Gediz için yeni eylem planı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2016 19:42

Gediz için yeni eylem planı

Haberin Devamı

İlker KILIÇASLAN/MANİSA, (DHA) - GEDİZ Nehri'nin kirlilikten kurtarılması için 'Manisa Endüstriyel Simbiyoz-Yeşil Üretim Eylem Planı' hazırlanması için harekete geçildi.
Manisa Valiliği, AB Projeler ve Dış İlişkiler Birimi Koordinatörlüğü'nce hazırlanacak eylem planı için Ocak ayında çalışmalara başlanacağı bildirildi. Eylem planı çerçevesinde hem tarımsal, hem de sanayi sektöründe aynı işi yapan firmalar bir araya getirilerek, çevreye zarar vermeden, kimyasal atıkların ortak bir alanda yok edilmesi veya enerjiye dönüştürülmesi, karbon salınımının en aza indirilmesi konusunda görüşleri alınıp, eylem planı çıkartılacağı açıklandı.
Gediz Nehri'nde kirliliğin önüne geçilmesi için 2013 yılından bu yana Orman ve Su İşleri Bakanlığı öncülüğünde yürütülen program çerçevesinde çeşitli çalışmalar sürüyor. Bu kapsamda Manisa Valiliği AB Projeler ve Dış İlişkiler Koordinasyon Birimi tarafından nehirde kirliliğinin önüne geçecek yeni bir eylem planı daha hazırlanıyor.
Manisa Endüstriyel Simbiyoz-Yeşil Üretim Eylem Planı hakkında bilgi veren AB Projeler ve Dış İlişkiler Koordinatörü Ural Sevener, çalışmaların 2017 Ocak ayı içerisinde başlayacağını ve planın Zafer Kalkınma Ajansı'nın (ZEKA) doğrudan faaliyet programı çerçevesinde 64 bin 620 TL hibe ile desteklendiğini söyledi.
Simbiyoz kelimesinin biyolojik bir terim olduğunu ve iki canlının tek bir organizma gibi birbiriyle yardımlaşarak yaşaması anlamına geldiğini ifade eden Sevener, endüstriyel simbiyozun da aynı faaliyet alanında hizmet veren firmaların bir çatı altında ortaklaşa hareket ederek, hem çevresel performansı hem de rekabet gücünü artıracak uzun süreçli ortaklıklar kurması anlamına geldiğini kaydetti. Eylem planının Mart ayı sonunda biteceğini ifade eden Sevener, bu çerçevede Ocak ayı içinde il genelinde tarım ve sanayi sektöründe birbirine benzer firmaları bir araya getirerek bir tanıtım toplantısı yapılacağını kaydetti. Sevener, "Manisa tarımda önemli bir ovaya sahip. Tarımsal katma değerde Türkiye'nin birinci sıralarında yer alıyor. Endüstriyel katma değerde Türkiye'de 6'ncı sırada. Önemli bir tarımsal havzada olduğumuz için doğayı, çevreyi ve yeraltı kaynaklarını korumak zorundayız. Bu eylem planı ile nasıl bir yeşil üretim yapılabileceğini, çevrenin nasıl korunacağını, atıkların nasıl yok edilip enerjiye dönüştürülebileceğini, karbon salınımının nasıl azaltılacağını ortaya koyacağız. Manisa'daki tarım ve diğer sanayi sektörlerinin durumlarını analiz edeceğiz. Bunlar nasıl bir araya gelebilir, ortak kaynak kullanabilirler bunu eylem planını çıkaracağız. Yani tarım sektöründeki veya sanayi sektöründeki firmalarımıza önümüzdeki yıllarda çevreye zarar vermeyecek, atıklarını ortak yok edebilecekleri, karbon salınımını azaltacakları, çevreyi koruyacakları kümelenmelerini oluşturmaları için rehber hazırlayacağız" diye konuştu.
'ÇIKIŞ NOKTAMIZ GEDİZ OLDU'
Eylem planının çıkış noktasının Gediz Nehri olduğunu vurgulayan Sevener, şöyle devam etti:
"Eylem planını iki aşamalı. Birinci aşamasında eylem planı hazırlanacak, ikinci aşamasında ise proje üretilecek. Her kim yaparsa yapsın, çevreye zarar vermeyecek eylem planı olacak. Atık varsa bunu çevreye zarar vermeden yok edecek veya enerjiye çevirecek. Doğaya salmayacak. Karbon salınımını en aza indirecek, iklim değişikliğinin önüne geçecek. Temel noktamız Gediz. Bu eylem planı ile projenin esas hazırlanmasının kaynağı Gediz oldu. Gediz'in çevresindeki sanayi kuruluşları için böyle bir çalışma içerisine gidildi. Onları bir yere toplayabilmek ve Gediz'in kirliliğinin önüne geçebilmek. Gediz'e akan kimyasal atığın önüne geçmek istiyoruz. Gediz çevresindeki sanayi kuruluşlarını çağıracağız. Bir şekilde örgütlenmelerine sağlayacağız. Arıtma kurmalarını önereceğiz. Çevresel projelerinde başka kaynaklar bulmaları için çalışmalar yapacağız. Böylece Gediz'in temizlenmesine hızlı bir ivme kazandıracağız. Bu proje ile onlar için ortak bir alan kurmayacağız. Organizasyon sağlayacağız."
'YAKLAŞIK 5 MİLYON EURO DEĞERİNDE BİR PROJE'
Eylem planının Nisan ayı içerisinde tamamlanacağını ifade eden Sevener, ikinci aşamada AB'nin Rekabetçi ve Yenilikçi Operasyonel Programı kapsamında proje hazırlayacaklarını dile getirdi. Projenin yaklaşık 5 milyon Euro değerinde bir proje olabileceğini söyleyen Sevener, "Projemizi Mayıs ayında Bilim ve Sanayi Teknoloji Bakanlığı'na sunacağız. Bu konuda görüşmelerimiz var. Eylem planında neler yapılacağını belirleyip, bir yol haritası çizdikten sonra projemiz ortaya çıkacak. Eğer proje kabul olursa yaklaşık 5 milyon Euroluk bir kaynak Manisa'ya gelecek. Proje çerçevesinde eylem planı kapsamında proje ve teknik destek sağlanacak. Aynı alanda iş yapan firmalara sen şu alanda bir araya gelip, bunları yapabilirsin konusunda proje desteği vereceğiz. Gerekli personellerinin yetişmesini sağlayacağız. Kısacası yeşil bir çevre için, çevrenin korunması noktasında firmalarımıza fizibilite ve altyapı desteği vereceğiz. Gerekirse endüstriyel simbiyozu en iyi uygulayan ülkelere geziler düzenleyip firmalarımızın bu çalışmaları yerinde görmesini sağlayacağız" dedi.  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!