Güncelleme Tarihi:
SALT Beyoğlu - SALT Galata: SALT’ın 1990’lar Türkiye’sindeki kültürel ortamı ve sanat üretimlerini sahne ve performans kavramları odağında inceleyen yeni sergisi ‘Sahnede 90’lar’, 15 Eylül’de başlıyor. Türkiye’de toplumsal, siyasi ve ekonomik anlamda hızlı değişimlerin yaşandığı 1990’lı yıllar, özellikle İstanbul’un kültür, sanat, performans ve eğlence sahnesinde serbestlik sınırlarının sürekli genişletildiği ‘disiplinlerarası’ bir döneme işaret ediyor. SALT’tan Amira Akbıyıkoğlu tarafından, Emirhan Altuner, Gül İçel ve Mine Söyler işbirliğinde programlanan sergi, pek çok paralel etkinlikle birlikte 12 Şubat 2023’e kadar devam edecek.
Sabancı Müzesi: Yaşayan en önemli ekofeminist sanatçılardan Agnes Denes’in mekâna özgü eseri ‘Yaşayan Piramit’, 13 Eylül - 29 Ocak arasında müzenin bahçesinde izleyiciyle buluşacak. Felsefi bir yaklaşımla hakikati göstermeye çalışan, öte yandan ‘erdem’ ve ‘iyilik’ kavramlarını topluma yaymaya amaçlayan Agnes Denes’in eserleri MoMA, Metropolitan gibi önemli müzelerde yer alıyor.
Borusan Contemporary: Sezonu 13 Eylül’den itibaren iki yeni sergiyle karşılıyor. Julia Kaganskiy’nin küratörlüğündeki United Visual Artists’in (UVA) ‘Kaosun Eşiği’ sergisi, merak uyandıran, şaşırtan ya da hoşnut eden şekillerde izleyenlerin duyularını harekete geçiren heykel, performans ve mekâna özgü yerleştirmeleri bir araya getiriyor. Küratör Dr. Necmi Sönmez’in hazırladığı Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu seçkisi ‘Hibrit Mekânlar’ da Perili Köşk’e özel olarak üretilmiş eserlerle birlikte ‘müze mekânını’ büyüteç altına alıyor. Her iki sergi de 27 Ağustos 2023’e kadar sürecek.
Meşher: Antik Yunan mitolojisindeki Ekho ve Narkissos’un karşılıksız aşk hikâyesinden hareketle kurgulanan ‘Ben Kimse. Sen de mi Kimsesin?’ sergisi, yansıma, yankılanma, başkalaşma temalarını günümüzün sanatsal ve toplumsal dinamiklerinin ışığında yorumluyor. Küratörlüğünü Selen Ansen’in üstlendiği sergi, 14 Eylül - 12 Şubat arasında yurtiçi ve yurtdışından toplam 44 sanatçının 120’ye yakın eserine ev sahipliği yapacak.
Arter: Paris’teki ünlü Notre-Dame Katedrali’nin çan sesleri, Bill Fontana’nın ‘Sessiz Yankılar: Notre-Dame’ isimli 10 kanallı ses yerleştirmesiyle 13 Eylül’den itibaren Arter’de yankılanacak.
Yapı Kredi Kültür Sanat: Farklı coğrafyalarda yaşanan adaletsizliklere aşk, umut ve direnişle bakmayı öneren ‘Hayat, Ölüm, Aşk ve Adalet’ sergisi, 15 Eylül’de açılıyor. Küratörlüğünü Didem Yazıcı ve Peter Sit’in üstlendiği sergi, 2 Ocak 2023’e kadar sürecek.
Akbank Sanat: 10 Eylül - 19 Kasım arası görülebilecek ‘Kırk Kapılı Oda: Günümüz Sanatçıları Sergilerinin 40 Yılı’ sergisinin küratörü Hasan Bülent Kahraman, “1980’den bu yana devam eden ‘Günümüz Sanatçıları’ sergilerinin tarihi Türkiye’de güncel sanatın tarihiyle özdeş olmaktan öte onu öncelemektedir. Sanat her şeye ama en çok da kendisine muhaliftir. Sanatın ayrıcalığı budur. Türkiye’nin kısıtlı koşullarında sanat bu özgürlüğü hatta bu sertliği ancak ‘Günümüz Sanatçıları’ sergileri gibi yenilikçi, değişken, devingen bir yapı içinde gerçekleyebilirdi. Kırk yıllık tarih bu yargıyı kanıtlıyor ve onun tanıklığıdır. ‘Günümüz Sanatçıları’ sergilerinin gelenekseli aşan ve tarihsel olan niteliği ve başarısı budur. ‘Günümüz Sanatçıları’ sergileri kırk kapılı bir odadır. O oda belleğin labirentlerini saklıyor içinde. Her kapı bir serüvene ve gize açılıyor. Labirentte yol bulmak kadar kaybolmak da erdemdir” diyor.
Dirimart Pera: Dirimart, İstanbul Modern’in ‘geçici’ binasında açılan Pera’daki yeni mekânında Canan Tolon’un ‘Tunnel Vision’ başlıklı sergisine ev sahipliği yapıyor. ‘Tunnel Vision’, donmuş birden çok manzarayı, kesik bir film şeridinin gerçekliğinde gözler önüne sererken, hayat akışını sürdüren bir yerleştirme. 14 Ekim’e kadar...
Dirimart Dolapdere: Jorinde Voigt’un ‘Infinite Rhythm’ başlıklı sergisi 25 Eylül’e kadar görülebilir.
Zilberman Galeri: Küratörlüğünü Başak Şenova’nın üstlendiği ‘Sarmaşık’ başlıklı sergi, galerinin İstanbul’daki üç mekânına (Mısır Apartmanı ve Piyalepaşa Polat’ta) da yayılıyor. 14 Eylül - 1 Aralık arasında.
artSümer: ‘Emanet Zemin’ başlıklı sergisinde Gözde İlkin, kumaş üzerine yaptığı motifler ve çizimlerle günümüzün kültürel bilgilerini, siyasi ve sosyal ilişkilerini, toplumsal cinsiyet konularını betimliyor. Duygu Demir’in küratörlüğündeki sergi, 14 Eylül - 12 Kasım arasında.
Pi Artworks İstanbul: İnce demir ve bakır tel kullanarak yaptığı çalışmalarla tanınan Gülay Semercioğlu, ‘Bir Hatıradan Daha Fazlası’ başlıklı sergisinde Anadolu halı ve kilimlerinde karşımıza çıkan motifleri yorumluyor. 14 Eylül - 29 Ekim arasında görülebilir.
Galeri Nev İstanbul: Nilüfer Şaşmazer küratörlüğünde Murat Akagündüz, Sevinç Altan, Eda Aslan, Levent Aygül, Ege Berensel, Hera Büyüktaşcıyan ve Ali Kazma’nın eserlerini bir araya getiren ‘Taşlaşmış Rüyalar’, 29 Ekim’e kadar sürecek.
Pilevneli Dolapdere: Sezona iki sergiyle giriyor. Ritim ve süslemenin işlevine odaklandığı performatif işleriyle tanınan Nevin Aladağ’ın son dönem işlerine odaklanan bir araştırma olarak tasarlanan ‘Jamming’ sergisi, galerinin ilk üç katına yayılıyor. Serkan Sarıer ise Türkçede ‘sürü veya arı kümesi’ anlamına gelen ‘Swarm’ başlıklı sergisinde, endişelerini dile getirmek amacıyla erkek bal arılarını (drone) alegorik bir queer metaforu olarak kullanıyor. Zira erkek arıların iğneleri yoktur, nektar veya polen toplayamazlar, işçi arıların yardımı olmadan beslenemezler, hayattaki tek amacı, döllenmemiş bir kraliçe ile çiftleşmektir. Her iki sergi de 13 Eylül - 15 Ekim arasında görülebilir.
Bozlu Art Project: 27 Eylül - 5 Kasım tarihleri arasında Ercan Akın’ın ‘Umutsuz Bekleyiş’ isimli kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor. Sanatçının 2015 ve 2022 yılları arasında Japonya ve Türkiye’de yaşadığı yolculuk deneyimlerinin duygusal izlerini taşıyan sergi, insani olarak yaşamına tanıklık eden hayali mekânlar ve bu mekânlardaki yalnızlık olgusunun ortaya koyduğu gerilime odaklanıyor.
Pilot Galeri: Ali Miharbi’nin yarın açılacak ‘Serbestlik Dereceleri’ sergisi, insanın içinde var olduğu çevrenin fiziksel ve düşünsel hareket olanaklarını çeşitli araçlar ve mekâna özgü yerleştirmelerle deneyimleme şansı veriyor. 22 Ekim’e kadar...
x-ist: Ansen’in, kendi algı mağaralarında yaşayan insanlar için kullanılan ‘mağara duvarına yansıyan imajlar’ betimlemesi ile sanatçının ‘galeri duvarında sergilediği yapıtlar’ arasındaki metaforik benzeşmeye dikkat çektiği ‘Allegory of The Cave’ başlıklı sergisi 8 Ekim’e kadar sürecek.
Bosfor: Usta sanatçı Mithat Şen’in 82’deki ilk kişisel sergiden tam 40 yıl sonra açtığı ‘Nefes’, 360 parçayı galeride kesintisiz birleştiren tek eserden oluşuyor. 28 Ekim’e kadar sürecek.
ArtOn Pera: Pratiğinde nesne algılanımlarının psikanalitik çözümlemeleri üzerinden gerçekliğe yaklaşımı inceleyen Damla Sari’nin ilk kişisel sergisi ‘Son 10 Yılın Çıkmış Soruları’, 10 Eylül - 11 Ekim tarihleri arasında görülebilir.
Galerist: Galeri sezona Serkan Özkaya’nın mekânı ve izleyiciyi ele geçiren yerleştirmesi ‘Gözegöz’ ve Türk fotoğrafında deneysel ve cesur tavrıyla döneminin ötesinde üretimlere imza atan fotoğraf sanatçısı Şahin Kaygun’un Yekhan Pınarlıgil küratörlüğündeki sergisi ‘Oblique’ ile girdi. Her iki sergi de 22 Ekim’e kadar sürecek.
Öktem & Aykut Galeri: Renee Levi’nin 5 Kasım’a kadar sürecek ‘Desiree’ başlıklı kişisel sergisinde, soyut resimleri, mekânsal ve tipografik sorgulamaları yer alıyor.
Vision Art Platform: Yarın açılacak ‘Diken Üstünde’ başlıklı sergisinde Leyla Emadi, kadına uygulanan şiddeti, baskıyı ve cinsiyetçi tutumu yazıyı ve dili kullanarak eleştiriyor. 25 Ekim’e kadar...
Merkur Galeri: İsmini Fuzuli’nin “Ne gam baki, ne dem baki” sözünden alan sergisinde Horasan, organik kraft kâğıtlar üstüne kömür, mum ve boya ile ürettiği çalışmalara yer veriyor. 14 Eylül - 15 Ekim arasında izlenebilir.
SanatorIum: Misal Adnan Yıldız küratörlüğündeki ‘Bir Tutam Zapt Edilemez Karmaşıklık’ adlı sergide Kerem Ozan Bayraktar, Evgeny Dedov, Mehmet Dere, Şafak Şule Kemancı, Çağla Köseoğulları, Yağız Özgen, Sergen Şehitoğlu gibi sanatçıların işleri yer alacak. 12 Kasım’a kadar...
Collect Gallery: ‘Atlama Taşları’ başlıklı sergide, Richard Bartle’ın İstanbul’un sokak dokusundan etkilenerek yaptığı resim, heykel ve enstalasyonlar yer alacak. 14 Eylül - 10 Ekim arasında...
Ekavart Gallery: Kısa süre önce hayata veda eden çağdaş Türk sanatının önemli isimlerinden Balkan Naci İslimyeli’nin ‘Geçerken’ isimli sergisi, Erkan Doğanay küratörlüğünde 20 Eylül - 8 Ekim arasında görülebilir.
Kairos Gallery: İstanbul’un yeni sanat mekânı Kairos’un açılış sergisi ‘Reimage: Morning After Dark’, 18 sanatçının yapıtlarını bir araya getiriyor. 16 Ekim’e kadar sürecek sergi, galerinin temsil ve davet ettiği sanatçıların yüzeyde ve derinde bulunan iki zıt kutbunu bir arada göstermeye niyetleniyor.
Ferda Art Platform: Murat Germen’in kent ile doğanın bakir ve sakin anlarını belgelediği, uzun pozlama ile çektiği fotoğraflarından oluşan sergisi ‘Obscura Lucida’ 8 Ekim’e kadar devam edecek.
Anna Laudel Gallery: Mehmet Sinan Kuran’ın 4 Aralık’a kadar sürecek sergisi ‘Hiçbir Yer’, ziyaretçilerini hayattaki ihtimalleri sorgulatan bir yolculuğa çıkarıyor.
Karşı Sanat: Küratörlüğünü Kevser Güler’in üstlendiği ‘Sempatik Sistem’ başlıklı sergide Başak Kaptan, Evrim Kavcar, Nalan Yırtmaç ve Şive Neşe Baydar’ın pandemi döneminde ürettiği işler yer alacak. 15 Eylül’de açılacak sergi 15 Ekim’e kadar sürecek.
Mixer: Bugün açılacak ‘Boşluklar’ başlıklı sergisinde Ahu Akgün, yaşadığı kayıpların ardında oluşan duygu durumlarının yarattığı, elle tutulamayan boşluklara odaklanıyor. 15 Ekim’e kadar...
Mine Sanat Galerisi: Can Maden’in desenleri ile desenlerinden yola çıkarak oluşturduğu dijital çalışmalarını bir araya getirdiği ‘Düşçü’ başlıklı sergisi 8 Ekim’e kadar görülebilir.
Evin Sanat Galerisi: New York’ta yaşayan Devin Oktar Yalkın’ın siyah-beyaz, minimal öğelerin yoğun kontrastlı ve vurucu bir üslupla bir araya geldiği fotoğraflarından bir seçki sunan ‘Obsidyen’, 4 Ekim - 12 Kasım tarihleri arasında izlenebilir.
Ortaköy Kethüda Hamamı: Figür resmin önemli ismi Nedret Sekban’ın sergisi ‘Natamam’, 5 Ekim - 2 Kasım arasında görülebilir.
The Pill: Özlem Altın’ın ‘Kısmet’ başlıklı sergisi 8 Kasım’a kadar sürecek.