Paylaş
Çünkü bir bilgi olmadığında hemen bir hareketsizlik dikkat çeker. ‘Kenevir’ dediğimizde ‘piyasasında’ bir sakinlik varsa işin ‘tadı’ yoktur. Hele ‘Kenevirci Dede’nin sessizliği önemlidir. Ya kenevir ithalinde gümrük sorunu yoktur, kenevirli ekmek ürettiğinde, mutlaka piyasa lezzetinin olup olmadığını, yağının tutup tutmadığını öğrenmek için tadımlık ekmek gönderir. “Tam lezzetini bulduğumda ekmek üretimi de yapmak isterim” diye bizi test eder. İthal ettiği kenevirin bülbül ve güvercinlerde nasıl ötüş sağladığını en merak ettiği konudur.
‘MİLLİ PROJE’
Eski ANAP milletvekili, makine mühendisi Yalçın Koçak’ın Aydın Üniversitesi’nde Abdurrahman Dilipak’la birlikte yaptığı ‘Kenevir Sempozyumu’ ile başlattıkları ve Türkiye’nin birçok yerinde devam ettirdikleri bilgilendirme toplantıları arttıkça bizim de bunları gazetemizde yayınlamamız, ilgi alanımızı büyüttü ve bir okur kitlesi oluştu.
Ve Türkiye’nin sanayi alanında ithalatını yarı yarıya düşürecek kapasitesi olan ‘endüstriyel kenevir’ üretimi yetersiz de olsa küçük boyutta başladı.
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi tarafından bundan 4 yılı aşkın süre önce seçilen 19 şehirden biri olan Samsun’dan bir telefon geldi geçen hafta.
Samsunlu tekstilci Uğur Balkuv telefonla bizi yarın yapılacak kenevir tohumu hasadına davet etti. Bir grup meslektaşımızla bugün Samsun Havza’ya gideceğiz.
Bu arada 60 yaşındaki Uğur Bey’i dinliyoruz.
“Sizi yazılarınızdan bilirim. Ben bu işe sevdalı oldum, Amerika’daki oğlum bu konuyu inceledi, bizi aydınlattı, onun çabası çoktur. Oradan iki hasat makinesi getirttik. Biri sap için diğeri de tohum için hasat yapıyor. Sizi tohum hasadına davet ettik.”
“Siz nerelisiniz?”
“Girit kökenliyiz. Cumhuriyet’in 100’üncü yılında ülkemize bir ‘milli proje’ armağan ediyoruz. Biz bu işe 2021’de başladık.
Bu yıl hasat ettiğimiz miktar 5.500 dönüme ulaştı, 2030 yılına kadar hedeflediğimiz ekim alanı 30 bin dönüme ulaşacak. Önümüzdeki yıl 10 bin, daha sonraki yıllarda kademeli olarak 30 bin dönüme kadar çıkacak.”
30 MİLYON DOLAR YATIRIM
Balkuv devam ediyor: “Tekstilden, gıdaya, inşaattan kedi kumuna kadar çok geniş kullanım alanı bulunan ve faydaları saymakla bitmeyen kenevirde yeni bir dönem başlıyor artık. ‘Keneviro’ dediğimiz tesisimize 30 milyon dolar yatırım yaparak Samsun Havza OSB’de kurduğumuz kenevir işleme fabrikasıyla, tohumdan nihai ürüne kadar üretim zincirini kuruyoruz. Keneviro, Samsun tesisinde ham ve boyalı elyaf üretimi, boyalı ve ham iplik üretimi, kıtık üretimi, kıtıktan yüzde 100 doğal kedi kumu ve hayvan altlığı üretimi yapacak.”
Endüstriyel kenevirin ithalattan bağımsız, sıfır ithalatla tamamen yüzde 100 ihracat yapma potansiyeli sunduğunu söyleyen Keneviro Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Balkuv, ‘milli bir proje’ heyecanıyla çıktıkları yolu anlatırken, “Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi tarafından Endüstriyel Kenevir üretim için belirlenen şehirden biri olan Samsun’da, yüzde yüz başarı sağladık” diyor.
TÜRK TARIMI KAZANACAK
Tekstilden kozmetiğe, ilaçtan inşaata, otomotiv sektörüne ve diğer sektörlere 100’ün üzerinde farklı yelken ve kumaş üretiminde yararlanılan, yaprakları ve çiçeği de ilaç, merhem olarak kullanılan kenevir, 1920’den sonra bioyağ, bioyakıt ve kompozit üretiminde yer aldı. Ancak daha sonra kötü niyetli kullanımlar nedeniyle ekimi yasaklandı. Türkiye de bu ülkelerden biriydi. 2016 yılında Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğle, kenevir yetiştirilecek yerlerde, ekiminin izne bağlanması, gerekli kontrollerin yapılması ve izinsiz ekimlere uygulanacak işlemlere ilişkin esaslar belirlendi. 2019 yılında da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kenevir üretimini yeniden yaygınlaştırmak ve ülkemizin kenevir üretim hacmini artırmak için bir karar aldıklarını açıklaması ve 19 ilin pilot bölge olarak belirlenmesiyle, kenevire yönelik tarımsal politikalar yeniden şekillendi.
Tekstil sektöründe faaliyet gösteren ve 1800 kişiye istihdam sağlayan UOB Grup da KENEVİRO markasıyla kenevir üretimine odaklandı. KENEVİRO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Balkuv’un davetiyle katılacağımız, KENEVİRO’nun kuruluş hikâyesini, yatırım planlarını, endüstriyel kenevirin üretimi ve sanayide kullanımının ülkemiz ekonomisine yapacağı katkıları, dünyada endüstriyel kenevire yönelik tarımın hızla arttığı bu dönemde uluslararası pazardaki gelişmeleri paylaşmak üzere Samsun’da yapılacak olan Türkiye’nin ilk ‘Endüstriyel Kenevir Hasadı’nı merakla ve severek izleyeceğiz.
BELEDİYE MECLİS ÜYELERİ KİMLERDEN OLUŞMALIDIR
‘MUAMELECİ’ ÜYE İSTEMİYORUZ
BELEDİYE meclisleri yerel parlamentodur. Kentin tüm sorunları oralarda konuşulur, tartışılır, karara bağlanır. Belediye başkanından çok meclis üyelerinin seçimi önemlidir. Kente katkısı, kişinin kent duyarlılığı, ürettikleri ölçülebilir. Meclis üyeleri; üreten, konuşan sokağın derdini bilen insanlardan olmalıdır. O yüzden öncelik bulunduğu kent için çalışmış, üretmiş halen o duyarlılığa sahip insanlardan seçilmelidir. Yoksa başarı ve üretim olmaz; hiç üretmeyen, konuşmayan bir meclis oluşur. O meclis yapısı da belediye başkanına yük olmaktan başka bir şey yapamaz. O yüzden buraları üretecek, çalışacak insanlardan oluşturalım. Sen, ben ve bizim oğlan tarzı oluşacak meclis yapılarıyla ancak havanda su dövülür. Umut ÖZKAN
GÜNÜN SÖZÜ
“Yaşamda yapabileceğiniz en büyük yanlış, sürekli olarak yanlış yapacağınızdan korkmaktır.”
Elbert Hubbard
OKUYUNUZ
- DÜŞBAZ Kitaplar, romanları otuzdan fazla dile çevrilen Mike Gayle’in gerçek bir hayat hikâyesine dayanan dokunaklı romanı Sıradan İnsanlar Müzesi’ni edebiyatseverlerle buluşturdu.
- ULUSLARARASI Türk Kültürü Teşkilatı ve İstanbul Üniversitesi’nin işbirliğiyle İstanbul’da düzenlenen Köktürk, Uygur ve Kırgız Kağanlıklarının Dünya Uygarlığına Katkıları Uluslararası Sempozyumu Bildiriler Kitabı TÜRKSOY’dan çıktı.
- DR. Deniz Şimşek ‘Çocukluğuna İyi Bak’ (Nemesis Kitap) kitabı çıktı.
BİLİYOR MUSUNUZ
- CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara’nın, gelir vergisi dilimlerinin adaletsiz şekilde belirlendiğine dikkat çekerek “Eğer gerçekten enflasyona emekçiler ezdirilmeyecekse, gelir vergisi ilk vergi tarife oranı yüzde 10’a çekilmelidir. Tarife dilimleri asgari ücret artışı ve yeniden değerlendirme oranı göz önünde bulundurularak artırılmalıdır” dediğini...
- TARIM ve Gıda Etiği Derneği (TARGET) tarafından Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin ev sahipliği ve işbirliğiyle 16-17 Kasım tarihlerinde ‘TARGET 4. Uluslararası Tarım ve Gıda Etiği Kongresi’nin yapılacağını...
Paylaş