O, Beyoğlu’nun en hareketli sokaklarından birinde, gece geç saatlere kadar canlı müzik yapılan bir eğlence mekânında güvenlik müdürü. İçeri kimin gireceğine ve kimin çıkacağına karar veriyor, kavga olursa da gerginliği bizzat yatıştırıyor. Azize Atik’le mesleğinin zorluklarını konuştuk.
#Hazan Aköz IşıkCumhuriyet’imizin 100’üncü yılı dolayısıyla Almanya’da gerçekleştirilen kültür etkinlikleri devam ediyor. Türkiye’nin Frankfurt Başkonsolosluğu ve TUDEM Yayın Grubu’nun iş birliğiyle Frankfurt Türk Kültür Merkezi’nde 26 Kasım’da seminer ve çocuklara yönelik atölyeler de ‘100’üncü yıl dönümü kutlamaları’ çerçevesinde gerçekleştirilecek.
#AlmanyaDeneme, fütursuzca sorular sormanın, hayatın her köşesine girip çıkmanın, düşüncenin zincirlerini kırmanın, her fikre, her duyguya dokunmanın en güzel yollarından biri. Mavisel Yener tüm bu özelliklerden süzerek kaleme aldığı denemelerine çocuksuluğu, ahengi, mizahı katıyor.
#Aklımda Tuhaf SorularGeçen hafta İstanbul Bienali’nin tarihi yarımadadaki mekânlarında sergilenen eserleri görmek için yaptığım turda özellikle yolumu uzatarak Beyazıt Meydanı’nı dolaştım. Yeniden düzenlenen meydanda öğrencilik yıllarımın izlerini görmek, kişisel bir nostalji turu yapmaktı amacım.
#Hüseyin Avni DedeGrev yapan tavuklar, kendilerine muhteşem bir şehir kuran fareler, fantastik dünyalara açılan bir kütüphane, yeşil denizkızları, mahalleliyi ziyaret eden uzaylılar... Çocuk kitapları, ufkumuzu tahmin edemeyeceğimiz kadar genişletiyor, hayata alışık olmadığımız gözlerle bakmamızı sağlıyor. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı vesilesiyle çocukları sahip oldukları o büyülü yaratıcılıkla bir kere daha buluşturan kitaplardan bir seçki hazırladık.
#ÇOCUKHikâye anlatıcısı Beyza Akyüz’le masalcılık üzerine konuştuk: “Anlatıcı olmak için karşılaştığımız her şeye dönüşebilmeli ve çabuk transa geçebilmeliyiz. Bir masaldaki geyik, büyücü, keçi, delikanlı, yaşlı adam... Hepsine hızlıca dönüşebilmeliyiz.”
#Beyza AkyüzKasıp kavuran sıcaklar, ani hava değişimleri, ormanları küle çeviren yangınlar, kentleri boğan seller, kuruyan nehirler, tükenen türler, azalan tarımsal üretim derken ekolojik krizin uzak bir gelecekte değil, bizzat şu anda yaşanmakta olduğunu sert bir şekilde fark ediyoruz. Peki, iklim krizini çözmek elimizde mi? Karbon ayak izi ne demek? Bireysel olarak ne yapabiliriz? Yerel yöneticilerden, hükümetlerden ne tür taleplerde bulunabiliriz? İklime ve ekolojiye dair zihnimizi aydınlatacak, günlük hayatımızda bize yol gösterecek kitapları seçtik.
#En İyi İklim KitaplarıZorlu konuları çocukları umutsuzluğa düşürmeden, sıradışı hikâyeler ve dinamik kurgularla anlatmadaki ustalığını kanıtlamış bir yazar olan Michael Morpurgo, ‘Gölge’de Afganistan’da başlayıp İran, Türkiye ve Fransa üzerinden İngiltere’ye uzanan soluk soluğa bir göç yolculuğuyla çıkıyor genç okurların karşısına.
#Michael MorpurgoOkullar kapandı, pandemi kısıtlamaları kalktı, normalleşme dönemi geldi çattı... Yaz tatilinin, plaj keyfinin zamanı asıl şimdi başlıyor. Peki dalgalar usul usul ayaklarınızı serinletirken ya da yeşillikler arasında dinlenirken, gözlerinizin ucundan hangi maceralar, hikâyeler, şiirler, anılar, söyleşiler akacak? Hürriyet Kitap Sanat yazarlarına sizin için sorduk, 10 yazarımız 10 kategoriden kitap önerileri yaptı. ‘Mutfak ekibi’ olarak bizim de tavsiyelerimiz var. Şimdiden iyi tatiller!
#Tatil KitaplarıÇocukları barışa uçuran bir tekne, oyuncak şempanzesiyle doğada koşan bir çocuk, sırların peşinde bir dedektif maymun, sınırları zorlamaktan çekinmeyen sanatçıların çocuk halleri... 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda, günün asıl sahipleri için neşe, umut, cesarete ve ilham dolu 12 kitap önerisi...
#23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk BayramıAlman Gençlik Edebiyatı ödüllü yazar Andreas Steinhöfel, yeni kitabı 'Pırıltı ile Kokuş'ta bir ötekileştirme, dışlama ve tektipleştirme hikâyesinden yola çıkarak odağına arkadaşlığı koyuyor. Paylaşılan küçücük bir anla, ağızdan çıkan tek bir sözcükle satır aralarında arkadaşlığın tarifini yeniden yapan ‘Pırıltılı ile Kokuş’ okuduğum en güzel arkadaşlık hikâyelerinden biri.
#Andreas Steinhöfel‘Yalnız Kurt ile Vız Vız’, hayal gücü ve arkadaşlığın çocukların yapıtaşlarından olduğunu o kadar güzel anlatıyor ki, büyük bölümü iki çocuğun bir karton kutudaki oyunlarından oluşan hikâyenin içine nasıl çekildiğimizi, oyunun büyüsüne nasıl kapıldığımızı, kitabın hangi ara bittiğini anlamıyoruz bile.
#Yalnız Kurt İle Vız Vız