Sıradan bir kumaş gibi görünse de ateşte yanmıyor aksine alevi görünce tertemiz, pırıl pırıl oluyordu. O kadar sağlamdı ki bilinen yollarla parçalanmıyor, yok edilemiyordu. Bu özellikleri sayesinde binlerce yıl boyunca imparatorların sofralarından yoksulların evlerine kadar her yerde kullanıldı. Ancak ne kadar tehlikeli olduğu zamanla anlaşıldı. İşte sihirli diye bilinen o maddenin ilginç tarihi...
#AsbestKandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener ile Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, CNN TÜRK canlı yayınında soruları yanıtladı. Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Türkiye'nin yüzde 92'si deprem bölgesi diye bir ifade var bunu sevmiyorum. Herkes kendini yüzde 8'de kabul ediyor. Türkiye'nin yüzde 100'ü deprem bölgesi" ifadelerini kullandı. Özener ile Ersoy olası İstanbul depremine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.
#KandilliBursa’nın fethinden sonra Orhan Gazi, kenti geliştirme politikası doğrultusunda; devlet olma sürecinde emin adımlarla ilerleyen Osmanlı’nın başkenti olacak yeni Bursa için “Biz duvarlar içinde yaşayan değil, duvarlar dışında yaşayan gelişen yeni bir kent kuracağız“ diyerek surlar dışında bir külliye ve kendi adıyla bir camii inşa ettirmiştir. 1339 yılında tamamlanan Bursa’nın erken dönem Osmanlı mimarisini yansıtan ters T planlı Orhan Cami uzun zamandır restore ediliyordu. Ramazan ayı ile birlikte ibadete ve ziyarete açıldı.
#Uğur ÇELİKKOLDepremin yıktığı şehirlerde ilk günden itibaren var gücüyle çalışan arama kurtarma ekipleri hayvanları da unutmadı. Enkazda, hasarlı binalarda mahsur kalan kedileri, köpekleri, kuşları kimi zaman saatler süren çalışmalarla kurtardılar. Onca acının ortasında içimizi ısıtan hikâyelerin kahramanı oldular. Tıpkı Ali ile Enkaz’ın buluşmasında olduğu gibi...
#DepremKanalın “Emlak Avcıları” programı İzmir’i konu aldı. Fonda gösterilen şehri bilmeyen, “Herhalde orta Suriye’de, Rakka’ya komşu bir şehir falan” der. Tamam anladık, programın bir formatı var, herkese bütçesine göre ev bulunuyor falan da... Elalemden pasta-börek, bizden hep mi makarna?
#Emlak AvcılarıKoronavirüs pandemisinden hayatın ve sanatın her alanı olduğu gibi tiyatro salonları da etkilendi. Neredeyse bir yıl perdeler açılamıyor. Buna pandemi öncesi Süt Kardeşler adlı oyunu sahneleyen ve büyük ilgi gören Süheyl- Behzat Uygur Tiyatrosu da dahil.
#27 Mart Dünya Tiyatro Günü BildirisiBir şehrin ruhunun parçasıdır o şehrin mimarisi, insanların iletişimi, gelenekleri hatta mutfağı… “Ne olursan ol gel” diyen Mevlana Celaleddin Rumi’nin şehri Konya önce çağırır sizi, sonra da ruhunuzun bir parçası olur. Ama bu coğrafyada bir kez ziyaret ettikten sonra hayatınızın bir parçası olacak birçok güzellik var. Onlardan biri de Kilistra...
#KonyaMahir Ünsal Eriş, 2017’de yayımlanan ‘Öbürküler’de başladığı tekinsiz hikâyesini ‘Diğerleri’nde sürdürüyor. M.K. Perker’in illüstrasyonlarıyla renklenen bu iki kısa roman edebiyatımızın en cılız damarı olan korku-gerilim türüne çağdaş bir açılım getiriyor. ‘Hüzünlü mağluplar’ın, pırıltısız hayatların peşine düşen Eriş, anlattıklarına çok yakışan yalın bir üslupla, ekonomik bir dille yazıyor. Süssüz; ama gözünü diktiği hayatların da süsü yok zaten.
#Mahir Ünsal Eriş‘Raydan Çıkan Trenler’le dikkat çeken günümüz Latin Amerika edebiyatının parlak isimlerinden Hernan Ronsino, ‘Ateş’ adlı romanında okurunu bir kez daha sanki zaman ve uzamda ‘taşlaşmış’ bir Arjantin kasabasına götürüyor ve bireysel hafıza ile toplumsal tarih arasındaki ilişkiyi sorguluyor.
#Hernan Ronsino1996’da Londra’ya yerleştiğimde pek cazip olmayan bölge bugün fiyakalı restoranlar, mağazalar, büyük harcamalarla fabrikadan günlük yaşam alanına dönüştürülmüş mekânlar, ışıltılı ofislerle dolu. Kentin en etkileyici şehir efsanelerine de tanık olacağınız bu ‘tekinsiz’ semtine hoş geldiniz.
#King’S CrossAnıtsal Roma sütunları, işlemeli tavanlar, göz alıcı kemerlerle dolu verandalar, görkemli yemek salonları, gösteri merkezleri, kütüphaneler, kristal avizeler asılı geniş holler, çuhaları üzerinde masaların çürümeye terk edildiği bilardo salonları, heykellerle süslü havuzlar, cam çatılı kış bahçeleri… Her şey, insanlığın sonunu anlatan bilimkurgu filmlerindeki, aniden patlak veren bir afet sonrası boşaltılmış binaların görüntüleri gibi, yerli yerinde duruyor…
#Anıtsal RomaMüthiş bir adam Ufuk Koçak! Rol model, cesur yürek... Çok sıradışı bir öykü onunki. 17 Ağustos depreminde Gölcük’teki beş katlı Güven Apartmanı yerle bir oluyor. Ufuk, ailesinin büyük bölümünü kaybediyor. Annesini, teyzesini, kuzenini... Tam tamına üç gün enkaz altında kalıyor! Bir kolon bacaklarının üzerine düşüyor, bir kolon boynunun tam kenarında giyotin gibi duruyor. O küçücük delikte 72 saat kalıyor. Kuzeni 24. saatte kollarında ölüyor. Sonunda kurtuluyor ama iki bacağı kesiliyor. Fakat hiçbir şart altında vazgeçmiyor, pes etmiyor. İçindeki güçle ve protezleriyle yeniden yürümeyi öğreniyor. İkinci hayatı başlıyor. Ve dönüşü muhteşem oluyor! Yürümekle kalmıyor, tırmanmadığı dağ, tepe kalmıyor. İnanılmaz başarılara imza atıyor. Serbest dalış şampiyonu oluyor. Hem dağcı, hem dalgıç, hem eğitmen... Olağanüstü bir adam yani. Filozof gibi bir adam. Gerçek güç bu işte. Bayıldım. Kendisine de, yazdığı kitaba da...
#YazarHürriyet Gazetesi Özel Haber Servisi’nin en kıdemli muhabiri Gülden Aydın (61) dün 1.5 yıldır mücadele ettiği kanser nedeniyle aramızdan ayrıldı. Gazeteciliği tutku ve büyük heyecanla yapan Aydın ‘saha muhabirliği’nin en başarılı ve yetenekli temsilcilerinden biriydi.
#GazetehaberleriKendini güncelleme yeteneği, enerjisi, hayat iştahı ve öğrenme aşkı karşısında etkilenmemek mümkün değil. O hiç eskimiyor, yaşlanmıyor, aksine bence gün geçtikçe gençleşiyor.
#Yazarlar