Kültür sanat dünyamızın neredeyse her alanında olan bir isim Sevin Okyay; 60 yıldır kitap çeviriyor, 50 yıldır gazetecilik, 40 yıldır sinema eleştirmenliği yapıyor… Eski albümleri karıştırmak için buluşup Türk ve dünya sinemasını konuştuk, edebiyat sohbeti yaptık... Okyay Türkiye’nin dünya çapında iyi yönetmenleri olduğunu söylüyor: “Mesela Nuri Bilge (Ceylan). İlk kısa filmi ‘Koza’yı ilk görüşte beğendim. 1990’lı yıllardı ve öğrenciydi hâlâ. Zeki’yi (Demirkubuz) tanımam ondan öncedir. Reha Erdem ve Tayfun Pirselimoğlu’nu da çok beğenirim.”
#Sevin OkyayCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hayatını kaybeden yazar ve mütefekkir Alev Alatlı için Eyüp Sultan Camisi'nde düzenlenen cenaze törenine katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şu anda ebediyete Hakka, ablaların ablasını uğurluyoruz. Bizimle birlikte yol arkadaşlığını yapan bir ablamız bir hanımefendiydi. Rabbim mekanını cennet eylesin" dedi.
#Alev AlatlıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hayatını kaybeden yazar Alev Alatlı için Eyüp Sultan Camisi'nde düzenlenen cenaze törenine katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şu anda ebediyete Hakk'a ablaların ablasını uğurluyoruz. Muhabbetinde hep şunu söylerdi. 'Anneciğim, ablacığım' hep bunları söylerdi. Böyle bir güzelliği vardı. Tabii, hem bizim Cumhurbaşkanlığı'nın ödüller ödülünden bir tanesini alan bir ablamızdı hem bizimle birlikte yol arkadaşlığını yapan bir ablamız, bir hanımefendiydi. Az önce, hocamın da ifade ettiği gibi o güzelliklere sahip bir abla, bir anneydi. Rabbim mekanını cennet eylesin" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanAlev Alatlı'nın hayatı ve biyografisi, ölüm haberinin ardından gündeme geldi. Ünlü Yazar Alev Alatlı, 79 yaşında hayata gözlerini yummasının ardından kariyeri ve biyografisi araştırılan isim oldu. Yazarlık kariyerinin haricinde akademik bir kariyer de barındıran Alev Alatlı, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinde öğretim görevlisi, Ankara Devlet Planlama Teşkilatında kıdemli ekonomist olarak çalıştı. İşte, Alev Alatlı kitapları ve eserleri ile birlikte biyografi detayları
#Alev AlatlıSağlık Bakanı Fahrettin Koca, yazar Alev Alatlı'nın hayatını kaybettiğini açıkladı. Bakan Koca, "Bir süredir tedavi altındaydı. Kendisini ziyarete gittiğimde, 'Bu toprakları daha çok sevdirmeliyiz' demişti. Bu sözünü aydınlarımıza, yöneticilere, ülkemizin bugününe, yarınlarına etki etme gücüne sahip herkese yönelik bir vasiyet olarak anlamıştım" ifadelerini kullandı. Bir süredir yoğun bakımda tedavi gören Alatlı, yarın öğle namazında Eyüp Sultan Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından Mihrişah Valide Sultan Türbe Haziresine defnedilecek.
#Alev AlatlıAlice Walker’ın Pulitzer ödüllü eseri “The Color Purple” Blitz Bazawule yönetmenliğinde yeniden çekildi. Klasik eserin 1985’teki ilk beyazperde uyarlamasında filmin yönetmenliğini üstlenen Steven Spielberg bu kez yapımcı koltuğunda oturdu. Yine ilk uyarlamada canlandırdığı Sofia karakteriyle Oscar’a aday gösterilen ünlü televizyoncu Oprah Winfrey de filmin yapımcıları arasında yerini aldı. Hayatındaki erkekler tarafından cinsel ve fiziksel istismara maruz kalan Celie’nin hayatına odaklanan “The Color Purple” hakkında merak edilenleri yapımcı Oprah Winfrey, Shug Avery karakterini canlandıran oyuncu Taraji P. Henson ile yönetmen Blitz Bazawule, Kelebek okurları için anlattı.
#Oprah Winfrey6 Şubat depremleri nedeniyle bu yıl ülkece yastaydık. Yaza doğru canlanmaya başlayan kültür-sanat ve spor etkinliklerinde bir arada olmak bir nebze de olsa iyi geldi. Sinemaya gittik; ‘Hayat’, ‘Tanrının Unuttuğu Yer’ gibi başyapıtları izledik. Konserlere, festivallere katıldık; Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı için özel bir şov hazırlayan Edis’le coştuk. Tiyatroyu da ihmal etmedik, Haluk Bilginer ve Zuhal Olcay’ın 20 yıl sonra ‘Kel Diva’da buluşmasına tanık olduk. Brieflyart’taki sergisini gezerken değerli sanatçı Şenol Yorozlu’nun kısa bir süre sonra aramızdan ayrılacağı aklımıza bile gelmedi. Canımız evde oturmak istedi, açtık Murathan Mungan’ın ‘995 km’sini okuduk, Mert Demir’in ‘Ateşe Düştüm’ şarkısıyla hüzünlendik. Akşam olunca Gallada’da güzel bir yemek yiyip arkasından Frankie’de müzik dinledik. İstanbul Modern’in önünden geçerken Renzo Piano imzalı binasını hayranlıkla inceledik. Bu arada spordaki başarılarımız bizi mutluluktan ağlattı. Antalya yine tatil için ilk tercihimiz oldu. Barbie çılgınlığı modayı esir alırken herkesin dilinde iklim değişikliği vardı… Ve elbette bir de şu soru: “Yapay zekâ dost musun, düşman mısın?”
#Melis YılmazDaha sonbaharın serinliğini hissetmeden haberleri duymaya başlamıştık. Yepyeni sergiler, konserler, festivaller, oyunlar, filmler ve kitaplar yoldaydı. Eylül ayının gelmesiyle birlikte kültür ve sanat dünyası da sezonu açtı, birbirinden güzel etkinliklerin, yayınların tarihi belli oldu. İçlerinden kaçırmamamız gerekenleri derledik.
#Eylül1-17 Haziran arasında düzenlenecek 51. İstanbul Müzik Festivali, 12 yeni eserin prömiyer yapacağı özgün programıyla dikkat çekiyor. Anne-Sophie Mutter’den Barbara Hannigan’a pek çok yıldızı ağırlayacak festivalin öne çıkan konserlerinden bir seçki hazırladık.
#51. İstanbul Müzik FestivaliYazar Buket Uzuner, son yüzyılda gezegene, doğaya, hayvanlara, çocuklara, kadınlara gösterdiğimiz saygısız tavra duyduğu öfkeyle 2008 başında yazmaya başladığı ‘Tabiat Dörtlemesi’nin son romanı ‘Ateş’ ile karşımızda. Yazar “İnsan haksızlıklara karşı isyan etmez, çığlık atmazsa çıldırıyor. Benim çığlığımsa yazarak anlatmak” diyor.
#Buket UzunerYılların Nükhet Duru’su o. 14 yaşından beri sahnede ama enerjisi biraz bile azalmadı. Pandemi dahi ona vız gelmiş, 15 günde bir çevrimiçi konserler vermiş. İş Sanat için hazırladığı ‘Nünü Caz Söylüyor’ konserlerinin bir yenisi 16 Kasım’da İş Kuleleri Salonu'nda olacak. Biz de fırsattan istifade Nünü’yle cazdan girip aşka uzandığımız bir söyleşi yaptık.
#Nükhet DuruTatile taşıdığınız kitapların kumlarını silkeleyip yazla vedalaştınız mı? O zaman eylülle gelen yepyeni kitap sezonuna hazırsınız demektir. Sizin için yayınevlerinin editör masalarına sokulduk ve sonbaharda bizimle buluşacak kitaplara göz attık. Karşımıza Ahmet Ümit, Orhan Pamuk, Necati Tosuner, Defne Suman, Yiğit Bener, Ayfer Tunç, Murat Gülsoy, Gülseren Budayıcıoğlu, Arnie Ernaux, Tess Gerritsen, Stephen King’in de aralarında olduğu yerli ve yabancı edebiyat eserleri ve çok sayıda heyecan verici deneme ve anı kitabı çıktı...
#Yeni Sezon Kitapları 2022Sağlıkta şiddetin önünü alamazsak Türkiye tıbbının gelişmekte olan yapısını koruyamayız ve uzmanlarımız kaçarlar. Tabiplerin kalktığı bir cemiyette kimsenin yaşam şansı yoktur. Bu konuyla ilgili etraflıca ilgilenmemiz, gerçeklerle yüzleşmemiz ve tüm sağlık çalışanlarına sahip çıkmamız gerekiyor.
#DoktorOrhan Pamuk, kariyeri ve hayatı ile merak edilen edebi kişilikler arasında yer alıyor. Türkiye'nin Nobel ödüllü tek edebi ismi olan Orhan Pamuk, hayatı boyunca pek çok esere can verdi. Hayatı boyunca pek çok ödüle layık görülen Orhan Pamuk, son olarak 2021 yılında son kitabını yayıma vermiştir. Orhan Pamuk, 2022 yılında 10 yıldır birlikte olduğu Aslı Akyavaş ile hayatını birleştirmiştir. Peki, Orhan Pamuk kimdir, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında bazı bilgiler
#Orhan Pamuk‘Kral Şakir’ 23 ülkede yayımlanıyor. Kitapları 5 milyon okura ulaştı. Bir tek filmi 2 milyondan fazla izlendi. ‘Kral Şakir’ şimdi de ‘Şirinler’ ve ‘Angry Birds’ ile birlikte Birleşmiş Milletler’in Kalkınma Programı’na dahil edildi. Bu başarının mimarı Varol Yaşaroğlu’yla buluştuk: “Türkiye’de bir animasyon sektörü olsun diye mücadele ettim. 20 sene para kazanmamayı göze alarak bu işe başladım.”
#Varol YaşaroğluOkullar kapandı, pandemi kısıtlamaları kalktı, normalleşme dönemi geldi çattı... Yaz tatilinin, plaj keyfinin zamanı asıl şimdi başlıyor. Peki dalgalar usul usul ayaklarınızı serinletirken ya da yeşillikler arasında dinlenirken, gözlerinizin ucundan hangi maceralar, hikâyeler, şiirler, anılar, söyleşiler akacak? Hürriyet Kitap Sanat yazarlarına sizin için sorduk, 10 yazarımız 10 kategoriden kitap önerileri yaptı. ‘Mutfak ekibi’ olarak bizim de tavsiyelerimiz var. Şimdiden iyi tatiller!
#Tatil KitaplarıTürkiye’nin en çok okunan yazarlarından Ahmet Ümit’in, hikâyesi Berlin’de geçen ‘Kayıp Tanrılar Ülkesi’ adlı romanı Yapı Kredi Yayınları’ndan çıktı. 14 Haziran’dan itibaren raflarda yerini alan romanda, Berlin Emniyet Teşkilatı’nda görevli Yıldız Başkomiser ve yardımcısı Tobias’ın kökleri mitolojik Pergamon’a dayanan bir cinayeti aydınlatma hikâyesi anlatılıyor. Polisiye roman, bir yanda Berlin’i anlatırken diğer yandan Almanya’da yükselen ırkçılık ve Türkiye kökenli göçmenlerin hikâyelerine de değiniyor. Ahmet Ümit’le Berlin ve romanı üzerine görüştük.
#Ahmet ÜmitYaşar Kemal, onun ölümünden sonra “Türk edebiyatının en büyük eleştirmeniydi” demişti. Roman ondan sorulurdu. Eleştirmenliğin nankör bir iş olduğunu söyleyen Fethi Naci, Marksist eleştiri anlayışının edebiyatımızdaki en önemli ismiydi. Yayıncılık da yapan Fethi Naci’nin kurduğu Gerçek Yayınları’nda başlattığı ‘100 Soruda?’ dizisi önemli bir boşluğu doldurmuştu.
#Fethi NaciNobel Edebiyat Ödüllü yazar Orhan Pamuk’un bir salgın romanı üzerinde çalıştığı biliniyordu. 'Veba Geceleri'nin çıkması dört gözle beklenirken akla gelmeyecek bir şey oldu; dünyayı yeni bir salgın esir aldı. Pamuk: “Bugün çok malumat sahibiyiz. Hangi ülkede, mahallemizde durum ne hemen görüyoruz. Bu, romandaki dönemle bugün arasında büyük fark yaratıyor. Biz başımıza ne gelebileceğini, neyin ne olduğunu biliyoruz, bu yüzden çok daha fazla korkuyoruz. Ama romanım bugünden daha korkutucudur” diyor.
#Orhan Pamuk