humus, ezme bakla ve süzme yoğurtun en iyisini Yoğurtçu Bakla Humus’ta bulacaksınız. Köprübaşı’nda, Antakya’nın en meşhur müşebbek tatlısını tadabilirsiniz. Gaziantep mutfağını size layıkıyla tanıtacak çok fazla yer yok. Bu mutfağın en büyük özelliği, yemeklere tat veren baharatlar, salçalar ve karışımlardır. Köftelerden, içli köfte, çiğ köfte, ekşili köfte, ufak köfte, malhıtalı (mercimek) köfte, yoğurtlu ufak köfte, kebaplardan kuşbaşı (tike) kebap, kıyma kebabı, patlıcan kebabı, soğan kebabı, simit kebabı, ciğer (cağırtlak) kebabı denenebilir. Ayrıca restoranlarda, yuvarlama (nohutlu yoğurt çorbası benzeri bir sos içinde, kuru soğan ve pirinçle iyice dövülerek, küçük toplar halinde yuvarlanan et parçaları), lahmacun, karışık dolma, maş çorbası, beyran, şiveydiz, yaprak sarması, çağla aşı, kabaklama, doğrama, kaburga dolması, borani, Ali Nazik kebabı, yoğurtlu patates, meyhane pilavı, pişi böreği, tatlı olarak da baklava, bülbül yuvası, künefe, burmalı kadayıf, Antep fıstığı ezmesi, sarma, katmer bulacaksınız. Yöresel ev yemekleri üzerine en köklü lokanta, çeşidi bol İncilipınar Antep Sofrası. Yuvalama, şiveydiz ve ekşili dolması denemeye değer. Antep’in dar sokaklarındaki eski bir Antep evinin avlusunda, Simitli Kebap denemek için Çınar Kafe- Bar & Restaurant’a uğrayın. 40 yıllık deneyime sahip Çavuşoğlu Kebap & Baklava’nın alinaziği ve baklavası çok lezzetli. Sizi tiryakisi yapacak bir baklava da Burhan İnal’da. Çınarlı, beyaz sosta yuvarlama ve nar ekşili salata, buradaki favorilerim. Bir asrı aşkın bir süredir kalitesinden ödün vermeyen ve ilk günden beri tarihi Bakırcılar Çarşısı içinde hizmet veren İmam Çağdaş Et Lokantası ve yöresel yemek veren en iyi lokantalardan Yörem Mutfak da listenizde bulunsun. Sabah 5 gibi Metanet Lokantası’na giderseniz, kentin ünlü beyranını tadabilirsiniz. HALEP EVİNDE YEMEKBu güzergahta en az etkilendiğim, Urfa mutfağı oldu. Yöresel yemeklerin en iyilerini ve özellikle şıllık tatlısını Urfa Sofrası’nda deneyin. Kale ve Balıklıgöl manzaralı Çardaklı Köşk Restaurant restore edilmiş bir Urfa evinde yöresel yemekler veriyor. Urfa Ev Sofrası’nda, kuzu tandır ve çömlek her gün çıkıyor. İçli köfte, ağzı yumuk, semsek gibi yöresel yemekler, kışınsa boraniyi deneyin. Kağıt gibi kemiksiz pirzolaların bir çırpıda isot ve domatese bulanıp kömür ateşinde pişirildiği, bakır tasta ayran verildiği 70 yıllık Tarihi Kahraman Urfa Pirzola ve Kebap Salonu, Köroğlu Çarşısı’nda. Yöresel yemek olmasa da, oturma düzeniyle eğlenceli bir lokanta olan Sembol Ciğer Salonu, Urfa’nın tipik mekanlarından. Yumuşak ve son derece lezzetli mangalda ciğeri, önünüzdeki tahtada kendi kestiğiniz otlarla birlikte dürüm yapıp yiyorsunuz.Mardin mutfağının tadına varmak için yine fazla seçeneğiniz yok. Mezopotamya Ovası’na bakan terasa sahip Cercis Murat Konağı, bir Mardin yemekleri mabedi. Kapari salatası, cevizli zeytin, kitelraha (Süryani usulü içli köfte), erikli yahni, firik, kaburga dolması, peynir helvası denenmeli. Hem otel hem de restoran olarak hizmet veren, teraslı Erdoba Konakları, yöresel yemekler için uğrayabileceğiniz bir başka adres. Turistik Et Lokantası’nın Mardin tabağında, kaburga dolma, etli ekmek, içli köftenin de bulunduğu, beş çeşit yöresel yemek var. İşkembe dolması da bulunuyor. Halep’te, mekanı ve yemekleriyle hayran kalacağınız bir yer BeitWakil Hotel & Restaurant. Mezelerle donatılan bu masalardan, etkilenmeden kalkmanız mümkün değil. Yine eski bir Halep evindeki Sissi House Restaurant & Pub’ı da deneyebilirsiniz. Urfa’da restore edilerek konaklamaya açılan eski bir Urfa evi olan Gülizar Konukevi’nde bir Sıra Gecesi izleyebilirsiniz.�