Uzun süredir ebeveynlerin aklı, dijital medya platformlarının çocuk gelişimindeki etkisi hakkında oldukça karışık. Uzmanlar özellikle bebeğin gelişimin ilk yıllarında ekrandan uzak durmaları konusunda uyarıyorlar. Ancak çok yakın zamanda Amerikan Pediyatri Derneği daha önceden ekran ve çocuk gelişimi ilişkisine dair bulunduğu tavsiyesinde önemli bir revizyon yaptı. İşte yıllardır kafaları karıştıran bu probleme Uzman Psikolog Sinem Olcay Kademoğlu açıklık getiriyor.
#Televizyonun ZararlarıBir değil, iki değil... Tam 4 baskı yapmış, onlarca çocuk tarafından okunmuş, hâlâ kitapevlerinde ve internette satışı devam eden ‘Gül ve Düşün’ isimli bir kitap. Ve o kitapta akla hayale gelmeyecek, tecavüzü meşrulaştıran, tecavüzcüyü ‘mutlu ve gururlu’, mağduru ise ‘insanların yüzüne bakamayacak’ şekilde tasvir eden bir hikâye! Yazar da yayınevi de özür diledi ama bitti mi? Her kalemi eline alan çocuk kitabı yazmaya devam mı edecek? Denetim bu işin neresinde? İşte yanıtları...
#YazarDoç. Dr. Göktuğ Demirci, günlük hayatta cep telefonları ve tabletler başta olmak üzere özellikle teknolojik aletlerden yayılan mavi ışığa karşı kullanıcıları uyardı. Doç. Dr. Demirci, "Mavi ışık uykusuzluğa neden olur. Uykusuzlukla beraber kanımızda kortizol düzeyi artar sonuçta hafızamız bile etkilenir" dedi.
#Mavi IşıkÇocuklarına aşı yaptırmayan ailelerin sayısı son dokuz yılda 183’ten 30 bine çıktı. Bu astronomik artış, halk sağlığını tehdit eder hale geldi. Aşı karşıtlığı yüzünden kızamık ve çocuk felci hastalıklarında artış oldu. Avrupa’da, ABD’de kızamıktan ölümler görülmeye başlandı. Bazı kesimlerin bilimsel olmayan verilerle halkı yanlış yönlendirdiğini söyleyen uzmanlar, “Aşı hayat kurtarır” diyor.
#GazetehaberiBir yanda ayakları kesilen, gözleri oyulan köpekler... Çuvallara doldurulup çöpe atılan, yakılan kediler… Diğer yanda kaçırılan, tecavüz edilen, açlıktan ölüme terkedilen çocuklar… Bu vahşet birbiriyle ilintili mi? Kimler tecavüze daha yatkın? Çocuklarımızı nasıl koruyabiliriz? İdam cezası, kimyasal kastrasyon çare mi? Dünya nasıl yapıyor? Türkiye’nin en önemli adli tıp profesörü Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Sevil Atasoy sorularımıza çok çarpıcı örneklerle yanıt verdi.
#Sevil AtasoyBilgisayarlar, tabletler, cep telefonları; artık çocukların hayatındaki vazgeçilmezler arasında yer alıyor. Peki çocuklar kaç yaşında bunlarla tanışmalı? Onlarla ne kadar vakit geçirmeli? Ailelere ne gibi görevler düşüyor? Yanıtları Psikiyatrist Dr. Yankı Yazgan veriyor.
#Yankı Yazgan1980’lerde mercimek fazlalığı yaşayan ülkemizde tüketim artsın diye mercimeğin faydalarını anlatan ‘Mercimek Ayşe’ lakaplı Prof. Dr. Ayşe Baysal 84 yaşında. İlk beslenme profesörü olan Baysal günümüzde çok konuşulan isimlerin önerilerine karşı çıkarak “Kardiyoloğun, spor akademisi mezununun beslenmeyle ilgisi ne” diyor.
Evladınız ne zorba ne süt çocuğu olsunArkadaşına yürürken çelme takıp küçük düşürüyor, sıkıştırıyorsa, çocuğunuzun zorba olma ihtimali var. Aniden okul başarısı düşüyor, içekapanıyorsa, gün geçtiktçe pasifleşiyorsa, bir zorbalığa maruz kalmış olabilir. Zorba ya da mağdur, çocuğunuzun mutlaka desteğe ihtiyacı var. Ama aman dikkat, fazla korumacı aile yapısında büyüyen, şiddete uğrayan çocuklar her ikisinin de mağduru olabilir. Çocukların kişiliklerini bile etkileyecek bu davranışlara maruz kalmaması için, DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü’nden Uzman Klinik Psikolog Cemre Soysal’ın ailelere uyarıları şöyle:
Balık canlı ama taze mi acaba – Batmamıştan işadamı, kovulmamıştar gazete yöneticisi olmaz – Kestiğiniz hortumun ucu şimdi nerede – Türk parasına yazı yazmak, imza atmak suç değil midir – Afet evleri de yıkıldı, işte Türk Devleti budur – ‘Cesur Yürek’ Ruhat Mengi yeni TCK’ya sert çıkmış – Dara düşen besici Deniz’e sarılırmış – Arkadaşları Mashadov’u 10 milyona satmış palavrası – Bu Uzanlar’ın Uzanlar olduğuna emin miyiz bir defa... vs alıntılar!