1579’da, 12 Ekim günü İkindi Divanı dediğimiz toplantı sırasında, yanına sokulan mecnun bir derviş tarafından katledildi. Osmanlı tarihinde ilk önce, bu uzun boylu Bosnalıya “Tavîl Mehmed Paşa” derlerken daha sonra Bosna’da geldiği kazaya istinaden Sokoloviç/Sokullu Mehmed Paşa unvanı galip geldi. Hazin suikasttan sonra “Şehid Mehmed” Paşa diye de anılır.
#YazarCUMHURBAŞKANI Abdullah Gül’ün ABD Başkanı George W.Bush’un konuğu olarak yaptığı yolculuğa katılan gazetecilere "Terör örgütü oradan (Irak’ın kuzeyinden) çıksın, Türkiye’nin bütün Irak’a, Kuzey Irak dahil yapacağı yardımlar 10 katına, hatta daha fazlasına çıkar" dediğini gazetelerde okuduğunuz zaman herhalde siz de gurur duymuşsunuzdur.
Ressam Erol Akyavaş’ın biyografisini yazanların üzerinde en çok durdukları şeylerden biri, Doğu-Batı ilişkisini kendine özgü yorumlayışıdır: “Akyavaş tıpkı Osman Hamdi gibi alışılagelmiş Oryantalist söylemi bir anlamda tersyüz etmiştir. O, Batılının kafasındaki Doğu’yu değil, Batı kültürünü özümsemiş bir Doğulunun kendi dünyasını yansıtmıştır resimlerinde. Akyavaş’ı benzersiz kılan, onun resimlerinin içerdiği derin felsefedir.”
#Erol AkyavaşKılıç Ali Paşa'nın hayatı Barbaroslar Akdeniz'in Kılıcı dizisi ile gündeme geldi. Osmanlı donanmasının önemli komutanlarından biri olan Uluç Ali ya da Uluç Ali Reis olarak da bilinen Kılıç Reis Osmanlı Devleti'nde 16 yıl kaptan-ı derya olarak görev yaptı. Özellikle, İnebahtı Savaşı sırasında gösterdiği başarı ile bilinen Kılıç Ali Paşa, 1565'teki Malta kuşatmasına katıldı. Tarihi bilgilere göre Kılıç Ali Paşa 1568'de Cezayir beylerbeyliğine getirildi. Peki, Kılıç Ali Paşa kimdir ne zaman öldü? İşte, Osmanlı kaptanı Kılıç Reis'in tarihi hayatı hakkında bilgiler.
#Kılıç Ali PaşaAntik eşyalarla dolu bir evde büyüdüyse de sanatla ilk teması fiziksel kuvveti sayesinde oldu, bir sergide resimlerin asılması için omuz verdi… Akademi yıllarında bu mahcup temas bir tutkuya döndü. Dünya Sanat Günü haftasında Türkiye’nin ilk galeri sahiplerinden Yahşi Baraz ile buluştuk. Kapalıçarşı mezatlarından, New York’un 1970’li yıllardaki avangard sanat ortamlarına, Warhol’lardan Doğançay’lara çok renkli bir yolculuk yaptık...
#GazetehaberleriSırp asıllı Bosnalıydı. Uzun Mehmed Paşa diye de anılırdı. Bir yanıyla da geldiği bölgenin adıyla Sokoloviç, Şahinoğlu diye anıldığı için tarihimizde Sokullu Mehmed Paşa olarak kaldı. İtidal sahibiydi. Döneminde kolay düşünülemeyecek projeleri vardır. Volga-Don kanalı üzerinden Orta Asya Türkistan hanlıklarına ulaşacağını, İran şahlarını kontrol edebileceğini düşünmüştü. İkincisi Süveyş Kanalı’dır. Erken bir teşebbüstü.
#Yazarİstanbul Avrupa ve Anadolu Yakası’ndan elektrik kesintisi haberleri gelmeye devam ediyor. BEDAŞ ve AYEDAŞ’ın dört günlük kesinti programına göre, birçok ilçeye bakım ve onarım çalışmaları nedeniyle elektrik verilemeyecek. Peki, elektrikler ne zaman gelecek?
#Elektrikler Ne Zaman Gelecekİstanbul'un Anadolu ve Avrupa Yakası'ndaki birçok ilçede elektrik kesintisi yaşanıyor. Planlı kesintiler dışında bazı problemler nedeniyle ani elektrik kesintilerinin de meydana geldiği İstanbul'da, 'elektrikler ne zaman gelecek?' sorusuna yanıt aranıyor. BEDAŞ ve AYEDAŞ planlı kesintileri resmi sayfası üzerinden paylaştı. Elektrikler ne zaman gelecek? İşte 19 Aralık elektrik kesintisi programı
#Elektrikler Ne Zaman GelecekMehmed Bir Cihan Fatihi oyuncuları ile izleyenleri büyüleyecek. Kenan İmirzalıoğlu'nun Fatih Sultan Mehmed'i canlandıracağı dizide, Çetin Tekindor ve Gürkan Uygun gibi önemli isimler yer alacak. Mehmed Bir Cihan Fatihi, oyuncuları kadar elbette konusu ile de ekranlara kilitleyen yapımlar arasında yer alacak. Peki, tarihe yön veren İstanbul'un fethinin konu alınacağı Mehmed Bir Cihan fatihi oyuncu kadrosu arasında başka kimler yer alacak? İşte, dizisinin tüm oyuncuları
#Mehmet Bir Cihan FatihiHürriyet Pazar’ın, her biri ses getiren ‘En İyiler’ soruşturmasında sıra geldi ‘En İyi 100 Sanat Eseri’ne... Filmleri, albümleri, romanları, mimari eserleri seçmiştik. Bu kez ülkenin kültürel hafızasına işlenmiş sanat yapıtları göz önünde bulunduruldu ve eleştirmenlerden, sanatçılardan, küratörlerden, koleksiyonerlerden, galeri yöneticilerinden, akademisyenlerden ve resim öğretmenlerinden oluşan, son derece titiz ve saygın bir jüri sayfalarımızda bulacağınız sıralamayı belirledi. Tıpkı önceki soruşturmalarımızda olduğu gibi bu kez de ülkemizin kültürel hayatına ışık tutacak, eğilimleri yansıtacak bir sonuca ulaştığımıza inanıyoruz. Umarız beğenerek okursunuz…
#Türkiye'nin En Önemli 100 Sanat Eseriİstanbul'un Anadolu ve Avrupa Yakası’nda planlı yatırım ve bakım çalışmaları nedeniyle bazı ilçelerde elektrik kesintisi yaşanıyor. Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş (BEDAŞ) ve AYEDAŞ, İstanbul'da yapılacak olan elektrik kesintisi yaşanacak ilçe ve mahallelerin listesini paylaştı. Peki elektrikler ne zaman gelecek?
#Elektrik KesintisiElektrikler ne zaman gelecek sorusu, Ankara'da yaşayan vatandaşlar tarafından sorgulanmaya devam ediyor. Keçiören ve Etlik gibi kentlerde yaşayan vatandaşların araştırdığı elektrik kesintisi, sorgulanan konular arasında yer almaya başladı. Peki, elektrikler ne zaman gelecek? İşte, Ankara elektrik kesintisi hakkında detaylı bilgiler
#Elektrik KesintisiHayatta en sevdiğim yer hep İstiklal Caddesi oldu. Taksim’den aşağı kaptırdım mı, içimi heyecan kaplar, o hava, o renk cümbüşü kalp atışlarımı hızlandırırdı. Beyoğlu’nun karnavalımsı ortamında, insanlar kaybolur, eşitlenir ve her seferinde yeni bir maceraya atılırdı. Biliyorum, pek çoğunuz için de öyle, Beyoğlu canımızı yakan, kişisel bir mesele. 2000’lerin ortasındaki ‘altın yıllar’da burası Avrupa’nın en gözde semtlerinden biriydi. Newsweek dergisi “Cool İstanbul: Avrupa’nın en havalı kenti” kapağıyla çıktığında, kimsenin umurunda olmamıştı. Bundan şüphemiz yoktu ki... Ve başrolde Beyoğlu vardı. Peki sonra ne oldu? Sert bir düşüşe geçti. Sokaktaki masaların kaldırılması, sembol mekânların kapanması, Gezi olayları ve terör saldırılarından sonra bir süre hayalet şehre dönüştü. Batılı turist kayboldu, boşluğu Arap turist ve mülteciler doldurdu. Meyhaneler kebapçı, barlar nargileci oldu. Sokakta Türkçeden çok Arapça duyulmaya başladı. Ve ayağını kesen kesim, “Beyoğlu bitti, Ortadoğululaştı” noktasına geldi. Bu doğru mu? Yaşanan dönüşüm ne ve arkasında ne var? Açık bir kafayla gittik, haftalarca çalıştık... Esnafla, tarihçilerle, mimarlarla, sanatçılarla konuştuk. Ara Güler’e de kulak verdik, İranlı sokak müzisyenlerine de... Beyoğlu Belediye Başkanı’yla Tarlabaşı’ndaki lüks inşaatları da gezdik, tam dibindeki mültecilerin gecekondularına da konuk olduk...En önemli şey kulak vermek, anlamak ve şehir hakkına sahip çıkmak... Beyoğlu’nun kaderi Türkiye’nin de kaderi. Dört gün sürecek yazı dizimiz hafta içi Hürriyet’te devam edecek. Haydi, hep beraber Taksim’den aşağıya bir süzülelim...
#Beyoğlu