TÜRES’e üye 25 bin restorandan bazıları, satışlarındaki yüzde 20-30’lara varan düşüşü telafi edebilmek için indirim başlattı. Hürriyet’e konuşan TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl, bu yıl menü fiyatlarının geldiği seviyeyi turistlerin bile pahalı bulduğunu; özellikle Arap turistlerin talebinde dönemsel olarak yüzde 40’ı bulan düşüşler yaşandığını söyledi. Tüm üye işletmelere indirim çağrısında bulundu. Bingöl’ün çağrısına kimi üyeler sınırlı ürünlerle kimileri de tüm menü ile katıldı.
#TurizmTURYİD Başkanı Kaya Demirer, son dönemde restoranlarla ilgili fiyat eleştirileri ve boykota dair konuştu. “Giderlerimiz pandemiden bu yana enflasyonun çok üzerinde artıyor. Restoran matematiği tutmuyor” diyen Demirer, tüm segmentlerde müşterinin bir alta indiğini ve eskisi gibi harcama yapmadığını söyledi. Demirer, restoran ihracatına yönelik önerilerini de Ticaret Bakanlığı’na ileteceklerini ifade etti.
#RestoranUcuzluk arayışı artınca marka sadakati azaldı. Perakendeciler, benzer ürün veya hizmet sunan başka markalar olmasına rağmen yıllardır aynı markayı tercih edenlerin bu yıl yüzde 20 azaldığını tahmin ediyor. Marketlerde markadan en hızlı kopuş temizlik ürünlerinde görülüyor. Moda ve hazır giyimde ise ‘Bir cekete, pantolona bu fiyat verilmez’ diyerek bir alt markanın benzer ürününe kayanlar artıyor.
#PerakendecilerYükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın uzun süredir üzerinde çalıştığı Gastronomi Enstitüsü’nün nasıl bir yapıda olması gerektiğini tartışmak, ortak bir vizyon belirleyebilmek üzere 26 Aralık Salı günü Millet Kütüphanesi Sergi Salonu’nda düzenlenen çalıştaya katıldım.
#Gastronomi EnstitüsüSon dönemde bazı restoranların vatandaşın yiyip içmediğini de adisyon fişine ekleyerek hesabı şişirme yoluna gittiğine yönelik şikâyetler artınca Ticaret Bakanlığı yeni bir düzenlemeye gitti. 1 Ocak’tan itibaren ülke genelinde yeme içme hizmeti veren tüm işletmeler hem kapıda hem de masada fiyatların yazdığı bir menü bulundurmak zorunda. Böylece vatandaş ne ödeyeceğini bilerek o işletmeyi tercih edecek.
#Ticaret BakanlığıBu yılbaşını restoranda kutlamak isteyenleri kişi başı 1500 TL’den başlayan fiyatlar karşılayınca rezervasyonlar azaldı. Restoranların kişi başı 600 TL’den başlayan evde yılbaşı menülerine ise ciddi bir talep var. Dört kişilik bir aile dışarıda yemeğe 6 bin TL vermek yerine, 2 bin 400 TL’ye 8 kişilik ana yemek içeren evde yılbaşı menüsü almayı tercih ediyor.
#YılbaşıTürkiye’de istediği ilgiyi bir türlü yaratamayan hindi üreticileri, yılbaşı yaklaşırken hareketlendi. Bolca Hindi Satış ve Pazarlama Müdürü Murat Yılmaz marketlere 15 Aralık’tan itibaren paketleri yollamaya başlayacaklarını belirtirken, kilogram fiyatlarının 190 TL civarında olacağını söyledi. Restoranlar ise şimdiden evlere pişmiş hindi paketlerini hazırladı. Mezeler, iç pilav, ekmek ve içecek ile birlikte servis edilen yılbaşı hindilerinin fiyatı 2.000 ila 7.500 TL arasında değişiyor.
#Hindi ÜreticileriUEFA Şampiyonlar Ligi finaline ev sahipliği yapan İstanbul’da turizm ve yeme-içme sektörü, final akşamına yakışır bir hafta sonu geçirmeye hazırlanıyor. Otellerde doluluk oranıyla birlikte fiyatların da yükseldiğini belirten sektör temsilcileri, “İstanbul’da lüks lokantalar iğne atsanız yere düşmeyecek vaziyette. Şehre bu dönem olması gerekenden çok daha fazla hareket geldi. 120 milyon dolarlık bir döviz geliri bekliyoruz” diyor.
#UEFA Şampiyonlar Ligi FinaliPerakende sektörü kritik seçim atmosferinin ardından Perakende Günleri’nde bir araya geldi. Bu yıl 22’ncisi düzenlenen etkinlikte sektör temsilcileri, özellikle iç talebin daralmasına dair endişelerini dile getirdi. İkinci yarıda enflasyonla birlikte, kur ve faiz dengesini takip edeceklerini belirten şirket yöneticileri, temmuz ayında beklenen asgari ücret zammının ise fiyatları etkileyeceğine dikkat çekti.
#Faizİstanbul’un ev sahipliği yapacağı UEFA Şampiyonlar Ligi finali hem kente hem de kulüplere kazandıracak. Manchester City ve Inter arasında 10 Haziran’da gerçekleşecek final maçı kapsamında, İstanbul’un 50 bini aşkın turisti ağırlaması ve en az 60 milyon Euro’luk turizm geliri elde etmesi bekleniyor. Kadro değerleri 1.5 milyar Euro’yu geçen iki takım arasından finale uzanan ise grup ve tur aşamaları da dahil toplamda 84 milyon Euro’yu kasasına koyacak.
#Şampiyonlar LigiMarketlerden gelen “fiyat sabitleme” hamlesinin ardından restoran ve lokantaların çatı örgütü TÜRES’ten de çağrı geldi. TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl, son dönemde birçok girdi fiyatında gerileme yaşandığını belirterek, “Buradan tüm restoran ve lokantalara ramazanda fiyatları sabitleme çağrısında bulunuyoruz” dedi. TÜRYİD’den ise “Fiyat sabitleme Don Kişot’luk olur” yanıtı geldi.
#Restoranlar FiyatlarıKamu bankalarının Rus ödeme sistemi Mir’den çıkış haberleri ve referandum süreciyle birlikte Rusya cephesinde tansiyon yine yükseldi. Turizm sektörü Mir’le ilgili, 20 yıl öncesinde olduğu gibi Rus turistlerin sadece nakitle Türkiye’ye gelmeye başlayacağını ve sektörün olumsuz etkileneceğini belirtirken; yeme-içme ve perakende sektöründen gelen açıklamalarda bir kayıp öngörülmediği kaydedildi. Referandum nedeniyle işlerin tamamen kesildiği Laleli piyasasındaysa yıl sonu hedeflerinin gerisinde kalınabileceği kaydediliyor.
#MirTüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği Başkanı Ramazan Bingöl, “Genel eğilim kesinlike açılış ücreti ve ısıtıcı ücreti olmayacak, mönülere yansıtmak şeklinde olacaktır” dedi. Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği Başkanı Kaya Demirer de benzer görüşte.
#RestoranDün itibarıyla kapanma süreci sona erdi. Birçok sektörde çalışmalar yeniden başladı. Ancak yeme-içme alanında sadece paket ve gel-al servise izin verilmesi bu sektörde hizmet verenleri üzdü. Sektör temsilcileri, “Bu tarih itibarıyla belirli saatlerde açılmayı bekliyorduk, olmadı. En azından ilkt etapta açık alanlara izin verilebilirdi. Sektör olarak çok fazla dayanacak gücümüz kalmadı” dedi.
#GazetehaberleriRestoranlar bir an önce açılmayı beklerken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, restoranların açılma talepleri ile ilgili olarak, “Kabine toplantımızda inşallah bunun değerlendirmesini yeniden ele alacağız” dedi. TURYİD de yeme-içme sektörüyle ilgili rapor hazırladı. Rapora göre açılış süreci uzar ve destek verilmezse sektörde 700 bin kişi işini kaybedebilir.
#GazetehaberleriNasıl geçtiğini anlamadığımız, yaşananlarıyla dünya tarihinin unutulmazları arasına girecek bir yıl geçirdik. Mart 2020’de sanki zaman durdu, başka bir boyuta geçtik. Korona salgını yaşam akışını, alışkanlıklarımızı, iş yapış şekillerimiz neredeyse tümden değiştirdi. Hâlâ da değiştirmeye devam ediyor.
#2021Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yeni koronavirüs tedbirlerini açıkladı. Buna göre, restoran ve kafelerde paket sistemine geçilecek. Sayıları 100 bini bulan kıraathaneler bir süre kapalı kalacak. Alışveriş merkezleri, market ve kuaförlerin çalışma saatleri ise 10.00 ile 20.00 arasında olacak.
#GazetehaberleriHürriyet Gazetesi Ekonomi Yazarı Elif Ergu sektörü yakından takip eden İncili Gastronomi Rehberi Koordinatörü Müge Akgün ve yeme-içme sektörünün önde gelen temsilcileri ile bir araya geldi. Turyid Başkanı Kaya Demirer, Mikla'nın kurucusu şef Mehmet Gürs, Big Chefs'lerin yaratıcısı Gamze Cizreli ve Desert Group Yönetim Kurulu Başkanı Yücel Özalp restoranlar açıldıktan sonra durum değerlendirmesi yaptılar. (Sponsorlu İçerik)
#Htvprogramlar