Onları her gün gördüğümüz ve kullandığımız düşünülürse, ellerimiz biraz kızardığında bunu fark etmemiz zor olabilir. Ancak ellerimiz bazen sağlığımız hakkında ve işlerin tam olarak planlandığı gibi gitmediğine dair bize ince ipuçları veriyor.
#El SağlığıBalaban köfte (kebabı), Eskişehir'in enfes geleneksel lezzetlerinden biri. Altında et suyuyla ıslatılmış tırnak pide, üzerine domates sosu ve tereyağıyla tadına doyum olmuyor. Eğer akşam sofranızda balaban kebaba yer vermedik isterseniz, yapılışını sizin için derledik. Şimdiden afiyet olsun...
#Balaban Köftesi TarifiMasterChef Manisa kebabı izleyiciler tarafından merak konusu oldu. Manisa kebabı, özellikle Manisa, İzmir ve Aydın yöresinde yapılan pideli köfte çeşididir. Domates, sivri biber, yoğurt ve domates salçası kullanılarak hazırlanır. İsteğe bağlı olarak kebabın üstüne tereyağı veya sumak eklenir ve altına pide konularak sunulur. Peki, orijinal Manisa kebabı nasıl yapılır, püf noktaları neler? İşte Manisa kebabı tarifi ve malzemeleri..
#Masterchef Manisa KebabıVücudumuzdaki değişiklikleri ilk görüşte anlamak kolay olmasa da, hastalıklar genellikle bazı işaretler ile kendilerini belli ederler. Bağımsız eczaneler zinciri "The Independent Pharmacy doktoru Donald Grant, ellerinizin sağlığınıza dair önemli bilgiler sunabilecek beş özelliğini sıraladı.
#SağlıkKeratozis pilaris üst kollarda, uyluklarda ve kalçalarda küçük, ağrısız şişliklerin ortaya çıkmasına neden olabilen yaygın bir cilt rahatsızlığıdır. Şişlikler tipik olarak ten rengindedir, ancak daha açık cilt tonlarında kırmızı veya pembe, daha koyu cilt tonlarında ise kahverengi veya siyah görünebilirler. Görünümleri rahatsız edici olsa da keratozis pilaris şişlikleri zararsızdır ve genellikle kendiliğinden geçer. Bununla birlikte, bazı insanlar tüm yaşamları boyunca alevlenmeler yaşayabilirler.
#Keratozis PilarisKollarda ve bacaklarda bir sürü küçük sert yumrular şeklinde ortaya çıkan keratozis pilaris oldukça yaygın bir cilt rahatsızlığıdır. Bu hastalıkta cilt tüyleri yolunmuş bir tavuk derisine benzetildiği için halk arasında ‘tavuk derisi’ olarak adlandırılıyor. Bu cilt rahatsızlığının genelde evde dahi tedavi edilebileceğinden bahseden dermatologlar, hayat kurtaran detayları anlattı
#Keratozis PilarisEskişehir Balaban kebabı tarifi Gelinim Mutfakta izleyicileri tarafından günün aranan lezzetleri arasında yer aldı. Yoğurt ve pide ile servis edilen Balaban kebabı bugün ne pişirsem diye düşünenlere harika bir alternatif sunacak. Peki, Gelinim Mutfakta Balaban kebabı nasıl yapılır? İşte Eskişehir Balaban kebabı tarifi ve malzemeleri...
#Balaban KebabıKöfte mutfağımızda çok önemli bir yere sahip. Ülkemizde bir kısmı coğrafi işaret tescilli 100’den fazla köfte çeşidi bulunuyor. Üstelik çoğu köftemizin kendine has bir hikayesi de var. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Köftelerin izinde yola çıkılacak adresler nereler?’ diye sorduk. Oldukça geniş olan listeden seçmekte zorlansalar da uğruna yola düşmeye değer 10 lezzetli köfteyi önerdiler.
#RotaKuzunun göğüs kafesinden elde edilen kaburga, kemikli ve yağlı yapısıyla leziz bir et için ideal. Kimi ızgarada kemiği üzerinde pişirirken kimi küçük küçük doğrayıp şişlere geçiriyor... Adanalılar onu kebaba da katıyor. İçi pilavlı dolmasıysa hemen her bölgede çok seviliyor. Jürimize kuzu kaburganın en iyi adreslerini sorduk.
#KebapTarımdan sanayiye, turizmden eğitime, gıdadan teknolojiye birçok alanda ülke ekonomisinin lokomotifi konumunda olan, döviz kazandıran, birçok ilke imza atan Ege’nin sekiz kenti Aydın, Balıkesir, Çanakkale, Denizli, İzmir, Manisa, Muğla ve Uşak en büyük gücü tam 100 yıldır Cumhuriyet’ten alıyor. İkinci yüzyıl için de bunu daha da büyütmeyi hedefliyor. Hep birlikte; ‘Cumhuriyetimizin 100’üncü yaşı kutlu olsun’ diyoruz.
#1Kazasker’deki Konyalılar İstanbuldaki favorilerimden. Etli ekmek her zamanki gibi çok iyi. Yüzde yüz kuzu. Kullanılan un mükemmel. İki farklı un ve sertlik vermesi için kepek katılmış. Ticari maya değil ekşi maya kullanıyorlar. Kuşbaşılı ve peynirli ekmekler de iyi. İçinde Konya obruk peyniri de olan ve sıkma denen lavaşı da çok sevdim. Eskisi kadar iyi olmayansa kuzu fırındı.
#Vedat MilorReçel, meyvelerin çeşitli şekillerde şekerle kaynatılması ile yapılan bir tür tatlı ve meyve konservesi türüdür. Kahvaltıda tüketilmesi tercih edilmekle beraber günün her saati yenilir ve bazı kek, pasta ve çöreklerin üzerine sürülerek onları tatlandırmada da kullanılır. İki türlü reçel yapımı bulunmaktadır. Bunlardan birincisi reçel yapılacak meyvelerin önce şekerde bekletilerek daha sonra kaynatılması, ikincisi ise reçel yapılacak meyve ya da sebzenin reçel şurubu ile beraber kaynatılarak hazırlanmasıdır. Kaynama sonucu kıvama gelen reçel, hava almayacak şekilde saklama kaplarına (genellikle cam kavanozlara) konularak kapakları kapatılır. Birçok meyve ve sebzenin reçeli yapılmaktadır. Ayrıca gül reçelinde olduğu gibi çiçeğin yapraklarının da kullanıldığı reçel türleri de vardır. doğal bir tat ve görünüm, aroma bakımından zengin reçel üretimi mümkün hale gelmiştir. Peki, ev yapımı reçel nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir? Kışlık reçelin bozulmaması için nelere dikkat edilmeli? İşte sizler için hazırladığım birbirinden lezzetli reçel tarifi ve malzemeleri...
#Ev Yapımı ReçelBirçoğumuz artık yaşlanma sürecini tersine çevirmenin yollarını arıyoruz ve daha uzun bir ömür hayal ediyoruz. İşte son yıllarda bu amaçla yapılan popüler yaşlanma karşıtı uygulamalar var. Soğuğa maruz kalma, aralıklı oruç, skızılötesi ışık terapisi gibi birçok trendin ömrü uzattığına inanılıyor. Peki hangi uygulamalar gerçekten işe yarıyor mu? Uzmanlarla masaya yatırdık...
#SağlıkGünümüzde birçok kişi yaşlanma sürecini tersine çevirmenin yollarını arıyor ve bu ömür uzatma arayışı bir akım haline geldi. Soğuğa maruz kalma, aralıklı oruç, sebze ağırlıklı beslenme, kızılötesi ışık terapisi gibi yaşlanma karşıtı birçok trendin ömrü uzattığı söyleniyor. Peki hangi trendler gerçekten işe yarıyor? Uzmanlarla masaya yatırdık...
#SağlıkŞap hastalığı insanlara geçer mi, öldürür mü? Şap yenilen etten bulaşır mı? sorularının yanıtları özellikle Kurban Bayramı'na gelinen bu günlerde sıklıkla aranank konular arasında. Şap hastalığı çift tırnaklı hayvanların akut seyirli, çok bulaşıcı ve zoonotik karaktere sahip viral bir enfeksiyonudur. Hastalığın bulaşma oranı yüksek olup, hassas hayvan topluluklarında (popülasyonlarında) % 100'e kadar ulaşabilmektedir. Bu nedenle hastalık ekonomik, siyasi ve ticari yönlerden büyük önem taşımaktadır.
#ŞapSon dönemlerde ortaya çıkan ve birçok kadının hayatını kolaylaştıran jel tırnaklar sürekli oje sür çıkar derdine son vererek bakımlı ve güzel tırnaklar için pratik bir çözüm sunuyor. İşlemler sırasında uygulanan yöntemler ve kullanılan kimyasallar ile ojeler uzun süre bozulmuyor ama sağlığımız biz hiç farkında olmadan büyük zarar görüyor.
#SağlıkAyaklarımız bize sağlığımız hakkında şaşırtıcı bilgiler veriyor ama kaçımız bunun farkındayız? Kimler ayaklarını belli aralıklarla kontrol ediyor ve fark ettiği değişimleri önemsiyor? Tabii ki pek çoğumuz buna dikkat etmiyoruz. Peki hangi değişimleri önemsemeliyiz ve ayaklarımızın sesine kulak vermeliyiz? Alanında uzman isimlerle konuştuk.
#SağlıkDeprem bölgesinde binden fazla çalışanı ve 5 bine yakın gönüllüyle depremzedelere beslenme başta olmak üzere çeşitli destek hizmetleri veren Kızılay, afet bölgesinde yeni bir aşamaya doğru evrilen hayata ilişkin olarak ihtiyaç listelerini güncelledi. Depremin başından beri kendi görev alanı olan beslenme hizmetleri ve diğer insani yardım malzemelerinin dağıtımını gerçekleştiren Kızılay, yeni ihtiyaçlar arasında çadır içi ve konteyner içi yardım malzemelerine de ihtiyaç duyulduğunu belirledi. Ayrıca bağışçılardan dayanıklı gıda maddeleri ile hijyen malzemelerine ağırlık vermeleri istendi.
#DepremÇok eskilerden günümüze taşınan bir teknik olsa da son yıllarda sosyal medyada tekrar ön plana çıkan ‘kuru fırçalama’, hiçbir kozmetik ürün olmadan uygulanan mekanik bir peeling yöntemi. Tercih edenler arasında oyuncu Gwyneth Paltrow, süper model Miranda Kerr ve müzisyen Alicia Keys gibi ünlüler de var. Uzmanlar bu işin sırrını anlatıyor...
#Kuru FırçalamaMalum, bizler ‘tirit’ geleneğinden geliyoruz. Amaç, eti iyi değerlendirmek ve çoğaltmak. Etin en pahalı kısmı en yumuşak bölümü olan bonfile ama tadı pek yok. Kemikli ette, kemik iliğinde ve sakatattaysa lezzet çok. Halk mutfağı bunları pek güzel değerlendirmiş. Sadece tirit yapan lokanta sayısı artık Anadolu’da bile azalsa da, benim tiridin türevi olarak gördüğüm şamandıra geleneği kanımıza işlemiş...
#GastronomiCildi temizlemeye yardımcı olan gül sabunu, anti bakteriyel olma özelliği taşımaktadır. Cilt için önemli derinlemesine temizliği sağlarken aynı zamanda sıkılaştırıcı etkiye de sahiptir. Yalnızca yüz bölgesinde değil vücut temizliğinde de rahatlıkla kullanılabilmektedir. Doğal sabunlar içerisinde yer alması artı sağlarken hoş kokusu ile cilde ferahlık vermektedir. Gül sabunu faydaları ve özellikleri nelerdir? Nasıl kullanılır? İşte, tüm detaylar.
#Gül Sabunu Faydaları