Sofra tuzundan içme suyuna, temizlik ürünlerinden kozmetiklere mikroplastikler kafamızı çevirdiğimiz her yerde. Bununla kalmıyor, artık vücudumuzu ele geçiriyorlar. Biliminsanları mikroplastiklerin obezite, diyabet, alzheimer gibi hastalıklara ve üreme sorunlarına neden olabileceği fikrinde. Bu küçük ama çok büyük sorunumuzu uzmanlarla konuştuk.
#Hazan Aköz IşıkÇözümsüz görünen birçok hastalığın temelinde iyot eksikliğinin yattığını söyleyen ortomoleküler tıp danışmanı Dr. Hasan Hüsnü Eren’le ‘İyot Giren Eve Doktor Girmez’ isimli yeni kitabını ve bu konudaki doğru bildiğimiz yanlışları konuştuk.
#Gizem CoşkunardaOrtamda ses yokken tiz bir ıslık duyabiliriz. Böyle durumlarda genelde “Kulağım çınladı, biri beni anıyor” der ve kafamızın içinden gelen hayali sesi anlamlandırmaya çalışırız. Bir hastalığın habercisi olması muhtemel kulak çınlamasını sorduğumuz uzmanlara göre kulağımıza fısıldanan tiroit, depresyon ya da kansızlık bile olabilir.
#TinnitusHashimoto tiroiditi ya da Haşimoto hastalığı son dönemde toplumda sık sık karşımıza çıkıyor. Hastalığın erken teşhisi hastaların hayatında büyük fark yaratıyor. Peki Hashimoto hastalığının belirtileri neler? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Burak Can konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#Hashimoto TiroiditiSon dönemlerde kilo verme konusunda yeni bir yöntem gündemde: Halk arasında 'insülin iğnesi' olarak bilinen iğneler. Bu furyaya kapılanlardan biri de arkadaşının iğne ile kilo verdiğini öğrenen 34 yaşındaki Saadet T. oldu. Genç kadın yaşadığı süreci anlattı
#İnsülin İğnesiKilo verebilmek için halk arasında "insülin iğnesi" olarak bilinen ilaçlara başvuranların sayısı son dönemde çok arttı. İştahı keserek hızlı bir şekilde zayıflatması ile popüler hale gelen bu iğneler doğru kişiye verilmediği ve doğru şekilde kullanmadığı takdirde çok ciddi sorunlara neden olabiliyor. Mide bulantısı, kusma, halsizlik, ağrı gibi yaygın yan etkilerin yanı sıra pankreatit ve tiroit nodülü kanseri riski söz konusu. Bu iğnelerle ilgili 5 kritik soruyu konunun uzmanlarına sorduk.
#İnsülin İğnesiBoynun ön alt kısmında büyük bir şişliğin oluşmasına rağmen doktorlardan korktuğu için 50 yıldır hastanenin kapısından geçmeyen 67 yaşındaki kadının boynunda oluşan 2 kiloluk guatrı ameliyatla alındı.
#Guatr AmeliyatıTırnaklarımızdaki çizgiler mide asidi eksikliğine işaret ediyor olabilir, saçlarımız dökülüyorsa troit bezi sorunlarına dikkat etmeliyiz. Ciltteki bir benin renk değiştirmesi tümörün habercisi sayılabilir. Uzmanlara vücudumuzdaki değişimleri nasıl yorumlayacağımızı sorduk.
#Vücudumuzdaki DeğişimlerGece terlemesi gece saatlerinde genellikle uyku halindeyken gerçekleşen aşırı terlemedir. Bu durumun nedeni sıcaklığa bağlı olarak gelişebilir. Fakat bunun yanında enfeksiyon, kanser, reflü, uyku apnesi, şeker hastalığı, stres bozukluğu gibi başka hastalıklardan da erkeklerde gece terlemesi meydana gelebilir. Kanser konusunda endişesi olan kişilerin gece terlemesine dikkat etmesi gerekmektedir. Gece terlemesinin nedenleri ve nasıl geçeceğiyle ilgili ayrıntıları derledik.
#Erkeklerde Gece TerlemesiKilo almanın veya vermenin altında birçok sağlık sorunu da bulunuyor olabilir. Yaşadığınız bir sağlık sorununun kilonuz üzerinde bir etkiye sahip olup olmadığını anlamak isteyebilirsiniz. Guatr da bu rahatsızlıklardan birisi olarak ifade edilebilir. Guatr kilo aldırır mı yoksa verdirir mi? Guatr kilo almayı ve vermeyi engeller mi tüm detayları ile derledik.
#Sağlıklı YaşamMetabolizma iç ve dış faktörlerden etkilenebildiğinden dolayı sürekli değişken haldedir. Bu nedenle metabolik hastalıklara yakalanmak oldukça kolaydır. Sizler için metabolik hastalıklar nelerdir ve nasıl anlaşılır? Metabolik hastalıkların belirtileri nelerdir, metabolik hastalıklar neden oluşur ve nasıl tedavi edilir detayları ile derledik.
#SağlıkGünümüzde pek çok farklı hastalık bulunmaktadır. Bu hastalıkların çeşitleri ve tedavi şekilleri de birbirinden farklı olabiliyor. Özellikle otoimmün hastalıkların nedenleri ve tedavi yöntemleri çok merak ediliyor. Otoimmün hastalıklar nedir ve nelerdir? Otoimmün hastalıklar neden olur ve iyileşir mi? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Otoimmün HastalıklarBoynumuzun ön kısmında kelebek şeklinde olan tiroit bezi metabolizmamız için tiroit hormonlarını üretir. Tiroit hormonları vücudumuzda ki tüm hücrelerin metabolizmasını, büyümesini ve enerji üretimini düzenlemektedir. Tiroit bezinin yeterince tiroid üretememesi durumuna da hipotiroidi denir. Peki hipotiroidi neden olur? İşte hipotiroidi belirtileri tedavisi hakkında bilgiler...
#HipotiroidiHipotiroidi, tiroid bezinin vücut için gerekli miktarda tiroid hormonu üretemediği zamanlarda ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Troid bezi tarafından salgılanan bu hormon metabolizmanın çalışma hızını doğrudan etkiler. Hipotiroidi nedir, belirtileri nelerdir? İşte, tüm detaylar.
#Hipotiroidi Nedir Belirtileri Nelerdir?Kadınlarda çeşitli nedenlere bağlı alarak adet gecikmesi yaşanabiliyor. Uzmanlar yılda bir iki kez adet gecikmesinin normal karşılanabileceğini ancak düzensizliğin iki üç ay devam etmesi durumunda hekime başvurulması gerektiğini belirtiyor. Peki adet gecikmesi neden olur? Adet gecikmesine ne iyi gelir? İşte, evde uygulayabileceğiniz doğal yöntemler...
#Adet GecikmesiAvrupa'da en etkili alternatif tıp yöntemi olarak kabul edilen fitoterapi, tamamen doğal tedaviye odaklanan bir alandır. Fitoterapi nedir, ne işe yarar, nasıl uygulanır ve nasıl yapılır gibi soruların yanıtlarını derledik.
#Fitoterapi Nedir Ve Ne İşe Yarar?Düzce Üniversitesi (DÜ) Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ender Güçlü, koronavirüsün kalıcı etkilerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Güçlü, koronavirüse yakalananlarda kalıcı işitme ve koku kayıpları olabileceğini söyledi.
#Prof. Dr. Ender Güçlü16 Nisan Dünya Ses Sağlığı Günü’nde ses sağlığı, ses hijyeni ve ses estetiği ile ilgili bilgi veren KBB Hastalıkları ve Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Zeynep Alkan, ses sorunlarının belirtileri ve tedavi yöntemlerini anlattı. Prof. Dr. Alkan, “Nezle, grip, reflü, alerji gibi hastalıklar, yanlış kullanım nedeniyle oluşan, ses sorunları geçicidir ve tedavi edilebilir. Esas sorun ses kısıklığını başka sebeplere bağlayıp ciddi olabilecek hastalık tanısını geciktirmektir. Bu nedenle 15 günden uzun süren ses kısıklığında mutlaka hekime başvurulmalıdır” dedi.
#16 Nisan Dünya Ses Sağlığı GünüBoynumuzun ön kısmında kelebek şeklinde olan tiroit bezi metabolizmamız için orkestra şefi gören tiroit hormonlarını üretir. Tiroit hormonları vücudumuzda ki tüm hücrelerin metabolizmasını, büyümesini ve enerji üretimini düzenlemektedir. Tiroit bezi bu etkileri için t3 ve t4 hormonlarını üretir ve depolayıp gerekli miktarda kana verir. Tiroid bezinin az çalışmasına veya vücut için gerekli hormonları yeterli miktarda üretememesine hipotiroidi denmektedir.
#İyot Eksikliği