Türk Toraks Derneği haberleri sayfasında Türk Toraks Derneği hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 332 Türk Toraks Derneği haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre dünya genelinde sigara kullanım oranı azalıyor. Ancak Türk Toraks Derneği ülkemizde artış olduğunu söylüyor. Üstelik uzmanlar öğrenciler arasında da yaygınlaşan elektronik sigara ve türevlerinin tütünden daha zararlı olduğunu belirtiyor.
#Hazan Aköz IşıkHavaların soğumasıyla birlikte mevsim hastalıkları yeniden ortaya çıktı. En çok şikayet edilen ise bitmeyen ‘kuru öksürük’. Kime sorsak, kiminle konuşsak “Aylardır öksürüyorum” diyor. Uzmanlar uyarıyor: “Şu anda üç kişiden birinde öksürük var. Uzamış öksürük sendromu yaygın.”
#Kuru Öksürükİstanbul'un bazı ilçelerinde hava kirliliği oranı yüksek. En kirli hava ise Eyüpsultan'a bağlı Alibeyköy’de. Uzmanlar, Alibeyköy’de açık havada bisiklet sürmeyi, yürüyüş ve piknik yapmayı sağlıksız olarak değerlendiriyor. Prof. Dr. Orhan Şen, “Son 15 gündür İstanbul’da yüksek basınç var. Özellikle akşamları maskesiz çıkılmaması lazım. Bilhassa yaşlılar dikkatli olmalı'' dedi.
#İstanbulTürk Toraks Derneği Çevre ve Akciğer Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Elif Dağlı, Türkiye'de geçen yıl Cumhuriyet tarihinin en yüksek tütün tüketiminin yaşandığını ve kişi başına yılda bin 400 sigara düştüğünü belirterek, "Tütün kontrolünde bu kadar başarımız varken niye bu hale geldik? Tütün endüstrisi tekrar çok güçlendi. Türkiye'yi bırakmaya niyeti yok, tekrar saldırı vaziyetindeler." dedi.
#Türk Toraks DerneğiKOAH ilerleyici bir hastalıktır. Yaşanılan nefes darlığı nedeniyle fiziki aktivitede azalma ortaya çıkar. Giderek azalan fiziksel aktivite, hastanın yaşam kalitesini bozarak hastalığın ilerlermesine sebep olur. KOAH olup olmadığınızı uygulayacağınız basit bir testle de öğrenebilirsiniz. Türk TORAKS Derneği 1’inci Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu, KOAH belirtileri, başlıca nedenleri ve nasıl tedavi edilebileceği hakkında bilgi verdi.
#Arzu YorgancıoğluNur topu gibi bir seri katilimiz var: Soluduğumuz hava... Türkiye’de yıllık ortalama 375 bin ölümün 32 bin 500’ü hava kirliliğinden kaynaklanıyor ve bu rakam giderek yükseliyor. Bu yılki verilere göre Dünya Sağlık Örgütü standartlarına oranla bir tek Rizeliler sağlıklı hava soludu.
#Hava Kirliliği"Türkiye'de hasta başına bakılma süresi devlet randevu sisteminde 10 dakika pratikte 12 saniye hastayı dinlemek, 9 saniye ise fizik tedavi yapmak için geçiyor. Dünyanın en iyi hekimi dahi olsa yanlış yapma olasılığı var. Biz hastalarımıza zaman ayırmak istiyoruz." Türk TORAKS Derneği 19'uncu yıllık kongresinde konuşan Prof. Dr. Oğuz Kılınç, hastaya ayrılan muayene süresinin kısa olduğunu, bu kısalığın da hem doktorları hem de hastaları zor durumda bıraktığını söyledi. Kılınç, muayene süresinin kısa olmasının doğru teşhisi geciktirdiğini ve hastaların doktora daha fazla gitmesine neden olduğunu, bu yüzden hastaların gereksiz tahlillere, röntgene ve radyasyona maruz kaldığını belirtti.
#MuayeneTÜRK Toraks Derneği 19’uncu Yıllık Kongresi’nde konuşan göğüs hastalıkları uzmanları Türkiye’de yeni termik santralların kurulmasını vicdanlarının kabul etmediğini söyledi. Türkiye’nin hava kirliliği karnesinin çok kötü olduğunu belirten Türk Toraks Derneği Hava Kirliliği Görev Grubu’ndan Doç. Dr. Haluk Çalışır, “Halen var olan termik santrallar yılda 2 bin 876 insanımızın erken ölümüne, 4 bin 311 insanın hastaneye yatmasına, pek çoğu çocuk olmak üzere 800 bin kez astım atağı gelişmesine ve her 100 insanımızdan yaklaşık 2’sinin doğrudan ölümüne yol açıyor” dedi.
#TÜRK Toraks DerneğiÜnlü şarkıcı Selen Görgüzel’in 25 yaşındaki kızı İlknaz Bektaş, evinde rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Bektaş’ın elektronik sigara kullanımından dolayı göğsüne hava kaçtığı tespit edildi. Acil ameliyata alınan İlknaz Bektaş iyi olduğunu açıkladı.
#İlknaz BektaşDünya Sağlık Örgütü’ne göre dünya genelinde sigara kullanım oranı azalıyor. Ancak Türk Toraks Derneği ülkemizde artış olduğunu söylüyor. Üstelik uzmanlar öğrenciler arasında da yaygınlaşan elektronik sigara ve türevlerinin tütünden daha zararlı olduğunu belirtiyor.
#Hazan Aköz IşıkTürkiye’nin en kalabalık kenti İstanbul, havası kirli şehirler arasında bulunuyor. Hava kirliliğinin erken ölümlere yol açabildiğini belirten Dr. Nilüfer Aykaç, “İstanbul’da son yıllarda kentleşmenin plansız yapılması, nüfus artışı, ısınmanın fosil yakıtlar aracılığıyla yapılması hava kirliliğindeki artışa katkı sunmaktadır” dedi.
#Nilüfer AykaçDüğünlere heyecan katmak, şenliklerde coşkuyu arttırmak ya da takımımızın şampiyonluğunu kutlamak için havai fişek patlatıyoruz. Ancak ışıklı oyunlarla bizi büyüleyen bu görsel şölen hem sağlığımızı hem de doğayı tehdit ediyor. Üstelik yetkisiz kişilerce, izinsiz havai fişek patlatmak da yasak.
#HavaifişekOrtalama hava sıcaklıkları geçtiğimiz hafta içerisinde 3 kez üst üste rekor kırdı; küresel ortalama sıcaklığın 17.23 derece olduğu 6 Temmuz, “kaydedilen en sıcak gün” olarak kayıtlara geçti. Bitti mi? Hayır. Son 13 gündür tarihin en sıcak günlerini yaşıyoruz. Peki bitecek mi? Bir hayır da buna gelsin. Bugün dünü, dün evvelsi günü aratacak. Elbette ‘kış kışlığını yaz yazlığını yapacak’ ancak ne oldu da daha yaşarken cehenneme düştük derseniz de cevabını Boğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz veriyor: “Bu daha fragman. Sene sonuna daha 170 gün var ve en az yarısına yakını ‘en sıcak gün’ olacak. Sebebini bence sen de herkes de gayet iyi biliyor: Küresel Isınma ve İklim Değişikliği.”
#Sıcak HavaMentollü sigara yasağını delen ‘mentol topları’ raflarda alenen satılmaya başladı. Şırınga benzeri bir mekanizma aracılığıyla sigaranın süngerine enjekte edilen küçük toplar, çocukların rahatlıkla erişebileceği çikolata veya sakız raflarının hemen yanında satışa çıkarıldı. Biz de İstanbul’da bu ürünlerin izini sürdük. Ortalama 20 TL’ye satılan topların üzerinde içeriğiyle ilgili hiçbir bilgi bulunmuyor. Satıcılar bilgi vermekten kaçınıyor. Uzmanlar ise mentol toplarının sağlığa daha zararlı ve yasa delici bir ürün olduğu konusunda uyarıyor.
#Mentollü SigaraDeprem nedeniyle yıkılan binaların oluşturduğu milyonlarca tonluk enkaz, insan sağlığı için risk oluşturuyor. Uzmanlar kanser, kronik akciğer, kalp ve damar hastalıklarına neden olacak maddeler içeren enkazın gerekli önlemler alınarak kaldırılması gerektiğini söylüyor.
#DepremKÜRESEL ısınma sebebiyle bu sene kış gelmedi. Son 52 yılın en sıcak aralık ayını yaşadık. Son yılların en yağışsız kışını geçiriyoruz. Ne yağmur ne de kar yağdı. Gazipaşa’da geceleri 8 derecenin altına düşmedi. Yani soğuk bile olmadı. Türkiye’nin her tarafından, göllerin, akarsuların ve derelerin kuruduğu ya da azaldığı haberleri ardı ardına gelmeye başladı. Barajlarda ise doluluk oranları dip noktada.
#Küresel IsınmaSağlıklı bir yaşam için organik besleniyor, spor yapıyor olabilirsiniz. Artık buna evden çıkmamayı da eklemek gerekecek. Zira geçen hafta İstanbul’da bazı ilçelerde yüksek hava kirliliği alarmı verildi; uzmanlar ‘Sokağa çıkmayın’, ‘Pencere açmayın’ diye uyardı.
#Hava Kirliliğiİstanbul’da iki gündür etkili olan sis Boğaz’da görsel şölen sunarken, uzmanlardan korkutan uyarı geldi: “Buna fotokimyasal smog diyoruz. Bu Los Angeles’ta, Şangay’da gördüğümüz bir kirlilik türü. Kentte 5 gündür hava kirli. Sabah dışarıda yürüyüş, spor yapıyorsanız zehirli hava soluyorsunuz.”
#İstanbul SisHavaların soğumasıyla birlikte mevsim hastalıkları yeniden ortaya çıktı. En çok şikayet edilen ise bitmeyen ‘kuru öksürük’. Kime sorsak, kiminle konuşsak “Aylardır öksürüyorum” diyor. Uzmanlar uyarıyor: “Şu anda üç kişiden birinde öksürük var. Uzamış öksürük sendromu yaygın.”
#Kuru ÖksürükDünyayı kasıp kavuran COVID-19’dan tam kurtulduk derken, şimdi de grip vakaları tırmanmaya başladı. ABD’de genelde kasım-mayıs arasında artan influenza vakaları 6 hafta erken görüldü. Washington Post’un haberine göre daha şimdiden 900 bine yakın vaka ve gribe bağlı 360 ölüm var.
#COVID-19Trakya ülke topraklarının 33’te biri. Yani %3’lük bir kısmı. Ancak ülke nüfusunun yaklaşık %20’si burada yaşıyor. Yapılan planlarla nüfus sayısının daha da artması planlanıyor. O kadar çok plan yapıldı ki; plan yapıldıkça Trakya kaybediyor. Ormanını, topraklarını, sularını kaybediyor.
#Trakya