Turan Akıncı haberleri sayfasında Turan Akıncı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 216 Turan Akıncı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Türkiye’nin en önemli kent araştırmacılarından mimar Turan Akıncı 1918-1923 yılları arasında şehrin önce fiilen, sonra resmen işgal edildiği dönemi kaleme aldı. Yeni kitabı vesilesiyle konuştuğumuz Akıncı, “Bu süreci anlamayan cumhuriyeti anlayamaz” diyor.
#Gazetehaberleri13 Kasım 1918’de başlayıp 6 Ekim 1923’te Türk ordusunun şehre girişiyle sona eren İstanbul’un işgalinin öyküsü pek anlatılmaz, o yıllarda şehirde neler yaşandığı araştırılmaz. Art arda yayımlanan iki kitap; Turan Akıncı’nın ‘İşgal’i ile Prof. Nur Bilge Criss’in derlediği ‘100. Yılında İstanbul’un İşgal Günleri’ o yıllara ışık tutan önemli birer kaynak niteliğinde.
#İstanbul'un İşgali KitaplarıTuran Akıncı’nın Osmanlı dönemi Beyoğlu’nu incelediği çalışmasının devamı niteliğindeki ‘Cumhuriyet’te Beyoğlu: Kültür, Sanat, Yaşam (1923-2003)’, semte hüviyetini kazandıran mekân, kurum ve insanların detaylı bir portresini sunuyor. Lakin birçoğunun çoktan aramızdan ayrıldığını da okuyoruz ki bu yönüyle epey hüzünlü bir kitap...
#Turan AkıncıMimar Turan Akıncı, dört yıl boyunca Beyoğlu mimarisinin ve burada iz bırakmış ailelerin izini sürdü. 1831-1923 yılları arasında inşa edilmiş sefaret saraylarından mağaza ve yeme-içme mekânlarına kadar caddenin tüm ayrıntıları, Akıncı’nın ‘Beyoğlu’ adlı kitabında. Yazarın devam niteliğindeki ‘Cumhuriyet’te Beyoğlu’ kitabı ise yıl bitmeden raflarda olacak.
#Cumhuriyet’Te BeyoğluGeçen hafta dört gün boyunca Kars’taydım. Kendimi iyi hissettim burada. Kars’ta gezerek tarihi kokuyu soluyabilirsiniz. Farklı lezzetleri de mevcut, kaz ve piti gibi... Kars insanını apayrı bir yere koymak gerekiyor. Rus işgali sırasında Kars’a yapılan binalar ve caddelerin güzelliği ise şehre anlam katıyor.
#Sayım ÇınarTatile taşıdığınız kitapların kumlarını silkeleyip yazla vedalaştınız mı? O zaman eylülle gelen yepyeni kitap sezonuna hazırsınız demektir. Sizin için yayınevlerinin editör masalarına sokulduk ve sonbaharda bizimle buluşacak kitaplara göz attık. Karşımıza Ahmet Ümit, Orhan Pamuk, Necati Tosuner, Defne Suman, Yiğit Bener, Ayfer Tunç, Murat Gülsoy, Gülseren Budayıcıoğlu, Arnie Ernaux, Tess Gerritsen, Stephen King’in de aralarında olduğu yerli ve yabancı edebiyat eserleri ve çok sayıda heyecan verici deneme ve anı kitabı çıktı...
#Yeni Sezon Kitapları 2022Taliban yönetimindeki Afganistan’dan 2 çocuğuyla kaçan ancak Türkiye-İran sınırında kendi çoraplarını çocuklarının ellerine giydirdiği için donarak ölen Afgan kadının trajik öyküsü çoğumuzun vicdanını yaraladı. Öyle ki Afgan kadının cansız bedeni ve geride bıraktığı 2 çocuğunun fotoğrafını, özellikle de sosyal medyada ‘Vah, vah!’ diyerek paylaşmalara doyamadık! Ancak donarak ölen Afgan anne üzerinden mültecilere duyulan empati bir başka fotoğrafta yerini yine nefrete bıraktı. Aynı gerekçelerle ülkelerinden kaçan Afgan mültecilerin Beyoğlu’ndaki yeni yıl eğlencesine kültürümüzü dejenere ettikleri gerekçesiyle ateş püskürdük. Mültecilere bakışımız konfor alanımıza dokunduğu zaman neden değişiyor? Sordum.
#TalibanKimisi çoktan editörüne teslim edilmiş, rafa çıkmak için gün sayıyor kimisi henüz çeviri sürecinde ya da yazarın masasında... 2022’de hem yerli ve yabancı edebiyat alanında hem de edebiyat dışında kimlerle buluşacağımızı öğrenmek için yayınevlerinin kapısını çaldık. Karşımıza heyecan verici bir liste çıktı. İşte yeni senenin kitaplarından bir seçki...
#KitapHürriyet Kitap Sanat’ın gelenekselleşen ‘Yılın En İyi Kitapları’ seçkisi için kitap ekleri editörleri ve eleştirmenlerden oluşan 20 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan kitapları, kurgu ve kurgu dışı olarak ayrı ayrı değerlendirdi. Hürriyet Kitap Sanat yazı işleri ekibi olarak biz de bir seçki hazırlayarak jürinin ‘+1’i olduk. Jürinin sıralamasına göre yaptığımız puanlama sonucunda, Pınar Öğünç'ün ‘Pandemi Zaiyatı' adlı çalışması kurgu dışı kategorisinde birinci oldu. İşte jürimizin seçkisiyle, 2021’in kurgu dışı kategorisindeki en iyi 50 kitabı.
#Kurgu DışıAraştırmacı yazar Turan Akıncı’nın Remzi Kitabevi’nden yayınlanan yeni kitabı ilginç bir dönemi anlatıyor: Demokrat Parti’nin 1945-1960 arasındaki dönemi. Partinin öncülerinin o dönemde tek parti olan CHP’den kopuşu, seçimlerde ezici bir çoğunlukla iktidar oluşu ve 1960 askeri darbesi...
#Kelebek1854’te yapıldıktan hemen sonra bulunduğu semtte insan yerleşimini başlatan Teşvikiye Camisi üç yıl önce büyük bir restorasyona girmişti. Süreç tamamlandı, geçen hafta yeniden ibadete açıldı. 167 yıllık yapının geçirdiği restorasyonu, projeyi üstlenen mimar M. Fatih Aydın’la konuştuk. Hürriyet yazarı, tarihçi İlber Ortaylı, dört kuşak Nişantaşılı yazar Murat Bardakçı ve mimar Turan Akıncı’yla da bu önemli yapının tarihine uzandık.
#GazetehaberleriYerli edebiyatın yıldız isimleri Orhan Pamuk, Oya Baydar, Ahmet Ümit, Hakan Günday yeni kitaplarıyla geliyor. Dünyanın dört bir köşesinden usta kalemlerse son romanlarıyla Türkçe olarak karşımızda. Dilimize ilk kez çevrilen isimler de var, yerli ve yabancı çok iyi tanıdığımız yazarların kurmaca dışı metinleri de. 2021’de raflarımıza kurulacak kitaplara birlikte göz atalım...
#2021Demiş Bedri Rahmi Eyüboğlu 1500 yaşındaki kule için. İstanbul’un en eski tanıklarından Galata Kulesi restore edildikten sonra tekrar ziyarete açıldı. Kent kültürü araştırmacısı mimar Turan Akıncı’yla şairlere ilham veren, efsaneleriyle âşıkları kucaklayan Galata Kulesi’nden İstanbul’a bakıp tarihini konuştuk ve çevresini keşfettik.
#IstanbulTürkiye’nin en önemli kent araştırmacılarından mimar Turan Akıncı 1918-1923 yılları arasında şehrin önce fiilen, sonra resmen işgal edildiği dönemi kaleme aldı. Yeni kitabı vesilesiyle konuştuğumuz Akıncı, “Bu süreci anlamayan cumhuriyeti anlayamaz” diyor.
#Gazetehaberleri13 Kasım 1918’de başlayıp 6 Ekim 1923’te Türk ordusunun şehre girişiyle sona eren İstanbul’un işgalinin öyküsü pek anlatılmaz, o yıllarda şehirde neler yaşandığı araştırılmaz. Art arda yayımlanan iki kitap; Turan Akıncı’nın ‘İşgal’i ile Prof. Nur Bilge Criss’in derlediği ‘100. Yılında İstanbul’un İşgal Günleri’ o yıllara ışık tutan önemli birer kaynak niteliğinde.
#İstanbul'un İşgali KitaplarıCHP’nin 37. Olağan Kurultayı’nın 25-26 Temmuz (cumartesi-pazar) günü, izleyicisiz olarak Bilkent Odeon’nda yapılacağı açıklandı. Kurultayın ilk günü genel başkanlık, ikinci gün de 60 kişilik PM ile yüksek disiplin kurulunun seçimlerinin yapılacağı bildirildi.
#YazarNicedir merak ettiğiniz eserleri okumak, kitaplığınızda hep gözünüze çarpan ama bir türlü okumaya vakit bulamadığınız kitapları elinize almak, yeni yazarlar keşfetmek, yarım kalan klasikleri bitirmek için bundan daha iyi bir zaman olabilir mi? Jürimize danıştık, evde geçirdiğimiz zamanı daha anlamlı kılacak önerilerini sorduk. İster zamana direnen bir kitabın kapağını aralayın, ister çağdaş edebiyatın parlayan yıldızlarının izini sürün...
#KitapGeride bıraktığımız bir sene boyunca raflara çıkan yerli, yabancı, edebiyat ve edebiyat dışı kitapları Hürriyet Kitap Sanat’ın 20 kişilik jürisi değerlendirdi. Jüri üyelerimizin ‘ilk 10 kitap’ sıralamasına göre yaptığımız puanlamanın sonunda, Murathan Mungan’ın son şiir kitabı ‘Çağ Geçitleri’, en çok oyu alarak birinci sıraya yerleşti. İşte jürimizin seçkisiyle, 2019’un en iyi 50 kitabı...
#Murathan Mungun