Çukurova’da şenlik bugün başlıyor. Bu yıl 31’incisi düzenlenen Adana Altın Koza Film Festivali dolayısıyla 22 ülkeden 125 yönetmenin toplam 117 filmi sinemaseverlerle buluşacak. 29 Eylül’e kadar sürecek organizasyonun en dikkat çekici bölümü olan ‘Ulusal Uzun Film Yarışması’na katılan yapıtları Nuri Bilge Ceylan başkanlığındaki jüri değerlendirecek.
#Uğur VardanAnılar biriktirdiğine inandığı eşyayı örümcek ağını andırır şekilde ipliklerle devasa yapılara sarıyor ve bu sayede hafıza ve bilinç kavramlarını tartışmaya açıyor. Günümüzün en dikkat çekici çağdaş sanatçılarından biri olan Chiharu Shiota 6 Eylül Cuma günü solo sergisiyle İstanbul’a geliyor.
#Chiharu ShiotaDünyanın dört bir yanındaki denizlerin derinliklerinde paha biçilemeyen birçok hazine yatıyor. Günümüzde bu hazinelerin sahibinin kim olduğuna dair çok ciddi tartışmalar yaşanıyor. Batığın sahibinin kim olduğundan bağımsız, gemi batıklarında bulunan ve değeri milyarlarca dolarla ölçülen hazineler dünyanın dört bir yanında milyonlarca insana heyecan veriyor. İşte bugüne kadar keşfedilmiş en çarpıcı batıklardan birkaçı...
#Gemi Batıklarıİngiltere geçtiğimiz yaz ülkenin en köklü kurumlarından biri olan British Museum'daki bir hırsızlıkla çalkalandı. Müzenin koleksiyonunda bulunan 2.000'den fazla parçanın birer birer çalındığı ve internet siteleri aracılığıyla dünyanın dört bir yanındaki tarihi eser tüccarlarına satıldığı ortaya çıktı. Olayın en inanılmaz yanı ise bu suçu işleyen kişinin kimliğiydi. Akıllara durgunluk verecek bir hırsızlık hikâyesine hazır mısınız?
#British MuseumÜnlü müze British Museum'dan çalınan eserlerin çevrim içi alışveriş sitesi eBay üzerinden satışa konduğu ortaya çıktı. Olayın sorumlusunun müzenin 30 yıllık çalışanı küratör Peter Higgs olduğu düşünülüyor.
#British MuseumYaz konserleri tam gaz devam ediyor. Kenan Doğulu, Mabel Matiz ve Selda Bağcan, Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda sahneye çıkacak. Fazıl Say ‘Dünya Anne’ isimli eseriyle AKM’de konser verecek. Ayrıca elektronik müzikseverler için dünyaca ünlü DJ’ler Charlotte de Witte ve Stephan Bodzin bu hafta İstanbul’da olacak.
#Ajanda18. Venedik Mimarlık Bienali Türkiye Pavyonu’nda bu yıl Sevince Bayrak ve Oral Göktaş’ın ‘Hayalet Hikâyeleri: Mimarlığın Çuval Teorisi’ adlı projesi sergileniyor. Terk edilmiş binaları yıkmak yerine hikâyelerini dinlemeyi ve dönüştürmeyi öneren sergi, inşaat bağımlılığına karşı bir tür rehabilitasyon örneği sunuyor.
#18. Venedik Mimarlık Bienali Türkiye PavyonuMeşher, Britanyalı sanatçı John Craxton’ın yapıtlarını bir araya getiren ‘John Craxton: Işığın Peşinde’ başlıklı sergisini sanatseverlerle buluşturuyor. Sergi, Ege adalarında gündelik hayatın tadını çıkaran insanların özgür yaşam tarzını resimlerine aktaran sanatçının Türkiye’deki ilk kişisel sergisi olma özelliğine sahip.
#John CraxtonBeyazperdede John Wick’in sisteme karşı verdiği mücadele devam edecek. Zuhal Olcay ve Haluk Bilginer 20 yıl sonra yeniden aynı sahneyi paylaşacak. Konser salonlarına yıldız yağmuru beklenirken MFÖ ve Nazan Öncel gibi usta isimler yeni albümleriyle geliyor. Belli oldu, bu yıl yine ödüllü restoranların peşine düşeceğiz. Sonra da ruhumuzu doyurmak için müze, galeri gezeceğiz. 2023’te kültür-sanatla dopdolu günler bizi bekliyor.
#Kültür-SanatPera Müzesi, hikâyeleme konumunu resme yeniden kazandıran Portekizli ünlü feminist sanatçı Paulo Rego’yu ağırlıyor. Küratörlüğünü Alistair Hicks’in üstlendiği ‘Paula Rego: Hikâyelerin Hikâyesi’ başlıklı sergi, sanatçının kişisel öyküsünden kesitler sunmanın yanı sıra eserleriyle faşizme, sömürgeciliğe ve ataerkil baskılara karşı nasıl mücadele ettiğini de gözler önüne seriyor.
#Paula RegoTavla desen değil, satranç desen değil… 4 bin 600 yıl boyunca tarihin karanlıklarında gizlenen Mezopotamya’nın unutulmuş oyunu, Ur Kral mezarlarından çıktıktan sonra gençlerin yeni eğlencesi haline geldi. İşte “Ur Kraliyet Oyunu”nun gizemli hikâyesi…
#Ur Kraliyet OyunuSon dönemde sergilere ve fuarlara ilgi büyük. Instagram ve TikTok hesaplarında bol bol sanat eserleri paylaşılıyor. Bu ilgiyi olumlu bulanlar “Sergilerle ilgili heyecan yaratmak sosyal medya sayesinde kolaylaştı” diyor. Ama herkes aynı görüşte değil: “Hızlı görme, hızlı tüketme, hızlıca ‘beğeni alma’ baskısı hem sanatçıların üretim süreçlerini hem de sanat kurumlarının kimliğini değiştirmeye uğraşıyor.”
#SergiSanatatak’ın kurucusu ve eleştirmen Ayşegül Sönmez, çağdaş sanatı daha iyi anlayıp izlemek isteyenler için başucu kaynağı olacak bir kitap hazırladı. ‘Çağdaş Sanat Var mı?’da kafaları kurcalayan 30 soruya düşünsel derinliği olan ‘anlaşılır’ yanıtlar veren ve “Bu da sanat mı diye bıkmadan sormalıyız” diyen Sönmez’le kitabını konuştuk: “Bu kitap, çağdaş sanata aşk gibi yaklaşıyor galiba. Ona karşı, onun yanında, onunla kavga eder, onu aldatır, ona karşı çaresiz gibi...”
#Ayşegül SönmezYazın bunaltıcı havası yerini sonbaharın serinliğine bırakıyor. Bu güzel mevsimle kültür-sanat sezonu da açılıyor. 17. İstanbul Bienali’ni ve İstanbul Tiyatro Festivali’ni heyecanla bekliyoruz. Kings of Convenience ve Travis konserlerini iple çekiyoruz. Bir Orhan Pamuk kitabı ve ‘Black Panther’ filmi yolda... Bizi bekleyen filmler, oyunlar, konserler, kitaplar, albümler ve sergileri alanında uzman gazetecilere sorduk. Yeni yerler keşfetmek isteyenleri de unutmadık.
#Kültür-Sanat Sezonu"Halka mâl olmuş" sözünün cuk oturduğu biri varsa o da 20'nci yüzyılın hatta belki de dünya tarihinin en büyük dehalarından biri olan Einstein'dır, değil mi? Maalesef tam olarak değil. Einstein'ın fikirleri ve keşifleri bir yana ismini ve yüzünü kullanabilmek bile o kadar basit değil...
#Albert Einstein23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, çocukları sanatın türlü halleriyle buluşturacak etkinliklerle geçecek. Müzeler, tiyatrolar, galeriler çocuklara sanatı özgürce deneyimleyebilecekleri teklifler sunuyor. Çocuklar bayram etsin diye...
#23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı