Paylaş
- İlk kez Ağustos 2009’da İzmir’de görülen güve, yılda 10-12 döl verebilmekte ve bir dişi 28-29 günlük yaşam döngüsünde toplam 80-250 arası yumurta bırakabilmektedir.
- Domates güvesi, ülkemizde tarımsal üretimde kayıpların önlenmesi için mücadelesi yapılan toplam 506 zararlı etmenden biridir. Bu zararlılara karşı mücadele Zirai Mücadele Teknik Talimatları çerçevesinde yürütülmektedir. 33.000 çiftçimize yüz yüze eğitim verilmiştir. Eğitim amaçlı 80.000 afiş, 150.000 bilgilendirme broşürü ve 40.000 kitap basılmıştır. Toplam 154 yaş meyve sebze işleme ve paketleme evinde çalışan 3292 işçi ve sorumlularına eğitim verilmiştir.
- Kullanılacak tasviyeli ilaç yokken; toplam 7 adet zirai mücadele ilacı üreticinin kullanıma sunulmuştur. Yine aynı zararlıya karşı kullanılmak üzere tuzak ve feromon ithaline izin verilmiştir. Biyolojik mücadele amacıyla Hollanda ve İspanya’dan (Nesidiocoris tenuis) faydalı böcek ithali de serbest bırakılmıştır. Adı geçen böcek, serada predatör olarak güvenin mücadelesinde kullanılmaktadır.
- Çiftçilerin domates güvesine karşı mücadelesinde destek olmak üzere bir destekleme paketi de hazırlanmıştır. Bu kapsamda, seralarda dönüme 200 TL’lık (faydalı böcek+tuzak+tül) bir mücadele desteğinin 2010-2011 sera domates üretim sezonunda verilmesi sağlanacaktır.
Domates güvesine karşı esas biyolojik kriterlerin belirlenmesi üzerine
TAGEM tarafından kapsamlı bir araştırma çalışması yürütülmektedir.
Tohum ithali yasaklansın
‘TUTA Absolut’ zararlısına karşı tek çare var; tohum ithalini derhal durdurmak. Bitkilerin ve tohumların gen yapılarına dışardan müdahaleleri durdurmak. Toprağın yapısını korumak, verimliliğini artıracak doğal tedbirleri almak...
Doğal yollarla ‘organik’ yapılan üretim Türkiye’ye yeter, artanı ihraç edilir ve çok ciddi gelir elde edilir.
İthal tohum kullananlar ve kullanılmasını teşvik edenler ‘Tuta Absolut’ zararlısından daha zararlılar. Hele Devlet Üretme Çiftliklerini (DÜÇ) kapatanlar, işlevini bozanlar, özelleştirme adı altında özel sektörün emrine verenler için ne desem az!
Timur YURTCU
Aldığımız puanlar meçhul oldu
ADI saklı bir okurumuz yazıyor: “Dışişleri Bakanlığı tarafından 2.10.2010’de gerçekleşen Aday Meslek Memurluğu çoktan seçmeli sınavı sonuçları birkaç gün içinde açıklandı. Sınava KPS puanı yüksek 1838 kişi girdi. Bunlardan 300 kişi, çoktan seçmeli sınavda başarı gösterip yazılı sınava girmeye hak kazanacaktı. Buraya kadar her şey normal. Ancak açıklanan 300 kişilik listede sadece ad ve soyad var. Puan yok! Aldığımız puanlar meçhul oldu. Acaba bir şeyler mi gizlenmek isteniyor? Bunu Bakanlığın internet sitesinden de çok rahat görebilirsiniz: www.mfa.gov.tr ana sayfasından Bakanlık, oradan da duyurulur kısmına girdiğinizde bunu görmek çok mümkün. Ama ben tabiatıyla, verdiğim emeklere üzülüyorum. İnsanlar aylarca kurum sınavına hazırlanıyorlar. Aileler fedakârlıklarda bulunuyorlar. Sonuç ne? Puanlarımızı bilemediğimiz ad soyadlı bir kazananlar listesi.. Yazık! Daha bir ‘şeffaflaşıyoruz’ herhalde!”
GÜNÜN SÖZÜ
“İslam dünyası, ‘tüm insanlığa ezel-ebet geçerli ilkeler bütünü’ diye ilan ettiği İslam dinini, eğer, boyun eğme ve teba olma duygusu dışında irdelemiş olsaydı, İslam öncesi Türklerin ortak kültürü haline gelmiş olan özgürlük, bağımsızlık ve birey olma gibi değerleri yitirmezdi.” (Prof. Dr. Şahin FİLİZ)
Osman Can, Kenan Evren’e borçlandı
BU yazımı Osman Can okursa sevinirim.
Referandum öncesinde “Bu Anayasa darbe anayasasıdır, değişmesi gerek” diye TV’lerde kendini gösteriyordu. Şimdi ise Evren’in 1980 darbe anayasasının ürünü YÖK tarafından direkt olarak İÜ Hukuk Fakültesi’ne atandı. Yani Osman Can esasında Kenan Evren’e borçlanmış oldu. Darbe anayasasının ürünü YÖK tarafından kadro elde etti. Şimdi Osman Can’ın darbe anayasasının kalkmasını istediğini söyleyebilir miyiz?
YÖK’ün varlığının kaldırılmasını gerçekten ister mi? Kendisinden bir cevap beklemek çok haksızlık olmasa gerek.
Doç. Dr. Melis SEZER-KANADA
Dinçer’i kızdırmayın!
ŞİLİ’deki maden kazasında mahsur kalan işçiler 69 gün sonra yeryüzüne çıkarılırken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, NTV’de ilginç bir çıkış yaptı:
“Böyle bir kaza bizde olsaydı madencilerimizi üç günde çıkartırdık.”
Madenciler, sakın sesinizi çıkarmayın.
İşletme/iktisat profesörü Dinçer’e göre, Şili’deki kurtarma çalışmaları büyütülüyor. Haberiniz olsun. Size zam falan vermez sonra.
Biliyor musunuz
TÜMÖD’ün de katılımcıları arasında yer aldığı 5. Üniversite Kurultayı’nın 15-16 Ekim 2010 tarihleri arasında ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapılacağını, katılımcılar arasında Samsun, Akdeniz, Ege, Çukurova, Gazi, Hacettepe, İnönü, İstanbul, ODTÜ, Van Üniversiteleri’nin öğretim elemanları dernekleri ile Üniversite Konseyleri Derneği ve Bilim ve Ütopya Kooperatifi’nin bulunduğunu...
ARTVİN Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin Artvin ilini kapsayan ilk ve orta dereceli çocuklara yönelik ‘öykü yarışması’ düzenlediğini; bilgi ve başvuru için:
gurbuzhopa@hotmail.com
MESAJ PANOSU
ISPARTA-Antalya arasındaki Karacaören Barajı’nın yakınındaki Kazak-I ve Kazak-II tünellerinin iç aydınlatmaları yanmıyor. Tüneller kısa olduğu için belki gerek duyulmuyor ama çok dar oldukları için özellikle gece yolculuklarında büyük sorun yaratıyor. Karayolları’nın bu sorunu çözmesini diliyorum.
Dr. Başar ERGÜN
Paylaş