Timur Devleti, Büyük Timur İmparatorluğu ya da Timurlular olarak da anılan, askeri ve devlet teşkilat yapısında Türk-Moğol Devleti unsurlarını barındıran bu büyük Türk İslam Devleti’ne dair Timur İmparatorluğu tarihi, Timur Devleti (Timurlular) kuruluşu, kurucusu, hükümdarları, sınırları ve yıkılışı konularını sizler için derledik.
#Timur İmparatorluğu TarihiAnkara Savaşı'nın geçtiği Çubuk ilçesinde 2022 yılında başlatılan kazı çalışmaları bu yıl da devam edecek. Arkeolojik savaş kalıntıları ile kılıç ve bıçak kesikleri olan kemiklerin bulunduğu toplu mezarın ortaya çıkarıldığı alanın, kazıların ardından açık hava müzesine dönüştürülmesi planlanıyor.
#AnkaraAnkara Savaşı'nın geçtiği Çubuk ilçesinde 2022 yılında başlatılan kazı çalışmaları bu yıl da devam edecek. Arkeolojik savaş kalıntıları ile kılıç ve bıçak kesikleri olan kemiklerin bulunduğu toplu mezarın ortaya çıkarıldığı alanın, kazıların ardından açık hava müzesine dönüştürülmesi planlanıyor.
#ANKARABinlerce yıldır önemli bir ticaret ve yönetim merkezi olan Ankara, nedense turistik bir gezi için aklımıza gelmez. Oysa camileri, tarihi evleri; eğlence için Tunalı Hilmi ve Arjantin caddeleri; popüler restoranları, parkları ve Cumhuriyet tarihimizin önemli tanığı anıtlarıyla gezip görecek pek çok yer var. Üstelik çevresindeki ören yerleri de ilgi çekiyor.
#Saffet Emre TonguçHollanda Başbakanı Mark Rutte, çok moda olan özür dileme siyasetiyle beşer tarihindeki bu büyük sömürgecilik günahını geçiştireceklerini zannediyor. Hatta başka taraflara akıl verme ve saldırma hakkını da ediniyorlar. Çoğu zaman yönelttikleri eleştiriler yakın geçmişin kötülüklerini yaymak ve gölgelemek şeklinde ortaya çıkıyor. Bunu doğru bulmuyoruz.
#SömürgecilikÜlkemizde binlerce yıllık bir tarihe her an tanık olmak mümkün. Bunu yapmanın en kolay yolu ise medeniyetlerin kalıcı izleri olan kaleleri keşfe çıkmak. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken kaleler hangileri?’ diye sorduk. 13 şehirden birbirinden etkileyici 15 kaleyi anlattılar
#RotaHayatının ilk 50 yılı kabileleri kendisine yeniden bağlı kılmakla ve savaşla geçti. Kısa zamanda Kore sınırlarından Orta Avrupa bölgelerine kadar uzanan büyük bir imparatorluk kurmuştu. İstilaları çok kanlıydı. Teslim olmayan şehirleri, çocuktan ihtiyara kılıçtan geçiriyordu. Orta Asya’nın Türk kronikleri, İbnü’l-Esîr gibileri ve Rusya’nın letopisleri bunu “Tanrı’nın, insanlığın günahları için gönderdiği bir ceza” olarak tasvir ederler.
#Cengiz HanZülfü Livaneli yeni romanı ‘Kaplanın Sırtında’yla, tarihimizin en tartışmalı hükümdarlarından II. Abdülhamid’e şablonların dışında bir bakış sunuyor. Abdülhamid’in Selanik’teki sürgün yıllarındaki askeri doktoru Âtıf Hüseyin Bey’in günlüklerini temel alan roman, sultanı insan olarak ve kişisel hayatına odaklanarak değerlendiriyor.
#Zülfü LivaneliBugünkü Özbekistan’ın otantik şehri Hive, Ürgenç ile Harezim bölgesinin başkentidir. Çölün ortasındadır; yani İpek Yolu’nun ortasında. Bugün bu güzel şehir, eski abideleriyle, kendi özgün şivesi olan Horezmi’yi konuşan Özbekleriyle bizim için bir renktir. Şehirde modernleşme var ama eski yapılara hiçbir şekilde dokunulmamış, yapılanlar da eskilere uydurulmuş ve binaların boyuna çok dikkat ediliyor. Hive bence geleneksel yaşamın ilk defa bu kadar rahat, renkli ama aynı zamanda ciddi ve müreffeh olduğu tek şehir.
#ÖzbekistanMuhammed Zahîrüddîn Babür Şah, 1483’te doğdu. Babası öldüğünde 12 yaşında tahta çıkmak zorundaydı. Babür; Yavuz Sultan Selim, Şah İsmail, VIII. Henry ve Şarlken hükümdarların devrinde Doğu’daki bir yıldızdı. Onun zamanında Delhi, Agra; tıpkı Isfahan, Tebriz ve İstanbul ile Batı’da bile bulunmayacak parlaklığa erişmiştir. Şair bir hükümdardı.
#Babür ŞahBursa kalesinin önemli kapılarından Zindankapı‘da 2015 yılından bu yana devam eden restorasyon sona erdi ve geçtiğimiz hafta sonu ziyarete açıldı. Üstelik sadece ziyarete değil sanata da açıldı. Şunu fark ettim, kendi sosyal medya hesaplarımda bu ziyaret ile yaptığım fotoğraf paylaşımlarım sonrası birçok Bursalı, zindan kapının nerede olduğunu bilmiyordu ve bana soruyordu. Bursa’da yaşayıp, şehri hala daha tanımayan bir çok insan var.
#BursaAstroloji çoğu kişinin ilgisini geçmişten günümüze dek çekmektedir. Herkes kendi burcu ile ilgili merak ettiği şeyleri öğrenmek ister. Bu nedenle de doğum tarihini bilmek çok önemlidir. 20 Temmuz tarihinde dünyaya gelen kişiler yengeç burcuna sahip olurlar. Yengeç burcunun da kendine has bazı farklı özellikleri bulunur. 20 Temmuz hangi burç ve burcu ne? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#20 Temmuz Hangi Burç Ve Burcu Ne?Hınçlı ve bilgisiz insanların silahlı gezinip her yere burnunu sokmasına, önderlerinin kadını hayat dışı bırakmasına karşı bir elit grup ortaya çıktı. Tam bir intihar saldırısı. “Biz yetiştik, buradayız” diyorlar. 50 seçkin, aydın kadının hayat ve hürriyeti tehdit altında.
#YAZARBaharın verdiği coşkuya milli bayramların sevincinin katıldığı bugünlerde aklıma düştü Ankara. Genellikle siyasetin ve diplomasinin merkezi olarak anılsa da benim için çok daha derin anlamlar taşır bu kadim kent. İstanbul, akılları ve gönülleri çelse de, modern Türkiye’nin başkenti Ankara hem geçmişi hem bugünüyle görünenin çok daha ötesinde. Geçmişin izini sürelim ve birlikte keşfedelim Anadolu’nun merkezi Ankara’yı.
#YazarUluğ Bey Medresesi en çok ziyaret edilen medreseler arasında yer almaktadır. Uluğ Bey Medresesi gerek mimarisi ile gerekse de tarihi ile dikkat çekmektedir. Uluğ bey Medresesi Azeri mimarinin en güzel örnekleri arasında yer almaktadır. Uluğ bey Medresesi internette de son aylarda en çok araştırılan meslekler arasında yer almaktadır. Peki Uluğ Bey Medresesi nerededir? Uluğ Bey Medresesi'ne nasıl gidilir? Uluğ Bey Medresesi'nin tarihi nedir? Uluğ Bey Medresesi özellikleri nelerdir? İşte Uluğ Bey Medresesi ile ilgili bilinmesi gereken bütün bilgiler.
Çok izlenen dizilerin yapımcısı, Timur Savcı ile sıfırdan başlayışını, hayallerinin peşinde koşmasını, geçtiği yolları, zorlukları, hiçbir şeyin onu durdurmayışını, başarısını, televizyon dünyasını, dizileri, filmleri konuştuk. (Melike Birgölge)
#Timur SavcıPandemiyle geçen 2020’nin tek tük iyi yanlarından biri hayatımızda kitaplara daha çok yer açmamız oldu. Peki, yılın en çok iz bırakan kitapları hangileriydi? Hürriyet Kitap Sanat olarak oluşturduğumuz 23 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan yerli ve çeviri kitapları, edebiyat ve edebiyat dışı kategorilerinde ayrı ayrı değerlendirdi. Jürinin gönderdiği ‘en iyi 10 kitap’ listelerindeki sıralamaya göre yaptığımız puanlama sonucunda, ‘edebiyat dışı’ kategorisinde Nurdan Gürbilek’in ‘İkinci Hayat: Kaçmak-Kovulmak-Dönmek Üzerine Denemeler’i zirveye oturdu. İşte jürimizin seçkisiyle 2020’nin edebiyat dışı kategorisindeki en iyi 50 kitabı...
#En İyi 50 KitapUNESCO Dünya Mirası Listesi'nde de yer alan Hoca Ahmed Yesevî Türbesi, Kazakistan'ın güneyindeki Türkistan şehrinde bulunuyor. Büyük Timur İmparatorluğu döneminde, 1389 yılında Timur tarafından inşa ettirilen yapı, tarihi bir kale yakınına konuşlandırılmış. Şimdi Arkeolojik Sit ilan edilen alan, başka türbeleri, cami ve hamam gibi ortaçağ yapılarının kalıntılarını içeriyor.
#Hoca Ahmet Yesevi TürbesiAnadolu'da kurulmuş olan pek çok ünlü devletler bulunmaktadır. Özellikle bu devletler döneme damgasını vurmuş belirli bir topluluğu yönetmiş olan devletlerdir. Anadolu'da kurulmuş olan devletlerden birisi de Rum Pontus Devleti'dir. Rum Pontus Devleti en çok araştırılan ve en çok tartışılan devletler arasında yer almaktadır. Peki, Rum Pontus Devleti tarihi nedir? Rum Pontuslar nasıl kurulmuştur? Rum Pontus Devleti kurucusu kimdir? Rum Pontus Devleti hükümdarları kimlerdir? İşte Rum Pontus Devleti ile ilgili her şey.
#Rum Pontus Devleti TarihiGünümüzde Türkiye'de Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yer alan, Karadeniz'in güney kıyısına verilen isim Pontus'dur. Karadeniz kıyılarında 1204 yılında kurulan Pontus Rum Devleti'nin tarihini, kuruluşunu, kurucu hükümdar ve diğer hükümdarlarını, devletin mevcut sınırlarını ve yıkılış sebeplerini sizler için derledik.
#Pontus Rum Devleti TarihiFarklı dönemlerde yaşamış her medeniyet dünya kültürüne zenginlik katmıştır. En eski kıtalardan biri olan Asya kıtasında her dönemde farklı milletler öne çıkmıştır. Türkler, Çinliler, Japonlar, Moğollar Hintler gibi milletler tarihin farklı sahnelerinde güçlenmiş, zaman zaman birbirlerinden etkilenerek farklı isimlerde devletler kurmuşlardır. Bu devletlerden biri de Babürlülerdir. Peki, Babür Devleti hangi tarihlerde var olmuştur? Kuruluşu hangi tarihe denk gelir? Kurucusu kimdir? Hükümdarları kimlerdir? Sınırları nereye kadar genişlemiştir? Yıkılışı nasıl olmuştur? İşte detaylar.
#Babür Devleti TarihiTarihteki en önemli devletlerden biri olan Altın Orda devleti bazı kaynaklarda Altınordu Devleti olarak da geçmektedir. Altın Orda Devleti Türk Moğol hanlığı ile kurulan bir devlettir. Altın Orda devleti Cengiz Han öldükten sonra ortaya çıkmış olan devletlerden birisidir. Altın Orda Devleti internette en merak edilen ve araştırılan devletler arasındadır. Peki, Altın Orda Devleti tarihi nedir? Altınordu devleti nasıl kurulmuştur? Altın Orda Devletini kim kurmuştur? Bu devletin hükümdarları kimlerdir? İşte Altın Orda Devleti ile ilgili tüm detaylar.
#Altın Orda Devleti TarihiTarihte kurulmuş olan pek çok devlet bulunmaktadır. Özellikle tarihteki kurulmuş ve yıkılmış olan Türk devletleri belirli bir dönemi etkisi altına almıştır. Akkoyunlu devleti de kurulmuş olan o Türk devletlerinden birisidir. Akkoyunlu devleti Oğuz Türklerinin kurmuş olduğu bir Türk devletidir. Peki, Akkoyunlu Devleti tarihi nedir? Akkoyunlular nasıl kuruldu? Akkoyunlu devletinin kurucusu ve hükümdarları kimlerdir? İşte Akkoyunlu Devleti ile ilgili tüm detaylar.
#Akkoyunlu Devleti TarihiKars kalesi pek çok savaş geçirmiş olan Kars ilinin en önemli tarihi yapılarından biri olarak bilinmektedir. Kars iline seyahat edecek kişiler internet üzerinden Kars kalesi hakkında araştırma yapmaktadırlar. Kars kalesi oldukça ihtişamlı yapısı olan bir kaledir. Peki, Kars kalesi nerede? Kars kalesi tarihi, özellikleri ve hakkında bilgi nedir? İşte Kars kalesinin tarihi ve özellikleri hakkında tüm detaylar.
#Kars Kalesi Nerede?II. Mehmed veya Fatih Sultan Mehmet Osmanlı İmparatorluğu'nun padişahlarından biridir. Tarihî kaynaklarda ismi, Mehmed isimli diğer padişahlarınki gibi, Muhammed şeklinde geçer. Fatih Sultan Mehmet, ilk olarak 1444-46 yılları arasında kısa bir dönem, daha sonra 1451'den 1481 yılında ölümüne kadar 30 yıl boyunca hüküm sürdü. Peki, Fatih Sultan Mehmet kimdir, İstanbul'u kaç yaşında fethetti? Fatih Sultan Mehmet Osmanlı İmparatorluğu'nun kaçıncı padişahı?
#Fatih Sultan MehmetBugün Türkiye 50 tane tıp fakültesinin kadrolarını hazırlayabilecek durumda. Tıp fakültelerine bir sürü öğrenci alacağımıza az öğrenciyle çok fakülte açmak daha doğrudur. Fakat şunu açıkça teslim etmeliyiz: 50 tane hukuk fakültesi açacak hukuk bilginimiz yoktur. Herkes hukukçu olamaz ve yetiştirilmesi için de titiz davranmak gerekir. Ciddiyet ve iyi niyetle hukuk eğitimini düzenlersek 10 yılda bile verimini almaya başlarız. Adliye sistemi ve yargıyla toplumumuzun ilişkilerinin girdiği çıkmaz, bu acil müdahaleyi gerektirmektedir.
#Yazar11 Ağustos 1473’te Tercan yakınlarındaki Otlukbeli mevkiinde yapılan Otlukbeli Savaşı, Osmanlıların Anadolu’daki birlik ve beraberliği sağlama mücadelesi bakımından önemli bir yere sahiptir. Otlukbeli Savaşı tarihi, özeti, önemi, neden ve sonuçları hakkında tüm bilgileri hazırladık.
#Otlukbeli Savaşının Nedenleri Ve Sonuçları