Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, İstanbul’daki Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü bünyesinde kurulan Türk Mutfak Sanatları Atölyesi’nin açılışını gerçekleştirdi. Bakan Özer, “Türk Mutfak Sanatları Atölyesi, bir ilk olma özelliği taşıması açısından önemli. Bununla mesleki becerisini dünya ile senkronize hâle getirebilen gastronomi uzmanlarının yetişmesini hedefliyoruz” dedi.
#Mahmut ÖzerBeylerbeyi Olgunlaşma Enstitüsü’ne bağlı olarak açılan gastronomi bölümü tanıtıldı. Gastronomi alanında ihtiyaç duyulan niteliklere sahip, akademik ve güncel gelişmeleri takip eden, Türk ve dünya mutfak sanatlarını yorumlayabilen profesyonel şefler yetiştirmek ve dünyaya miras lezzetler bırakmak amacıyla kurulan ‘Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü Türk Mutfak Sanatları Atölyesi’ bir sergi düzenledi. Birbirinden lezzetli yemeklerin yapıldığı ve tanıtıldığı ‘Sofralar Sergisi’nde mutfağı gezen Millî Eğitim Bakanlığı yetkilileri sırayla baklava açtılar.
#MEBMüstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, kültür ekonomisinin bir ürünü olan Türk mutfak sanatlarının ticarileştirilmesi gerektiğini belirterek, "MÜSİAD olarak 81 ildeki tüm şubelerimiz ve yurt dışındaki şube ve temsilciliklerimizle mutfağımızın çok kapsamlı bir proje ve atılım ile tanıtımı ve ticarileştirilmesi hareketini başlatmaktayız" açıklamasında bulundu.
#MüsiadMaslak 42’deki Gama Gallery’de açılan kolektif sergi ‘Cansipârâne’de mozaik kelebek kanatları cinsiyet eşitliği ve şiddete direnişin sembolü olarak karşımıza çıkıyor. Bu yıl 8’inci kez düzenlenecek BASE’in amacıysa yeni mezun sanatçıları desteklemek ve onları sanat profesyonelleriyle buluşturmak. Arter’de devam eden Yasemin Özcan’ın ‘Islak Zemin’ başlıklı kişisel sergisi de miras, aktarım, hafıza, kentleşme ve modernleşme gibi kavramlara düşünsel ve mizahi bir yaklaşım sunuyor.
#SergiBu hafta Hande Yener, Jolly Joker Kartal İstMarina’da; Nil Karaibrahimgil, Bostancı Gösteri Merkezi’nde konser verecek. İstanbul Filarmoni Orkestrası, AKM’de ‘Atatürk’ü Anma Konseri’ gerçekleştirecek. Eskişehir’deki Odunpazarı Modern Müze’de (OMM) ‘Ehlikeyif’ sergisine paralel olarak çocuklara yönelik ‘Doğadan İlhamla Nesne Tasarımı’ atölyesi düzenlenecek.
#KonserKadınların el ele vererek yarattığı müthiş dayanışma ile 2017 yılında kurulan KUŞAKK’ın (Kuşadası Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi) hikayesi kadınlara umut oluyor. Ulusal ve uluslararası firmaların ürünlere büyük ilgi gösterdiği kooperatif üyeleri, örnek gösterilmenin haklı gururunu yaşıyor.
#1Beğendi denince akla ilk önce hünkârbeğendi gelse de onu levrek gibi balıklarla ya da domates soslu köfteyle sunmak hatta patlıcan yerine kabak kullanarak daha hafif bir versiyonunu hazırlamak da mümkün. Şefler Arda Türkmen ve Doğa Çitçi’den işin püf noktalarını aldık.
#Gizem DinçbaşRamazan ayının en güzel yanlarından biri de yemek gelenekleri ve ritüelleri... Tüm aileyi aynı sofra etrafında toplayan iftar sofraları kadar sahur için hazırlanan lezzetler de bunun önemli bir parçası. Şef Mehmet Yalçınkaya, yazarımız Sahrap Soysal ve şef Doğa Çitçi’den çocukluklarının sahur hatıralarını dinledik.
#Gizem DİNÇBAŞGelibolu Yarımadası’nın konumuyla, doğasıyla, tarihiyle, kültürüyle ve mutfağıyla her zaman çok özel ve özgün bir bölge olduğunu düşünürüm. Bir zamanlar eksiklik gibi algılanan kitle turizminin cazibe merkezi yerleri arasına girememesi ona bambaşka bir yol açtı.
#Müge Akgünİyi bir Uzakdoğu veya Asya mutfağında tecrübe edinmek, farklı tekniklere, özellikle de farklı lezzet dengelerine hâkim olabilmek adına çok önemli. Roka’nın da şef Suna Hakyemez’in gelişimine çok katkısı olmuş. Mesela damak tadı Japon malzemelerinin tat profilleriyle şekillenmiş, mükemmeliyetçi Japon mutfak tekniklerinde ustalaşmış.
#UzakdoğuŞef Osman Sezener'in hayatı MasterChfe izleyenlerinin dikkatini çekti. Michelin Yıldızı sahibi olan Şef Osman Sezener, MasterChef All Star'a konuk olarak izleyenlerin gündemine geldi. Amerika, İtalya ve İstanbul'da önemli mutfaklarda çalışan ve GQ Men ödüllerinde yılın şefi ödülünü alan Sezener, Dünya'da ilk kez Türk mutfağını fine diningde İstanbul dışına taşıyan isim oldu. New York Fransız Mutfağı'nda eğitimini tamamlayan Osman Sezener, 2010-2016 arasında İzmir Ekonomi Üniversitesi Mutfak Sanatları Bölümünde öğretim görevlisi olarak çalışmıştı. Peki, Osman Sezener kimdir, kaç yaşında nereli? İşte, Michelin Yıldızı alan Osman Sezener'in hayatı ve biyografisi hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Osman Sezener KimdirKuzeyinde tarih ve deniz, güneyinde şelale ve yaylalar var ama asıl en önemlisi akşam evlerde, uykuda huzur var… 1999 depreminden sonra, bugün kentsel dönüşüm modeliyle örnek olan şehir Düzce’de Belediye Başkanı Faruk Özlü ile beraberiz. Hem mühendis-bakan-belediye başkanı olma hikâyesini dinledik hem de geçmişten bugüne çıkarılan derslerle güncel konulara eğildik. Gündem deprem. Başkan Özlü, “Bugün Düzce yüzde 75 oranında yeni konut stokuna sahip bir şehir. Konutunuz yeniyse rahat uyuyacaksınız. Düzce halkı geceleri rahat uyuyor” diyor.
#DüzceYazarımız şef Somer Sivrioğlu gastronomi öğrencileriyle bir araya geldi... Metro Türkiye ‘Yerelin İzinde’ projesinin yeni şefini açıkladı... Türk lezzetlerinin Lego versiyonları... Ve yılbaşı için geri sayıma hazırlanan adreslerle yeme-içme dünyasından en son haberler...
#Gizem DinçbaşDünya Peynir Ödülleri'nde Türkiye’yi temsil eden ilk şehir olan Balıkesir’in Kirli Hanım peyniri, bronz madalya alarak önemli bir başarıya ulaştı. Ülkemiz bir peynir diyarı olmasına rağmen yıllardır yarışmalarda hak ettiği yeri alamıyordu. Peki bu sefer neleri doğru yaptık? Geleneksel reçetesi korunarak bugüne ulaşan nadir peynirlerimizden olan Kirli Hanım’ı başarıya götüren faktörler neler? Kirli Hanım nasıl bir peynir? Hem bu peyniri hem de başarıya giden yolu mercek altına aldık...
#GurmeGaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin 5’incisini düzenlediği GastroANTEP Festivali, bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Kültür Yolu Festivalleri kapsamına girdi. Geçen hafta düzenlenen festivalin ilk üç günü oradaydım ve uluslararası bir ‘gastrocity’ olma yolundaki Gaziantep’te bu kez bambaşka deneyimler yaşadım.
#Gülay Barbaros ALTANUlaştırma ve Altyapı Bakanlığı sözlü ve yazılı mülakat yapılmaksızın 91 personel alımı yapıyor. Mühendis, büro personeli, tekniker, koruma ve güvenlik görevlisi, aşçı, bahçıvan, boyacı, garson, kaloriferci, tesisatçı, temizlik görevlisi alımı yapacak olan Ulaştırma Bakanlığı, ilan detaylarını yayımladı. İşte, Ulaştırma Bakanlığı 91 personel alımı için başvuru detayları
#Sözlü MülakatDamla sakızı kaçakçılığına karşı Osmanlı döneminde para cezasından ölüme kadar değişik ölçüde yaptırımların varlığına dikkat çeken Dr. Öğretim Üyesi Betül Öztürk ekliyor: “Bu, değerinin bir ölçütü ve bana hep pırlantayı hatırlatıyor. Pırlanta taşını sadece kesimine göre değil, rengine göre de ayırarak değer biçeriz. Damla sakızı da aslında öyle, rengine göre ayrılıyor. Elbette büyüklüğünü de atlamamak lazım. Pırlanta taşı gibi damla sakızının da büyüklüğü önemli.”
#1Türk gastronomisini yurtdışında temsil eden kadın şeflere çok özel bir saygım var. Geçen hafta bu temsilcilerin en önemlilerinden birini, sevgili Esra Muslu’yu kaybettik. Restoranı Zahter, açıldığı 2021 yılından beri Londra’daki yemekseverlerin ve yemek yazarlarının odak noktasıydı. Ama biz Türk medyası ve yatırımcıları olarak ona ne kadar destek verdik, bu sorulması gereken bir soru…
#Somer SivrioğluHürriyet Ankara, “Kuşaktan Kuşağa Ankara Hikâyeleri” ile siz okurlarımızı nostaljik bir yolculuğa çıkarıyor. İlk olarak, 1950’lerden günümüze kadar ulaşan, üç kuşağın da (dede-çocuk-torun) bir arada bulunduğu Ulus’taki Ruşen Pastaneleri’ne konuk olduk.
#Aziz DevrimciGastronomi ve mutfak sanatları, talebi her geçen gün artan bölümlerden... İşletme kurma hayallerinin yanı sıra televizyon programlarının ve sosyal medyanın da bunda etkisi büyük. Üniversite tercih döneminin devam ettiği bugünlerde gastronomi okumayı düşünen gençler nelere dikkat etmeli? Önde gelen okullarımızın bölüm başkanlarıyla konuştuk.
#Gastronomi11-13 Ağustos tarihleri arasında dördüncü kez düzenlenecek Bergama Tiyatro Festivali, programında 'neşeli' oyunlara, işinin ehli isimlerden özel atölyelere, bu sene ilk kez düzenlenecek buluşmalara, konser ve kültürel yürüyüşlere yer veriyor.
#Bergama Tiyatro FestivaliYıl 2012, henüz Radikal kapanmamış, farklı gazetelerden bir grup yazar Hüsnü Özyeğin’in davetiyle Özyeğin Üniversitesi’nde açılan Le Cordon Bleu’de, okulun master şeflerinin bizim için düzenlediği ‘workshop’a katılıp sos yaparak sembolik diplomalarımızı almış ve muhteşem bir yemek yemiştik.
#Müge Akgün