DANİMARKA merkezli, 5.5 milyar Euro cirolu ısıtma, soğutma, motor kontrol sistemleri ve güç çözümleri alanında dünyada öne çıkan Danfoss’un Türkiye, Ortadoğu ve Afrika (TMA) Bölge Başkanı Levent Taşkın ile Türkiye Genel Müdürü Emre Gören, mesaj gönderdi:
#Vahap MunyarO Amerika’da yaşayan en meşhur Türklerden biri. Chobani markası altında 'yeni dünya'ya yoğurt satan Hamdi Ulukaya’nın 1 milyar dolara yakın kişisel serveti bulunuyor. Türkiye’ye ziyareti sırasında hurriyet.com.tr’ye özel açıklamalarda bulunan Ulukaya Kobani’ye yaptığı yardımdan Türkiye’de iş dünyası ve kamu arasındaki bağlantılara kadar pek çok konuda çarpıcı açıklamalar yaptı. İşte Ulukaya’nın olay yaratacak açıklamaları…
ABD'de son yılların en başarılı gıda firmalarından biri olarak görülen Chobani'de CEO hareketliliği yaşanıyor. New York Post'un haberine göre Chobani kurucusu Hamdi Ulukaya görevini bırakacak. yerine ise şirketin başkanı Kevin Burns'ün geleceği belirtiyor.
Türkiye'de 2006 yılında Mey İçki'ye yaptığı büyük yatırımla tanınan Amerikalı Texas Pasific Group, Türk işadamı Hamdi Ulukaya'nın sahibi olduğu Chobani'ye 750 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirdi. TPG Chobani Yönetim Kurulu'nda bir üye de bulunduracak.
#YatırımHamdi Ulukaya'nın kurucusu olduğu ve ABD'de yoğurt pazarının yüzde 50'sini elinde bulunduran Chobani'nin yatırım fonu Texas Pasific Group ile masada olduğu, görüşmelerin ileri aşamaya geldiği belirtildi. TPG Türkiye'de Mey İçki'yi satın almış daha sonra Diageo'ya 2.1 milyar dolara satmıştı.
#ChobaniLimak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, 2010 yılı cirosu 2 milyar doları aşan holdingin enerji, havalimanı ve liman şirketlerini Limak Yatırım’da topladıklarını belirterek, “Limak Yatırım’ı halka açmak üzere mart ayında SPK’ya başvuracağız. Buradan sağlayacağımız kaynağı büyüme için kullanacağız” dedi.
J&B, Johnnie Walker, Smirnoff, Gordon’s gibi ünlü markaların sahibi İngiliz Diageo Mey İçki’yi 2.1 milyar dolara TPG’den alıyor. 2003’te 292 milyon dolara özelleşen Yeni Rakı’nın başını çektiği Tekel’in alkollü içki bölümü, 2006’da 810 milyon dolara TPG’ye geçmişti. Mey İçki CEO’su Galip Yorgancıoğlu, “Alkollü içkide dünya çapında gerçekleşen en büyük satın almalardan biri” dedi.
İngiliz alkollü içecek üreticisi Diageo, Mey İçki’yi satın almak için görüşmelere başladı. Diageo, Mey İçki’yi 2.5 milyar dolar karşılığında satın almak için görüşmeler yürütürken Mey İçki halka arz yöntemine de başvurmayı planlıyor. Yüzde 45’ini halka açmayı planlayan ABD’li TPG, bir yandan da Mey İçki’ye talip firmalarla görüşmeleri sürdürüyor.
Mey İçki CEO’su Galip Yorgancıoğlu, “Rekabet Kurulu, bize Votka 67’yi devretmemiz halinde Burgaz çatısı altında bulunan İstanblue votka markasını almak ve Burgaz’ın rakı, cin ve likör markalarını zaman içinde elimizden çıkarmamız şartını getirdi. 62.5 milyon dolara bu ağır şartaları piyasada adil rekabet yaşanması için kabul ettik” dedi.
UN Ro-Ro’nun yüzde 97.6’sını yıl sonuna kadar devralmaya hazırlanan KKR, 910 milyon Euro’luk işlemin Türkiye’nin 1 milyar doların üzerindeki ilk private equity (özel sermaye fonu) işlemi olacağına dikkat çekti. Türkiye’ye yatırım yapan en büyük private equity fonu unvanını Mey İçki’nin ortağı Texas Pasific’ten alacak olan KKR’nin ortağı John Pfeffer, "U.N Ro-Ro buradaki ilk yatırımımız ve Türkiye’de başka yatırım fırsatları da bulmayı umuyoruz" dedi.
Mey İçki’nin CEO’su Galip Yorgancıoğlu, alkollü içkiler üzerindeki ağır vergi yüküne yeni hükümetin dikkatini çekerek, "Üzüm aldığımız çiftçiler ve ailelerini de katınca Türkiye’de 4 milyon kişi bizden ekmek yiyor" dedi. Yorgancıoğlu, fabrika fiyatı 90-100 YTL olacak "Türkiye’nin en pahalı şarabı"nı çıkaracaklarını söyledi.
Tekel’in alkollü içkiler bölümünü 3 yıl önce Özelleştirme İdaresi’nden satın alan, bir yıl önce de yüzde 90 hissesini Texas Pasific Group’a (TPG) satan Mey İçki’nin CEO’su Galip Yorgancıoğlu, şirketin 5 yıllık hedeflerini 3 yılda gerçekleştirdiğini belirterek, "2010 yılı için çok daha agresif hedefler koyduk" dedi.
Dünyada şirket birleşme ve satın almalarının rekor kırarak 3.9 trilyon dolara ulaştığı 2006 yılında Türkiye’de de 17 milyar dolarlık şirket evliliği gerçekleşti. Ernst&Young Finansman Bölümü Başkanı Can Deldağ, 2007 yılı ile birlikte 3 yılda toplam 50 milyar dolarlık işlem öngördüklerini belirtirken "Ancak 2 yılda 48 milyar doları buldu. Biz de rakamı 60 milyar dolara revize ettik" dedi.