Kanser tedavisinde kemoterapi en standart tedavi yöntemlerinin başında geliyor. Ancak kemoterapinin mide bulantısı, kusma gibi yan etkileri, hastaların hayatını çok zorlaştırıyor. Halihazırda devam eden bir araştırma özel bir beslenme modeliyle hem kemoterapinin bu etkilerini ortadan kaldırıp hem de kanserli hücreleri yok etmenin yolunu arıyor. Peki bu mümkün mü?
#SağlıkTürkiye'de 61 milyon 441 bin 882 seçmen, yerel yöneticilerini seçmek için dün sandık başına gitti. Seçimlerde 81 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtarın yanı sıra il genel meclisi ve belediye meclisi üyeleri belirlendi. İşte İl il, ilçe ilçe tüm sonuçlar...
#Yerel Seçim Sonuçları 2024Bu yıl yemeğin birleştirici gücüne şahit oldum, Türk mutfağının üst düzey tekniklerle rafine sunumlarını servis eden yeni restoranlarla tanıştım... Sadece deniz ürünlerine odaklanan özel bir menü denedim, dünyanın en ünlü şeflerinden birinin restoranında çok farklı bir yemek deneyimi yaşadım… Aklımdan çıkmayan lezzetler hangileriydi, gelin birlikte hatırlayalım.
#GastronomiEkin Uzunyol Çağlar’ın İstanbul Reşitpaşa’da ilkini açıp, evlendikten sonra ikinci şubesini Bodrum’da hayata geçirdiği Havan’dan aslında modern bir esnaf lokantası. Küçük, şirin ve minimalist. Bir kez keşfedenin bir daha, bir daha geleceği ve bildiği sebzelerin bambaşka halini göreceği bir lezzet durağı. Ağzınız sulanacak biliyorum ama haydi başlayın okumaya!
#1Türkiye’nin gastronomi köyü olacak dediğimiz yer, maalesef şimdi sıra sıra meyhanelerin dizildiği, her tarafından müzik fışkıran, masaların üzerinde oynayan insanlarla dolu bir alan oldu çıktı. Ama umudumuzhâlâ var. Alaçatı’da, şef Can Aras’ın yenilenen menüsüyle tarzı da iyice oturan Amavi, işte bu umutlardan biri…
#AlaçatıTürkiye'nin havuç ihtiyacının yaklaşık yüzde 40'ının karşılandığı Beypazarı’nda kışlık havucun tarladan sofraya hasat serüveni başladı. Hasat edilen havuçlar tesislerde iri, kıtır ve kırık olarak üçe ayrılıyor, depolarda muhafaza ediliyor. Üreticiler, “Geçen yıllara bakarak rekoltemiz biraz düşük” diyor.
#Havuç ÜretimiAlanya ve Gazipaşa’da yılın ilk mango hasadı başladı. Alanya sahilindeki Anjeliq House’ta yapılan etkinliğe Alanya (Fatih Ürkmez) ve Gazipaşa (Orhan Altun) Kaymakamları, Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel ile İstanbul’dan gelen gazeteciler, gurmeler ve çevredeki ziraat odası başkanları katıldı.
#MangoHamuru 3 gün boyunca soğuk fermantasyonla ekşitilmiş, 12 saat pişmiş kaburga eti dolgulu tiritli pide... Dış katmanı irmikle yapılmış, vişne soslu içliköfte... Pişinin arasında servis edilen ıstakoz... Taş fırından henüz çıkmış balon ekmeğin içinde sunulan süt kuzu uykuluk… Bu sezon gittiğim restoranların menüsünden tat hafızama kazınan tabakları birlikte hatırlayalım…
#IstakozEtiler’in en yenilerinden Beca, uyandırdığı merakın hakkını veren bir mekân. Basit, tanıdık, doyurucu ama her lezzete mutlaka kendi imzasını atan bir menü oluşturmak için sıkı çalışmışlar. Ortaya bir dönem her gün gidip bıkmadığımız restoranları selamlayan ama bugünün beklentilerini de iyi yakalayan bir restoran çıkmış. Yemeklerde özellikle soslar dikkat çekiyor. Kendi yaptıkları çeşitlerle fark yaratmışlar.
#BecaGalataport’ta açılan Muutto Anatolian Tapas Bar’ın menüsünde çerkestavuğundan pate de var, firik buğdayından keşkek de... Anadolu’nun onlarca farklı kültürden beslenmiş mutfak geleneğini ve yemek tekniklerini kullanan şef Umut Karakuş, malzeme bilgisi ve tat birleşimleriyle tanıdık ama bir o kadar farklı ve incelikli tabaklar çıkarıyor.
#GalataportÖrdek isimleri 2022 birçok hayvan sever tarafından merak edilen ve araştırılan konulardan biridir. Özellikle hayvan sever kişiler tarafından sevimli bulunmasından dolayı ördekler sevilmekte ve onlara da isimler bulunmaktadır. Ördek isimlerini öğrenebilir ve aralarından en beğendiğinizi ördeklerinize koyabilirsiniz. Sizin için ördek isimleri 2022 - En güzel, sevimli ve havalı Erkek & Dişi ördek isimlerini tüm detayları ile derledik.
Menşei Ortadoğu olsa da tüm dünyada sokak lezzetleri denince akla ilk gelen seçeneklerden biri de kızarmış nohut köfteleri... Yüksek protein değeriyle hayli besleyici olmasının yanı sıra ucuz ve mütevazı malzemeleriyle de çok sevilen, doyurucu ve pratik atıştırmalıklar arasında.
#FalafelBir ay önce bir sabah Kalben ile bir kahvaltı yaptık. Pandemi döneminde çok kez mesajlaşsak da, insan gerçekten de yan yana gelmek, arada bir ekran olmadan konuşmak istiyor. Bu buluşma o anlamda bana çok iyi geldi. Hatta konuşmaktan yemek yemeyi unuttuk diyebilirim. Son 1.5 yıl nasıl geçti hızlandırılmış bir özetle birbirimize anlattıktan sonra Kalben üzerinde çalıştığı şarkılarından bahsetti ve bir ikisini bana o gün dinletti.
#Hikmet DemirkolBu hafta sizler için 3 fabrikayı ziyaret ettim. Son dönemde tatlarını beğendiğim, her zaman ilk tercihim olan ürünlerin nerede ve hangi şartlarda yapıldığına şahit olmak beni mutlu etti. Bunlardan birincisi, her geçen gün büyüyen, pandemiye rağmen 15 günde bir şube açma başarısı gösteren Chef Börek. Bir diğeri soslarıyla dünya markalarına kafa tutan, bildiğimiz, ithal sosları market raflarından indirmeyi başaran Let’s Sos. Bir diğeri ise bir çoğumuzun sofrasında yerini alan, Türkiye pazarında kısa sürede 2’ncilik koltuğuna oturmayı başaran Unabella. Gelin size bu üç markayı anlatayım.
#Börek49 senedir sahnede, hep gündemde, hep dimdik... “İçimde iyiyi tutuyorum. Zehir, kin yok” diyor. ‘Ensesine vur, lokmasını al’ biri olduğunu söylerken “Bunun zararını çok gördüm ama değişemiyorum” diye anlatıyor. Kendini müziğin dört yapraklı yoncasından biri değil, ayrıkotu olarak tanımlıyor. Nükhet Duru’yla yeni projelerini, Bodrum’daki hayatını, aşkı ve son dönemde yaşadıklarını konuştuk.
#GazetehaberleriSalgın bizi favori sokak lezzetlerimizden de kopardı. Birçok insan hijyen kaygısıyla bu yemeklerden uzak duruyor. Geçen hafta Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye’nin en popüler 10 sokak yemeğini sıralayınca bu lezzetlerin evde hazırlanıp hazırlanamayacağını merak ettik. Ünlü şeflerin ve restoranların kapılarını çaldık. Tarifler derledik...
#GazetehaberleriÜlkeden ülkeye sofralar değişse de yeni yıla girerken herkes bereketi simgeleyen, kendi kültüründe şans getireceğine inandığı yemekleri yer. Dünyada bu özel günde kurulan sofraların bazıları uzun hayatı simgeliyor, bazılarında da dertler arkada kalsın diye tabaklar kırılıyor.
#Ebru ErkeYalova’dan sabah erken saatte kalkan adalar vapuru ile Sirkeci’ye kadar gidip işlerini hallettikten sonra akşamüzeri de aynı vapurla geri dönmüş yüzlerce Bursalı vardır. Her nedense bu güzelim vapur hattı son yıllarda iptal edildi. İstanbul’un adalarına ulaşmanın tek yolu artık İstanbul’a gitmek. Bir zamanlar Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın bisikletiyle gezdiği huzurlu sokakları, ince zevklerin ürünü tarihi köşkleri, dünyaca ünlü dini yapıları, sakin kır kahveleri, sahile sıralanmış balık lokantaları ve yemyeşil doğasının yanı sıra, şarkılara konu olmuş mehtaplı geceleriyle Heybeliada güneşli ama esintili bir sonbahar gününü sizinle paylaşmayı bekliyor.
#Uğur ÇelikkolHer şey YouTuber Duygu Özaslan’ın mutfağa girip hepi topu sahanda yumurta pişirecekken “Şimdi ‘sunny side up’ yapacağım” demesiyle başladı. Nurgül Yeşilçay, durumla dalga geçen ve binlerce beğeni alan ‘French toast’ videosuyla katıldı tartışmalara. Sosyal medyada ‘TT’ olan ‘yumurta’ya gastronomi yazarımız Vedat Milor da kayıtsız kalmadı ve “Teessüf ederim. Menemen gibi kompleks yumurta yemeklerini tartışa tartışa geldiğimiz ileri noktaları tek kalemde silerek ‘sunny side up’ ile en başa nasıl dönebildiniz?” diye yazdı. Bütün hafta konuşulan yumurtaya biz de İtalyan fritatta’dan patateslisine kadar ünlü şeflerin tarifleriyle dahil olduk. ( Melis YILMAZ)
#YUMURTA