Rusya’da yaşanan sel felaketinin ardından tahliye ve kurtarma çalışmaları devam ediyor. Bugün yapılan son açıklamada Ural Nehri’nin sularının 897 cm’e yükseldiği açıklandı. Yetkililer, tehlikeli seviyenin 930 cm olduğunu vurguladı.
#RusyaRusya’nın Orenburg bölgesinde görülen sel felaketinde Orsk şehrindeki barajın patlamasıyla en az 10 bin ev sular altında kalırken 230 bin nüfuslu kentte 6 bin 100 kişi tahliye edildi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Acil Durumlar Bakanı Alexander Kurenkov'a bölgeyi ziyaret ederek incelemelerde bulunması talimatı verdi.
#RUSYARusya’da Ural Nehri’nin geçtiği Orenburg bölgesinde etkili olan sel bir barajın patlamasına neden oldu. Rus devlet medyası bu sabah Orenburg bölgesindeki sel felaketi nedeni ile acil durum ilan edildiğini duyurdu. Felaketin 885'i çocuk olmak üzere 4.000'den fazla insanı etkilediği duyuruldu.
#RusyaHavyara İranlılar ‘‘Hazar Denizinin Kara Altını’’ diyor. Ancak Hazar'da tarih öncesi dönemlerden beri varlığını sürdüren mersin balığının sayısı son yıllarda kirlenme, kaçak avcılık ve denize dökülen nehirlerde kurulan barajlar yüzünden adamakıllı azaldı. Mersin balığının yumurtasından elde edilen havyar üretimi de, Rusya, Azerbaycan, Kazakistan ve İran gibi ülkelerde büyük darbe aldı.
ABD’de Rusya adına casusluk yaptıkları gerekçesiyle tutuklanan 10 kişi ile farklı istihbarat teşkilatları adına casusluk yaptığı belirlenen 4 Rus vatandaşının Batılı ülkeler ile değişimi Rusya'da bugüne kadar yapılan en büyük takas oldu.
#RUSYABu yıl ölümcül uçak kazası sayısı geride kalan yıllara göre çok az. Havayolu uçaklarının karıştığı kazalar da giderek azalıyor. Ölümcül kazalardaki azalma havacılığa olan güveni daha da arttırıyor. Bir yere uçakla gitmek güvenlik açısından bütün ulaşım araçlarını solluyor. Yıllardır değişmeyen bir gerçek bu.
#UÇAKGeçen hafta Kuzey’in en büyülü rotalarından Laponya’daydık. Yaklaşık iki hafta boyunca bu coğrafyayı keşfettik. Aslında tam bir turizm cenneti olan bölgede her anınız farklı bir deneyime dönüşüyor. Macerayla geçen bir günün yorgunluğunu Laponya gecelerinin vazgeçilmezi ateş başında sohbetlerle atmak paha biçilemez. Biraz yorucu görünse de doğayla derin bir bağ kurmak isteyen herkese hayatlarında bir kez bu seyahati yapmalarını öneriyoruz.
#SeyahatÖn Türk boyları olan Hunlar, Orta Asya’da Tanrı Dağları ve çevresinde kabileler halinde yaşamlarını sürdürüyorlardı. Diğer kabilelerle zaman zaman savaşlara da giren Hunlar, güçlü olmak ve varlıklarını sürdürebilmek için Teoman önderliğinde Büyük Hun İmparatorluğunu kurdular. Bu yazımızda Büyük Hun İmparatorluğu hakkında detaylı bilgiyi bulabilirsiniz.
#Asya Hun İmparatorluğu TarihiRusya’nın çeşitli bölgeleri ile Türkiye'nın bazı illerinde vatandaşlar tarafından görülen ve birçok kişinin UFO (tanımlanamayan uçan nesne) sandığı ışık huzmesinin, Astrahan kentindeki Kapustin Yar uzay üssünden fırlatılan bir Rus balistik füzesi olduğu anlaşıldı.
#Rusya‘Paris’te sonbahar’ kulağa bir Woody Allen filminin ismi gibi geliyor ama ‘Işıklar Şehri’ni görmenin ya da bir kez daha ziyaret etmenin en güzel zamanı gerçekten de sonbahar. Parizyenlerin söylediğine göre kışın havası fazla kirli oluyor. Yazın insanın başına ne geldiğini ise bu yıl haber bültenlerinin ilk sırasında dinledik: Haziran ve temmuzdaki sıcak dalgasında başkentte hava değerleri 42.6 derece ölçüldü. İklim değişimi kaynaklı aşırı sıcaklıklara denk gelmeseniz bile yazın Paris’te bir Parisli görmek, şehrin gerçek atmosferini yaşamak zor. Yerlileri toparlanıp yazlığa gidiyor ve kent turistlere kalıyor. Ünlü kültür-sanat hayatı da uykuya yatıyor. İlkbahara söyleyecek söz yok; parklar, bulvarları çevreleyen kestane ağaçları yeşerirken de şehir çok güzel. Ama tabii sonbaharın sunduğu renk paleti başka… Eylülle birlikte Parisliler şehre dönüyor, kültür-sanat hayatı canlanıyor, birbiri ardına iddialı sergiler açılıyor, kaldırım kahveleri hâlâ güneşin altında tembellik fırsatı sunuyor. Aklınızda adresi belli olmayan bir seyahat varsa, işte şu sıralar Paris’te yapılabileceklerin özeti...
#Paris“Ölmeden önce mutlaka yapmam gereken şeyler” listemde bir Latin Amerika ülkesinde Dünya Kupası izlemek de var. Daha önce Fransa’da, Almanya’da, İtalya’da Dünya Kupası izledim. ‘Bir daha her hangi bir Latin Amerika ülkesinde ne zaman Dünya Kupası düzenlenir, o tarihte rahatça seyahat edebilir durumda olabilir miyim?’, bilmiyorum ama böyle bir hayalim var. Arife günü yani 14 Haziran’da futbolseverler için yeni bir heyecan başlıyor. Ama bu sadece futbolseverlerin değil, seyahat severlerin de heyecanlanacağı bir olay olmalı. Çünkü Dünya Kupası maçının oynandığı bir kente yolculuk etmek demek, futbol sevmeseniz de, stadyuma girip maç izlemeseniz de yaşamanız gereken bir deneyim. Değişik ülkelerin renklerinin süslediği cıvıl cıvıl sokaklarda dans eden, tezahürat yapan, içki içen insanların arasına karışıp, o hengameyi yaşamak gerçekten unutamayacağınız bir deneyim. Bu yıl Kupa heyecanı Rusya Federasyonu’nun, Moskova, Kazan, Nijniy Novgorod, Rostov-na-Donu, Sankt Peterburg, Samara, Saransk, Soçi, Volgograd, Kaliningrad ve Yekaterinburg kentlerinde yaşanacak. Bu kentler aynı zamanda ilginç gezi destinasyonlarıdır, onu da hatırlatmış olayım...
#Dünya Kupası RusyaÇocukken beni en çok sürükleyen kitapların başında Jules Verne’nin Mişel Strogof romanı gelir. Çarlık Rusya’sında geçen öykünün kahramanı Strogof, sarayın özel haberci birliğinin seçkin subayıdır. Tatarlar Çar’a karşı ayaklandığında, Doğu Sibirya’nın başkenti İrkutsk’ta mahsur kalan Çar’ın kardeşi Grandük’e özel bir mesaj götürmek üzere Moskova’dan yola çıkar.
Hürriyet’te yayınlanan "Kitaba Sığmayan Çılgın Türkler" dizisinin 14 Kasım 2005 tarihli sayfasında, devleti Sakarya’ya davet eden Turgut Özakman’ın dileği bir yıl sonra yerine geldi. Önceki günkü törende meclisiyle, askeriyle devlet oradaydı. Halk Duatepe’den Türk Yıldızları’nı seyrediyordu.