Paylaş
“İlk okuduğum kitap ‘Pinokyo’dur. Seçenekler arasında doğru karar vermenin önemini, sevginin gücünü algıladığım ve duygulandığım çok güzel bir kitap olarak hatırlıyorum.
Aldous Huxley’in ‘Cesur Yeni Dünya’ adlı eseri en etkilendiğim kitaplardan biridir. Öğrenciyken okuduğum bu kitap birey ve toplum ilişkisi, insanlar arasında eşitlikler ve farklılıklar, öncelik verilecek değerler üzerinde düşünmemi sağlamıştır.
Son okuduğum kitap ise Türkiye Zekâ Vakfı’nda birlikte çalıştığımız Ezgi Karaşin’in geçen ay yayımlanan ilk kitabı ‘Bana Rağmen’dir.
Kitap, hayatında değişimler arzulayan bir kadının İstanbul ve Bolonya arasında yaşadıklarını anlatıyor.
Ezgi’nin kitabını okuduktan hemen sonra Orhan Pamuk’un Nobel ödül törenindeki ‘Babamın Bavulu’ konuşmasını tekrar okudum.
Edebiyata ve yazarların yazma süreçlerine ilgi duyanlar için harika bir konuşma.”
Heykelin Sözü
İş Sanat Kibele Sanat Galerisi, 2008 yılında hayatını kaybeden heykeltıraş Saim Bugay’ın “Heykelin Sözü” başlıklı sergisine ev sahipliği yapıyor. Yeni bir dil yaratma arzusu taşıyan, kullandığı malzemeler ve yöntemlerinin çeşitliliğiyle bilinen heykeltıraş Bugay’ın eserleri ücretsiz görülebilir.
Çok yönlü sanatçı Bugay’ın “Heykelin Sözü” sergisinde sanatseverler, heykellerin yanı sıra ahşap, metal, döküm, tel gibi materyallerden tasarlanan kuklalar, maskeler, el aletleri, oyuncak, biblo gibi farklı türde eserleri görme imkânı bulacak. Sergi, 9 Mart’a kadar devam edecek.
Hulusi Tunca’nın hayatı
2019 yılında kaybettiğimiz efsanevi Hey Dergisi’nin Genel Yayın Yönetmeni Hulusi Tunca’nın hayatını konu alan kitabı “Gazeteci Olunmaz Gazeteci Doğulur” yayımlandı. Ecem Naz Tunca, babası Hulusi Tunca’yı yazmış. Yazar, gazeteci babasının hem meslek yaşamını hem de kişisel yaşam döngüsünü anlatıyor. Kitabın içinde, kızından babasına yazılan mektup da dikkat çekiyor.
Dikkatimi çekenler
◊ Düşbaz Kitaplar’dan iki farklı kitap yayım listesinde yer alıyor:
İlki Emanuel Trevi’nin “İki Yaşam” adıyla çevrilen kitabı, ikincisi Andrew H. Knoll’un kaleme aldığı, Aydın Çavdar çevirisiyle hazırlanan “Dünyanın Kısa Tarihi”. Bu tarihi anlatıda 8 bölümde 4 milyar yıllık dünya tarihi anlatılıyor. Kitap, 18 dile çevrildi.
◊ Remzi Kitabevi’nin verimli yazarlarından Turan Akıncı, yeni yıla yeni bir kitapla “merhaba” dedi. Yazarın “Galata”, “Demokrat Parti”, “Sürgün” gibi çalışmalarının ardından “Büyük Savaş” adlı yeni kitabı da ilginizi çekebilir. Yazarın “İşgal” kitabının devamı niteliğindeki “Büyük Savaş”, I. Dünya Savaşı’nı tüm yönleriyle inceliyor. Osmanlı İmparatorluğu’nun adım adım parçalanışı, toprak kayıpları, İttihat Terakki’nin siyasal tutumu ve mali çıkmazlar, bu kitapta belgeleriyle gün ışığına çıkıyor.
Destansı bir hikâye
Barbarossa/Rönesans Korsanları tarihe damgasını vuran iki büyük denizci komutanı anlatıyor. Kitap, Barbaros Hayreddin Paşa ve Andrea Doria’nın, uğruna Akdeniz’i ateşe verdikleri Felipa’ya aşklarını sürükleyici bir dille aktarıyor. Yiğitlikleriyle nam salan savaşçıların sonu gelmez mücadelesini etkileyici bir kurguyla ele alan Deniz Uzunoğlu, hengâmenin içindeki bir aşk öyküsünü okurlarıyla buluşturuyor.
Yazarların şehirlerine yolculuk
Güven Adıgüzel, Profil Kitap’tan çıkan deneme türündeki 40 yazıdan oluşan “Huzursuz Evler Atlası: Yazarların Şehirlerine Yolculuk” adlı eserinde yazarların aidiyet duyduğu, reddettiği, özlediği, sonradan kavuştuğu şehirlerin izini sürüyor.
Yazarın peşinden koştuğu şehirlerdeki edebiyatçılara gelince: Gabriel García Márquez, Attilâ İlhan, Kafka, Yahya Kemâl, Jorge Luis Borges, Necip Mahfuz, Knut Hamsun, Dostoyevski, Victor Hugo, Dante Alighieri, Orhan Kemal, Fernando Pessoa, Friedrich Wilhelm Nietzsche, James Joyce.
Kim Ne Okuyor?
◊ Keman sanatçısı Prof. Dr. Cihat Aşkın, Bilge Karasu’nun “Göçmüş Kediler Bahçesi” adlı eserini okuyor.
◊ Sanatçı Ferhat Göçer, Paulo Coelho’nun “Simyacı” adlı eserini yeniden okuyor.
◊ Film yapımcısı Sevil Demirci, Safiye Erol’un “Ülker Fırtınası” adlı eserini okuyor.
◊ Av. Ahmet Omaç, Jack London’ın “Martin Eden” romanını okuyor.
Paylaş