Son Güncelleme:
Reyan Tuvi sorularınızı cevaplıyor
Gurmelerin güzergahıDört arkadaÅŸ, bir haftalık bir tatil ve rota planladık. Ä°stanbul’dan Antakya’ya uçakla gideceÄŸiz. Kiraladığımız araçla Antakya, Gaziantep, Urfa ve Mardin ile günübirlik bir geziyle de Suriye’ye geçip Halep’i göreceÄŸiz. Tarihi yerlerin yanısıra, biz özellikle bu kentlerin köklü mutfak kültürüyle de ilgileniyoruz. Bu rota üzerinde, en çok hangi mutfaktan etkilendiniz? Bilgi verir misiniz ve yine bu güzergahta aÄŸzımıza layık hangi lokantaları önerirsiniz? Urfa’da nerede sıra gecesi yapılıyor? Ahmet-Feyzi-Ufuk-HüseyinBelirlediÄŸiniz rota, gerçekten de gurmelerin güzergahı sayılabilir. Her yerden tarih fışkırdığı gibi, sofralar da baÅŸtan çıkarıcıdır. En çok etkilendiÄŸim mutfaklardan biri, bir sentez mutfağı olan Antakya mutfağı. Türk, Arap ve Fransız etkileri her öğünde kendini belli eder. Bir Antakyalının mutfağının ‘’olmazsa olmazları’’ vardır. Antakya’nın doÄŸal zeytinyağı, nar ekÅŸisi, çökelek, tuzlu yoÄŸurt, zahter, biber salçası, domates salçası, kırma yeÅŸil zeytin, dereotu, turÅŸular, ÅŸalgam, semizotu, acılı pul biber gibi... Yüze yakın soÄŸuk mezenin tadına bir günde varamazsınız ama Antakya’dan ayrılmadan ÅŸu yemeklerden bazılarını tatmaya çalışın: Ispanak Boraniye, EkÅŸi Aşı, Analı Kızlı, Humus BabagannuÅŸ- patlıcan salatası, Ezme Bakla, Muhammara, Küflü Çökelek Salatası, Çökelekli- Ispanaklı Katıklı Ekmek, Kekikli- Biberli Ekmek, Saç ve Åžam OruÄŸu, Kağıt Kebabı, Bulgurlu Lahana Dolması, Maklube, Kaytaz BöreÄŸi, Firikli AÅŸ... TÄ°RYAKÄ° YAPACAK BAKLAVAAntakya’da, 110 yıllık eski bir Antakya evindeki Antakya Evi Restaurant’da, Antioch kebabı, kabak boraniye, ekÅŸi aşı, kaytaz böreÄŸi denenebilir. Bir baÅŸka yöresel yemeklerde iddialı, köklü restoran, Hatay Sultan Sofrası. Harbiye’deki, Asi Nehri manzaralı Kule Restaurant, mezeleri, susamlı ekmeÄŸi ve o anda yapılan taptaze künefesiyle, hem yerlilerin hem de turistlerin gözdesi. Küçücük bir dükkanda, humus, ezme bakla ve süzme yoÄŸurtun en iyisini YoÄŸurtçu Bakla Humus’ta bulacaksınız. Köprübaşı’nda, Antakya’nın en meÅŸhur müşebbek tatlısını tadabilirsiniz. Gaziantep mutfağını size layıkıyla tanıtacak çok fazla yer yok. Bu mutfağın en büyük özelliÄŸi, yemeklere tat veren baharatlar, salçalar ve karışımlardır. Köftelerden, içli köfte, çiÄŸ köfte, ekÅŸili köfte, ufak köfte, malhıtalı (mercimek) köfte, yoÄŸurtlu ufak köfte, kebaplardan kuÅŸbaşı (tike) kebap, kıyma kebabı, patlıcan kebabı, soÄŸan kebabı, simit kebabı, ciÄŸer (cağırtlak) kebabı denenebilir. Ayrıca restoranlarda, yuvarlama (nohutlu yoÄŸurt çorbası benzeri bir sos içinde, kuru soÄŸan ve pirinçle iyice dövülerek, küçük toplar halinde yuvarlanan et parçaları), lahmacun, karışık dolma, maÅŸ çorbası, beyran, ÅŸiveydiz, yaprak sarması, çaÄŸla aşı, kabaklama, doÄŸrama, kaburga dolması, borani, Ali Nazik kebabı, yoÄŸurtlu patates, meyhane pilavı, piÅŸi böreÄŸi, tatlı olarak da baklava, bülbül yuvası, künefe, burmalı kadayıf, Antep fıstığı ezmesi, sarma, katmer bulacaksınız. Yöresel ev yemekleri üzerine en köklü lokanta, çeÅŸidi bol Ä°ncilipınar Antep Sofrası. Yuvalama, ÅŸiveydiz ve ekÅŸili dolması denemeye deÄŸer. Antep’in dar sokaklarındaki eski bir Antep evinin avlusunda, Simitli Kebap denemek için Çınar Kafe- Bar & Restaurant’a uÄŸrayın. 40 yıllık deneyime sahip ÇavuÅŸoÄŸlu Kebap & Baklava’nın alinaziÄŸi ve baklavası çok lezzetli. Sizi tiryakisi yapacak bir baklava da Burhan Ä°nal’da. Çınarlı, beyaz sosta yuvarlama ve nar ekÅŸili salata, buradaki favorilerim. Bir asrı aÅŸkın bir süredir kalitesinden ödün vermeyen ve ilk günden beri tarihi Bakırcılar Çarşısı içinde hizmet veren Ä°mam ÇaÄŸdaÅŸ Et Lokantası ve yöresel yemek veren en iyi lokantalardan Yörem Mutfak da listenizde bulunsun. Sabah 5 gibi Metanet Lokantası’na giderseniz, kentin ünlü beyranını tadabilirsiniz. HALEP EVÄ°NDE YEMEKBu güzergahta en az etkilendiÄŸim, Urfa mutfağı oldu. Yöresel yemeklerin en iyilerini ve özellikle şıllık tatlısını Urfa Sofrası’nda deneyin. Kale ve Balıklıgöl manzaralı Çardaklı Köşk Restaurant restore edilmiÅŸ bir Urfa evinde yöresel yemekler veriyor. Urfa Ev Sofrası’nda, kuzu tandır ve çömlek her gün çıkıyor. İçli köfte, aÄŸzı yumuk, semsek gibi yöresel yemekler, kışınsa boraniyi deneyin. Kağıt gibi kemiksiz pirzolaların bir çırpıda isot ve domatese bulanıp kömür ateÅŸinde piÅŸirildiÄŸi, bakır tasta ayran verildiÄŸi 70 yıllık Tarihi Kahraman Urfa Pirzola ve Kebap Salonu, KöroÄŸlu Çarşısı’nda. Yöresel yemek olmasa da, oturma düzeniyle eÄŸlenceli bir lokanta olan Sembol CiÄŸer Salonu, Urfa’nın tipik mekanlarından. YumuÅŸak ve son derece lezzetli mangalda ciÄŸeri, önünüzdeki tahtada kendi kestiÄŸiniz otlarla birlikte dürüm yapıp yiyorsunuz.Mardin mutfağının tadına varmak için yine fazla seçeneÄŸiniz yok. Mezopotamya Ovası’na bakan terasa sahip Cercis Murat Konağı, bir Mardin yemekleri mabedi. Kapari salatası, cevizli zeytin, kitelraha (Süryani usulü içli köfte), erikli yahni, firik, kaburga dolması, peynir helvası denenmeli. Hem otel hem de restoran olarak hizmet veren, teraslı Erdoba Konakları, yöresel yemekler için uÄŸrayabileceÄŸiniz bir baÅŸka adres. Turistik Et Lokantası’nın Mardin tabağında, kaburga dolma, etli ekmek, içli köftenin de bulunduÄŸu, beÅŸ çeÅŸit yöresel yemek var. Ä°ÅŸkembe dolması da bulunuyor. Halep’te, mekanı ve yemekleriyle hayran kalacağınız bir yer BeitWakil Hotel & Restaurant. Mezelerle donatılan bu masalardan, etkilenmeden kalkmanız mümkün deÄŸil. Yine eski bir Halep evindeki Sissi House Restaurant & Pub’ı da deneyebilirsiniz. Urfa’da restore edilerek konaklamaya açılan eski bir Urfa evi olan Gülizar Konukevi’nde bir Sıra Gecesi izleyebilirsiniz.Â