Hayatında sinemanın her daim yeri olmuş bir kalem ustasıdır Murathan Mungan. Son kitabı 'Işığına Tavşan Olduğum Filmler’ izlediğimiz birçok yapıma farklı merceklerle bakmanın, ele almanın, sevmenin, katmanlarına ayırarak değerlendirmenin ipuçlarıyla dolu, zevkli ve öğretici bir okuma serüveni sunuyor. Mungan’la kitabından yola çıkarak sinema ve yedinci sanatın çeşitli koridorları üzerine söyleştik…
#Murathan MunganCate Blanchett’ın performansıyla öne çıkan “Mrs. America”, eylemleriyle feminist politikalara zararlar vermiş muhafazakâr aktivist Phyllis Schlafly’nin hayatını anlatıyor ve günümüz Amerikasındaki eşitsizliklere 70’lerden selam gönderiyor. Polisiye tutkunlarına 10’ar dakikalık cinayet draması “When The Street Lights Go On”, kahkaha arayanlara HBO’nun yeni reality şovu “We’re Here”, aşk da olsun gerilim de diyen kararsızlara “Run”, haftanın diğer ekran seçenekleri... Etkileyici görüntüleriyle “Toprağın Tuzu” ve dünya galasını Visions du Réel’de yapacak “Mimaroğlu” belgeselleri de bu haftanın online keşifleri...
#SinemaSinema Yazarları Derneği, her yıl olduğu gibi ülkemizde vizyona giren yabancı filmlerin en iyilerini seçti. 2015 yılında Türkiye'de vizyona giren en iyi 20 yabancı film belirlendi. George Miller'ın yönettiği Mad Max: Fury Road en iyi film oldu.
#2015 FilmleriÖnce İstanbul Film Festivali’nde boy gösteren muhteşem belgesellerin ticari sinema ağındaki turları sürüyor. Geçen hafta ‘Citizenfour’u izlemiştik, bu hafta sahne sırası ‘Toprağın Tuzu’nda (‘The Salt of the Earth’). Wim Wenders’in Juliano Ribeiro Salgado’yla birlikte yönettiği film, ünlü Brezilyalı fotoğrafçı Sebastião Salgado’nun hayatına odaklanıyor.
#Wim WendersAlman sinemasının efsane isimlerinden Wim Wenders 70 yaşını göstermiyor. Ona göre nedeni “sinema aşkı ve hâlâ gür saçları”. ‘Paris-Teksas’ ve ‘Berlin Üzerindeki Gökyüzü’ gibi unutulmaz filmlerin yönetmeni, Berlin Film Festivali’nde (Berlinale) ‘Yaşam Boyu Onur Ödülü’ aldı. Kendisiyle soğuk bir Berlin günü buluşuyoruz. Kendi deyişiyle belli ki “Daha çekeceği filmler var!”
Şef restoranlarının menülerinde başrol oynuyor, vegan mutfaklarda protein yerine kullanılıyor... Evde çorbadan soteye, makarnadan tarta pek çok tarifte kendine yer buluyor. Tazesinin yanı sıra kurutulmuşu ve turşusu başta olmak üzere her halini de artık raflarda bolca görmeye başladık. Mikolog Jilber Barutçiyan ülkemizde yetişen yenebilir yerel mantarları ve doğadan toplamak isteyenlere işin püf noktalarını anlattı. Şemsa Denizsel ve Gastronometro şefleri leziz mantarlı tariflerini paylaştı.
#MantarArtık Tokat’ın da bir gastronomi festivali var. İlki geçen hafta düzenlenen etkinliğin amacı; yerli tohumun önemine dikkat çekmek ve Tokat yemeklerini daha bilinir kılmak... Festivalin danışman şefi Ömür Akkor’la konuştuk. Akkor, “Tokat mutfağı, sebze ve etin bir arada olduğu, hamurişinin kâfi miktarda yendiği, dengeli bir mutfak.Geleneksel tarifleri eski usulde pişirmeye devam etmeleri de bence çok önemli” diyor.
#TokatSlow Food Foundation, yöresel değerleri korumak ve üretimlerini sürdürebillir kılmak adına küresel bir proje başlattı. Nuh’un Ambarı projesi için Türkiye’den seçilen ürünler arasında tarhana çeşitleri, boyoz ve hardaliye de var. İşte, bu lezzetlerden yola çıkarak hazırladığım vegan tarifler...
#Slow Food FoundationEnginar, mart gelir gelmez hemen lokantamızın menüsüne giriyor. Ahtapotun yanına salatasını da yapıyoruz; kuzuyla da pişiriyoruz, levrekle de... Bazen de pilava katıyoruz. Senede sadece 3-4 ay misafir edebildiğimiz bu sebzeyi tabaklarımızda nasıl daha sık kullanabiliriz diye ekipçe düşünüyoruz.
#EnginarDış kuvvetler, iç kuvvetler sonucunda meydana gelen yer şekillerinin son düzeltmelerinin yapıldığı ve kaynağını güneşten almakta olan tüm kuvvetlere denir. Dış kuvvetlerin etkisiyle yüksek yerler de aşındırılır. Sizin için Dış kuvvetler nelerdir ve özellikleri nedir? Coğrafya dış kuvvetler konu anlatımını tüm merak edilenleri detayları ile derledik.
#Dış KuvvetlerCoğrafyada sıkça rastlanılan yeryüzü şekillerinden birisi ovalardır. Türkiye'de çok sayıda ova vardır ve bu ovaların özellikleri birbirinden farklıdır. Sizler için Ova nedir ve nasıl oluşur? Ova oluşabilmesi için gerekli koşullar ve Türkiye'deki ovalar hangileridir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Ova Nedir Ve Nasıl Oluşur?Plato, ülkemiz genelinde oldukça yaygın bir halde bulunan geniş düzlüklerdir. Bu düzlüklerde yaylacılık faaliyetleri sıklıkla yapıldığından dolayı halk arasında yayla adı ile de anılmaktadır. Peki, Plato nedir ve nasıl oluşur? Plato çeşitleri ve özellikleri hakkında bilgiler nelerdir? İşte detaylar.
#Plato Nedir Ve Nasıl Oluşur?