DEVRİM YILMAZ dgulyilmaz@gmail.com
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2022 14:56
Grev yapan tavuklar, kendilerine muhteşem bir şehir kuran fareler, fantastik dünyalara açılan bir kütüphane, yeşil denizkızları, mahalleliyi ziyaret eden uzaylılar... Çocuk kitapları, ufkumuzu tahmin edemeyeceğimiz kadar genişletiyor, hayata alışık olmadığımız gözlerle bakmamızı sağlıyor. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı vesilesiyle çocukları sahip oldukları o büyülü yaratıcılıkla bir kere daha buluşturan kitaplardan bir seçki hazırladık.
ELIOT VE GİZEMLİ KÜTÜPHANE Pascaline Nolot, Redhouse Kidz, 160 sayfa
Eliot’un, Charlie ve çetesinin zorbalıklarından kaçıp güvende hissettiği tek sığınağıdır kütüphane. Ama orada asla uyumaması gerektiğini bilmiyor. Peki, uyursa ne mi olur? Bambaşka bir dünyaya uyanır ve KFT (Kütüphaneci Fareler Birliği) tarafından yargılanır. Tastamam ölü, hayalet bir avukatın savunması sonucu ya anıları silinecek ya da Arşiv Düzenleme Bölümü’nde hizmet edecektir. İkinci ihtimal cesaret, özgüven ve Charlie’nin kötülüklerine karşı hayatta kalma yollarına da açılan bir kapı olabilir mi?
AŞAĞİSTANBUL, Melis Sena Yılmaz, Günışığı, 200 sayfa“Gidenlerin bir daha dönmek istemediği, insanda masalsı bir huzur bırakan, gizem ve macera dolu Aşağistanbul’da Yukarİstanbul’un karmaşasından eser yoktur. Oraya gitmenin en kolay yolu kanalizasyona inip kırmızı merdiveni bulmaktır.” Zeynep aniden ortadan kaybolan dedektif babasının izini sürerken kendini bambaşka, esrarengiz bir İstanbul’da bulur. Her an her köşeden bir tuhaflığın fırladığı Aşağistanbul’da babasını bulmanın yolu bu muhteşem dünyanın sırlarını ele vermeye hazırlanan kötülerle mücadeleden geçiyor.
DENİZ KIZI, Mizyâl Çakmak, Melike Tan, Altın, 72 sayfaKaan, halasının yazlığında ‘çok farklı’ bir çocukla karşılaşıyor. Aslında Hansın pek çok kişinin yabancısı olduğu bir farklılığa sahip; otizm. Kaan, Hansın’la tanışmadan önce yaptığı denizkızı resmini görüyor ve bu bile onu yadırgamasına yetiyor. Hiç yeşil denizkızı olur mu? Yoksa otistikler de mi hayal kurar? Yeşil denizkızının ve hayallerin gücü her şeyi değiştiriyor, farklılıklar bağların kurulmasına engel olmaktan çıkıyor. Çakmak iki çocuğun arasında yeşeren sevgiyi yaz şenliği tadında anlatıyor.
UZAYDA BİR MAHALLE, Toprak Işık, Doğan Gençsoy, Tudem, 108 sayfaTehlike işaretlerinin kırmızı olmasıyla ışığın dalga boyu arasındaki ilişki nedir? Ay neden Dünya’ya düşmüyor? Yoksa düşüyor mu? Hanife Abla’yı ziyaret eden uzaylıların amacı ne olabilir? Cüce yıldızlar, kara delikler, sicim teorisi… Tüm bunlar da neyin nesi? Bilimi edebiyatla buluşturan kitaplarıyla tanıdığımız Toprak Işık rotasını fiziğe çevirdiği son kitabıyla zihinsel bir maceraya davet ediyor okurlarını. Işık, ele aldığı başlıkları çocukluğundan ilhamla yarattığı mahalle yaşamını fona alarak mizah yüklü anlatımıyla ve günlük hayattan örneklerle açıklıyor.
BAY TAVŞAN’IN ÇİKOLATA FABRİKASI, Elys Dolan, Uçanbalık, 32 sayfaNe istiyorlar? Salata. Ne zaman? Hemen! Kümeskent’in çikolata fabrikasında çalışan tavukları grevde. Çünkü ne kadar çalışırlarsa çalışsınlar Bay Tavşan’a yetmiyor. İş kazasıymış, tatil hakkıymış, aşırı çikolatanın sağlığa verdiği zararmış hak getire. Bay Tavşan’ın gözü çuval çuval gelen paralardan başka bir şey görmüyor ve tavukların da canına tak ediyor...
HADİ IŞIKLARI KAPAT LEONARD, Josh Pyke, Chris Nixon, Hepkitap, 32 sayfaNe zaman uyku vakti gelip anne-babası “Hadi ışıkları kapat Leonard” dese ufaklığın cevabı hazırdır: “HAYIIIR!” Leonard karanlıkta saklı olanlardan korkuyor. Üç başlı, sekiz kollu, on iki bacaklı ya da yarasa kanatlı, sivri dişli bir canavar her an bir yerden fırlayabilir. Leonard’ın gördüğü yaratıklar her gece büyüyor. Ta ki ‘Canavarlar Nasıl Korkutulur?’ adlı kitapla karşılaşana kadar.
FARELYA’YA YOLCULUK, Joy Cowley, Uyurgezer, 190 sayfaHani Fareli Köyün Kavalcısı fareleri nehre sürüklüyordu ya. İşte bu, fare karşıtı bir efsaneymiş meğer. Aslında Kavalcı fareleri bir vadiye götürmüş. Fareler orada muhteşem bir şehir kurmuşlar: Farelya. Yelkenkanat ve ailesi yaşadıkları şehirden umudu kesince Farelya’ya gitmeye karar veriyor. Sorun şu ki kimse oraya nasıl gidildiğini bilmiyor. Üstelik tehlikelerle dolu. Peki, önemli olan varış noktası mıdır yoksa yolculuk mu?
BİR KAPLANIN GİZLİ YAŞAMI, Przemysław Wechterowicz, Emilia Dziubak, Timaş, 32 sayfaKaplanları nasıl biliriz? Vahşi, saldırgan... Evet, aniden pençelerini çıkararak bir şeyler doğradıkları doğru... Papağanın yumurtalarının izini sürerler ama yuvaya geri koymak için. Aniden tapirlerin arasına atlamalarının tek nedeniyse onlarla dans etmek. Onları her şeyi parçalayan vahşi yaratıklar sanıyoruz. Koca bir iftira! Kaplan dediğin avını bütün olarak yer.
BİR ZAMANLAR BİR YAĞMUR DAMLASI, James Carter, Nomoco, Vakıfbank Kültür, 32 sayfaDünya neden okyanuslar, denizler, nehirler, kar, buz ve bulutlarla çevrili? Suyun hikâyesi bir yağmur damlasıyla mı, bir kar tanesiyle mi, yoksa sahile vuran dev bir dalgayla mı başladı? Emin olduğumuz şey suyun inanılmaz bir döngüyle yoluna devam ettiği… James Carter ve Nomoco ikilisinden suyun büyüleyici yolculuğuna yakışır şiirsellikte bir doğa öyküsü.
BEKÇİ AMOS OTOBÜSÜ KAÇIRIYOR, Philip C.Stead-Erin E.Stead, YKY, 52 sayfaİlerleyen yaşına rağmen hayvan dostlarıyla tek tek ilgilenen Bekçi Amos dupduru bir öyküyle döndü. Dostlarına düzenleyeceği geziyi düşünmekten gözüne uyku girmeyen Amos sabah otobüsü kaçırıyor. Bir de yorgunluktan bankta uyuyakalıyor ve plan suya düşüyor. Ama bu nazik bekçiyi uyandığında muhteşem bir sürpriz bekliyor.