Mesude ERŞAN/mersan@hurriyet.com.tr
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2016 21:50
TÜRK Toraks Derneği 19’uncu Yıllık Kongresi’nde konuşan göğüs hastalıkları uzmanları Türkiye’de yeni termik santralların kurulmasını vicdanlarının kabul etmediğini söyledi. Türkiye’nin hava kirliliği karnesinin çok kötü olduğunu belirten Türk Toraks Derneği Hava Kirliliği Görev Grubu’ndan Doç. Dr. Haluk Çalışır, “Halen var olan termik santrallar yılda 2 bin 876 insanımızın erken ölümüne, 4 bin 311 insanın hastaneye yatmasına, pek çoğu çocuk olmak üzere 800 bin kez astım atağı gelişmesine ve her 100 insanımızdan yaklaşık 2’sinin doğrudan ölümüne yol açıyor” dedi.
Termik santralları kitlesel imha silahlarına benzeten Doç. Dr. Çalışır, “Sigara ne yapıyorsa, termik santrallar aynı şeyi yapıyor. Yol açtığı kirlilik
başka akciğer kanseri olmak üzere, kalp krizi, felç, KOAH, astım gibi çok sayıda hastalığa yol açıyor. Hastalıkların ataklarını ve ağırlığını artırıyor. Alzheimer, otizm hatta diyabetle ilişkisi olduğu düşünülüyor” diye konuştu. Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre her yıl yaklaşık 7 milyon kişinin iç ve dış ortam hava kirliliğine bağlı gelişen hastalıklardan yaşamını yitirdiğini hatırlatan Doç. Dr. Çalışır, “Türkiye’de her yıl yaklaşık 29 bin kişi hava kirliğine bağlı nedenlerden ölüyor. Teşhis koyamadığımız hastalıkların büyük kısmında da önemli etken hava kirliliği. Açılan, yolda olan 20 termik santral var. 80 termik santral daha yapılması planlanıyor. Bunların hayata geçirilmesi halinde hava kirliliği toplum sağlığı açısından çok tehlikeli bir boyuta ulaşacak” dedi.
TAHRİBATIN İLACI YOK
Hava kirliliğinin başta solunum sistemi olmak üzere vücutta yarattığı tahribatı temizleyecek, azaltacak ya da giderecek hiçbir ilaç ve tedavinin bulunmadığını hatırlatan Doç. Dr. Çalışır, “Maalesef Türkiye hava kirliliği konusunda büyük sorunlara gebe. Biz göğüs hastalıkları hekimleri olarak bağıra çağıra gelen bu ölümleri daha iyi hastaneler, daha iyi yoğun bakımlar ya da çok etkili ilaçlarla önleyemeyeceğimizi biliyoruz. Yaşanan ve yaşanacak bu önlenebilir ölümlere tanıklık etmek istemiyoruz. Hava kirliliği hergün zorla her insana 20 adet sigara içirtmek demek. Temiz hava solumaksa herkesin en temel insan hakkı” diye konuştu.
Prof. Dr. Ali Fuat Kalyoncu da ucuz enerji elde edebilmek için kömürle çalışan termik santralların hayata geçirilmesinin insan hayatını tehdit ettiğini belirterek, “Sigara insan için neyse, termik santrallar şehir için odur” dedi. Türkiye’deki illerin yaklaşık yarısının (yüzde 47) havası ulusal mevzuat değerlerinin üzerinde. WHO’nun bilimsel kirlilik kriterlerine göre durum çok daha vahim. 81 ilden 80’inin havası kirli. Havası temiz olan tek il ise Çankırı.