Güncelleme Tarihi:
A, B ve C şeklinde 3 ana tipi bulunan influenza virüsünün önemli salgınlara yol açabildiğini belirten Türk Toraks Derneği, yazılı bir açıklama ile hastalıktan korunma yöntemlerine dikkat çekti. Salgınların bir topluluk veya bölgede görülen epidemi ya da birçok ülkede epidemilerin yaygın olarak görülmesi şeklinde tanımlanan pandemi şeklinde ortaya çıktığı belirtilen dernek açıklamasında grip salgının nasıl oluştuğu şöyle anlatıldı:
"İnfluenza virüsü antijenik yapısında küçük değişiklikler yaparak mevsimsel epidemilere neden olur. Sonbahar kış aylarında yüksek ateşli solunum yolu enfeksiyonlarının aniden artışı influenza epidemisini yani grip salgınını düşündürmelidir. Epidemi 2-3 haftada en yüksek düzeye ulaşır ve 5-6 hafta sürer. Tüm ayaktan ve yataklı tedavi kurumlarına başvurular artar."
Şu anda ülkemizde, 2009 yılında ilk olarak saptanan domuz gribi (H1N1) virüsünün en sık görülen grip virüsü olduğu belirtilen açıklamada gripten korunma yöntemleri aktarıldı.
GRİPTEN KORUYAN KİŞİSEL ÖNLEMLER
- Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınmalıdır.
- Grip benzeri bir hastalık geçirildiğinde evde istirahat edilmelidir.
- Hastayken, hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla temas sınırlandırılmalıdır.
- Aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağız kağıt mendille kapatılmalı ve kullanılan kağıt mendil çöp kutusuna atılmalıdır.
- Sabun ve su ile eller sık sık yıkanmalıdır.
- Bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere kirli ellerle temas etmekten kaçınmalıdır.
- Yüzeyler sık sık temizlenmelidir.
GRİP AŞISI NE KADAR KORUYUCU?
Grip aşısının koruyuculuğu, tıp dünyasının tartışmalı konuları arasında yer alıyor. Türk Toraks Derneği'nin açıklamasındaki aşıyla ilgili bilgiler ise şöyle:
"2015-2016 grip sezonu için hazırlanan aşının içinde 2 adet influenza A (H1N1 ve H3N2) ve 1 adet influenza B virüsü bulunmaktadır. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan izlemlere göre ülkemizde en sık H1N1, ikinci sıklıkta H3N2 virüsü hastalığa neden olmaktadır. Bu virüslere karşı aşının koruyuculuğu bulunmaktadır.
KİMLER, NASIL GRİP AŞISI OLABİLİR?
65 yaş ve üzerindeki kişiler ile yaşlı bakımevi ve huzurevinde kalan kişilerin, bu durumlarını belgelendirmeleri halinde sağlık raporu aranmaksızın; astım dahil kronik akciğer ve kalp-damar sistemi hastalığı olan erişkin ve çocuklar, şeker hastalığı dahil herhangi bir kronik metabolik hastalığı, kronik böbrek yetmezliği, kan hastalığı veya bağışıklık sistemi baskılanmış olan erişkin ve çocuklar ile 6 ay-18 yaş arasında olup, uzun süreli aspirin tedavisi alan çocuk ve gençlerin hastalıklarını belirten sağlık raporuna dayanılarak, hekim tarafından reçete edildiğinde, yılda bir defaya mahsus olmak üzere grip aşısı bedelleri Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından Sağlık Uygulama Tebliği kapsamında karşılanmaktadır. Bu kişiler hekime başvurarak reçete ile eczanelerden aşılarını alabilirler."