‘Yabancı’ olduk şimdi

Wim Wenders imzalı ‘Her Şey Güzel Olacak’, genç bir yazarın yaşadığı travmanın ardından varoluşsal meselelerine odaklanan etkileyici bir çalışma

Haberin Devamı

Yeni Alman Sineması’nın Werner Herzog ve Rainer Werner Fassbinder’le birlikte en sağlam yapı taşlarından biri olan Wim Wenders, son dönemde daha çok belgesellere ağırlık vermişti. Efsanevi yönetmen ‘Pina’ (2011) ve ‘Toprağın Tuzu’nun (2014) ardından yeniden kurgusal bir yapımla karşımızda. ‘Her Şey Güzel Olacak’ (‘Every Thing Will Be Fine’) genç bir yazarın hayatına odaklanıyor. Konu kısaca şöyle: Yeni kitabını kaleme almakta zorlanan Tomas Eldan, kız arkadaşı Sara’yla olan birlikteliğinde de problem yaşamaktadır. Bu karmaşık günlerin birinde başına travmatik bir olay gelir. Sonrasında hayatını yeniden kurgulamak ve farklı noktalara savrulmak durumunda kalır.

Norveçli Bjorn Olaf Johannessen’in kaleme aldığı senaryodan çekilen ‘Her Şey Güzel Olacak’, enfes bir edebi metin tadına sahip. Film, bir romanın görselleştirilmiş hali. Çeşitli zaman atlamalarıyla toplamda 12 yıllık bir süreci anlatan öykü, ana karakterinin açmazlarını, vicdani ısdıraplarını, bencilliğini, giderek yalnızlığını ve bu yalnızlığı örtme çabasını, dipten yeniden yükselişe geçme aşamalarını son derece çarpıcı ve etkileyici duraklar eşliğinde anlatıyor.

Haberin Devamı

‘ANTICHRIST'VARİ ANNE...

‘Yabancı’ olduk şimdi

Sebep olduğu trajedinin karşı cephesinde ise acılı bir anne var ve film, onun hikâyesine de derinden uğramanın üstesinden geliyor. Tomas Eldan aslında uzaktan uzağa Camus’nün ‘Yabancı’sını andırıyor. Ama ondaki kayıtsızlık hali bencillikle daha bir flört ediyor ve yakın çevresine ruhsal acılar şeklinde yansıyor.

Eldan’ı James Franco’nun başarılı bir şekilde ete kemiğe büründürdüğü filmde acılı anne Kate’de Charlotte Gainsbourg’u izliyoruz. Fransız oyuncu bu karakterde ‘Antichrist’ ve ‘Ağaç’ filmlerinde canlandırdığı anne tiplemelerinin bir karışımını sunuyor adeta. Eldan’ın yüzünden karmaşa yaşayan kız arkadaşı Sara’da da Rachel McAdams’ı izliyoruz. Kanada’da geçen ve Atom Egoyan filmlerini de çağrıştıran ‘Her Şey Güzel Olacak’ sakin akan ama etkisi son derece derin ve çarpıcı bir yapım, kesinlikle kaçırmayın derim.

Haberin Devamı

‘Yabancı’ olduk şimdi

Her Şey Güzel Olacak
Yönetmen: Wim Wenders
Oyuncular: James Franco, Charlotte Gainsbourg, Rachel McAdams, Marie-Josee Croze, Patrick Bauchau, Peter Stormare
Almanya-Kanada ortak yapımı

Yazarın Tüm Yazıları