Erkeklerde Gece Terlemesi Neden Olur, Nasıl Geçer Ve Hangi Doktora Gidilir?

Güncelleme Tarihi:

Erkeklerde Gece Terlemesi Neden Olur, Nasıl Geçer Ve Hangi Doktora Gidilir
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2022 12:28

Gece terlemesi gece saatlerinde genellikle uyku halindeyken gerçekleşen aşırı terlemedir. Bu durumun nedeni sıcaklığa bağlı olarak gelişebilir. Fakat bunun yanında enfeksiyon, kanser, reflü, uyku apnesi, şeker hastalığı, stres bozukluğu gibi başka hastalıklardan da erkeklerde gece terlemesi meydana gelebilir. Kanser konusunda endişesi olan kişilerin gece terlemesine dikkat etmesi gerekmektedir. Gece terlemesinin nedenleri ve nasıl geçeceğiyle ilgili ayrıntıları derledik.

Haberin Devamı

Gece terlemesi genel terlemeden farklı bir durumdur. Genel terleme için bireyler Endokrinoloji ve İç Hastalıkları bölümüne gitmektedir. Gece terlemesiyle ise Göğüs Hastalıkları ve İç Hastalıkları bölümü ilgilenmektedir. Gece terlemesini kadınlar yaşayabileceği gibi erkekler de yaşayabilmektedir. Bir erkeğin gece çok terlemesi daha çok enfeksiyon ve şeker hastalığı durumuna bağlı görülmektedir.

Erkeklerde Gece Terlemesi Neden Olur?

Gece terlemesinin nedeni bulunulan odanın yüksek ısısı yani sıcaklığı olabilir. Bunun yanında gece terlemesinin nedeni bazı önemli hastalıkların da habercisi olmaktadır. Normalde terleme vücudun ısıyı düzenlemesi için kullandığı fizyolojik bir olaydır. Bu durumda normal olan ağır bir spor sonrası terlemek ya da sıcak bir ortamda terlemektir.

Haberin Devamı

Uyku sırasında gerçekleşen terleme ise herhangi bir efor sarf etmeden gerçekleşen terlemedir. Gece terlemesini bireyler uzmanlara genellikle sırılsıklam olmak tabiriyle tanımlamaktadır. Yüz kızarması da şikayetler arasında vardır. Bu tanımlama ve şikayetler hafif düzeyde değildir.

İşte erkeklerde gece terlemesi aşağıdaki nedenlerden dolayı olabilir:

Bazı ilaçların kullanımı

Enfeksiyon

AIDS

Düşük kan şekeri

Mide reflüsü

Stres bozukluğu

Stres bozukluğu kişide gün boyu terleme yapabilir. Bu terleme etkisini gece terlemesi olarak da gösterebilir. Prostat ya da kanser gibi önemli hastalıkların gece terlemesi yaptığı bilinmektedir. Mide reflüsü olan kişiler de gece terlemeye maruz kalmaktadır.

Diyabet olan erkeklerde gece boyunca kan şekeri düşer. Burada kullanılan insülin ilaç grubu da terlemeyi etkileyebilir. Gece yatmadan önce yenen yemek ya da yapılan egzersizler gece terlemeye neden olabilir.

Enfeksiyon hastalıkları da gece terlemesinin nedenleri arasındadır. Kişinin vücudunda bir virüsün bulunması gece terlemeye sebep olmaktadır. Tiroit bezinin fazla çalıştığı durumlarda ise sıcağa hassasiyet başlayarak daha fazla terleme olmaktadır. Gece terlemesinin bir nedeni olarak da tiroit bezi hastalıkları gösterilmektedir.

Erkeklerde Gece Terlemesi Nasıl Geçer?

Haberin Devamı

Erkeklerde gece terlemesine iyi gelen bazı şeyler vardır. Fakat gece terlemesi önemli bir hastalıktan kaynaklı oluşuyorsa mutlaka alanında uzman bir hekime gidilmelidir. Çünkü bu nedenin yani hastalığın tedavisi sonucunda gece terlemesi geçecektir.

Gece terlemesini hafifletmek için aşağıdaki özelliklere dikkat edebiliriz

Gün içerisinde bol su tüketmek

Gece yatarken ince kıyafetleri tercih etmek

İnce bir yorgan kullanmak

Gece kıyafetlerindeki kumaş seçimlerinin terletmeyen kumaşlardan olması

Gece yatılan odanın havalandırılması

Sigar ve alkol gibi potansiyeli tetikleyici zararlı alışkanlıklardan kaçınmak

Baharatlı yiyecekler ve kafeinden uzak durmak

Erkeklerde Gece Terlemesi İçin Hangi Doktora Gidilir?

Haberin Devamı

Gece terlemesi için gidilmesi gereken bölüm Göğüs hastalıkları ve İç Hastalıkları bölümüdür. Bu bölümdeki uzman hekimleri tercih ederek yapılan testler sonucunda gece terlemenizin nedenini öğrenebilir ve etkin tedavinize başlayabilirsiniz.

 Bilindiği gibi göğüs hastalıkları bölümü akciğer ve solunum sisteminde meydana gelen hastalıkların teşhisi ve tedavisiyle ilgilenen ana bilim dalıdır. İç hastalıklarının bir diğer ismi ise dahiliye olarak bilinmektedir.

İç hastalıkları ise vücudun iç organlarını etkileyen çok çeşitli konularla ilgilenmektedir. Bu konular arasında mide, beyin, omurga, akciğer, karaciğer, bağırsak, böbrek, idrar yolu, kalp, eklemler, sinirler ve kaslar sayılmaktadır.

Haberin Devamı

Gece terlemesi de çok çeşitli nedenden olabileceği için iç hastalıklarına ya da göğüs hastalıklarına başvurabilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!