Efeler Çiftliği 7 bin baş hayvanı buldu, peynir ve süt fabrikası kuruyor

GEÇEN akşam İstanbul’un ünlü yalılarından Kıbrıslı Yalısı... New York merkezli Paul Kasmin Gallery’nin İstanbul Akaretler’deki Sıraevler’i ikinci adresi seçmesi onuruna bir davet var...

Haberin Devamı

Davetin ev sahibi TÜSİAD eski Başkanları’ndan Halis Komili’nin kızı, Paul Kasmin Gallery’nin İstanbul Direktörü Arzu Komili... Geceninen önemli konukları arasında galerinin kurucusu Paul Kasmin ile İstanbul’daki ilk sergi için eserleri seçilen ünlü fotoğraf sanatçısı David LaChapelle de yer alıyor.
Konukları bir tarafta Arzu Komili ve yalının sahibi anneannesi Mihda Bilgisin, diğer tarafta anne-babası Alev-Halis Komili çifti karşılıyor.
Davette Söktaş’ın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hilmi Kayhan’la karşılaşınca, Aydın’ın Germencik ilçesine bağlı Turanlar Köyü’nde kurdukları Efeler Çiftliği’nin son durumunu sordum:
- Hayvan sayısı kaç başa ulaştı?
- 7 bin başı bulduk.
- Hepsi süt için değil mi? Besi hayvancılığına dönüştürmediniz yani...
- Biz süt hayvancılığında büyümeyi seçtik. Erkek yavruları Banvit’e satıyoruz.
- Sütü yine Pınar’a mı veriyorsunuz?
- Evet ama şimdi kendimiz de yatırıma giriştik...
- Ne yatırımı?
- Süt ve peynir fabrikası kuruyoruz.
- Nerede?
- Söke’de kuruyoruz... Hayvan çiftliğine yakın tesis kurmak doğru bulunmuyor...
- Ne kadar yatırım yapacaksınız fabrika için?
- 20-25 milyon Euro dolayında olacak.
Hilmi Kayhan’dan ayak üstü bunları duyunca, Efeler Çiftliği’ne Haziran 2008’deki gezimizi anımsadım. 3-4 kişilik gazeteci grubu olarak Muharrem ve Hilmi Kayhan kardeşlere konuk olmuş, Efeler Çiftliği’nin öyküsünü dinlemiştik.
Kayhan’ların 2008 Haziran itibariyle Efeler Çiftliği’ne yatırımı 28 milyon dolara ulaşmış, 3 bin 500 baş hayvanı bulmuşlardı. 2009 için 15 milyon dolar ciro öngörmüşler, birkaç yılda bu rakamın 60 milyon dolara çıkabileceğini de planlamışlardı.
İki yılda 7 bin baş süt hayvanına çıkması, Efeler Çiftliği’ni iki yılda bu alanın en büyüklerinden biri haline getirmişti.
- Süt hayvancılığı işine girmiş olmaktan memnun musunuz?
- Çok memnunuz... Başarılı bir ekibimiz var. Onlar sayesinde büyüyoruz...
- Hedefinizde kaç baş hayvan var?
- 15-20 bin başı bulabiliriz...
- Söke’deki süt ve peynir fabrikasını, Söktaş’ın yakınlarına mı kuruyorsunuz?
- Söktaş’ın bir bölümünü Hindistan’a taşımış olduk. Orada yerimiz var.
- Üretimi tümüyle Hindistan’a kaydırmadınız değil mi?
- Hayır... Söke’de daha üst sınıf üretim yapıyoruz. Ancak, Avrupalı müşteriler Hindistan’daki gömleklik kumaşlarımıza da alıcı olmaya başladı... Hindistan giderek gelişiyor.
Kayhan Ailesi, Söktaş’ta dünyada gömlek kumaşı alanındaki yerini sağlam tutuyor...
Süt hayvancılığında da giderek öne çıkıyor...
Efeler Çiftliği’nin 2 yılda
ikiye katlanması da bunu gösteriyor...

Haberin Devamı

TPG, Mey İçki’yi halka açmak için Credit Suisse’i danışman seçti

Haberin Devamı

MURAT Bozok’la Ali Selçuk’un ortak olduğu İstanbul Sıraselviler’deki Mimolett Restoran... Fransa’nın Burgonya bölgesinden Joseph Drouhin adlı şarap üreticisi şirketin 4’üncü kuşak patronu Frederic Drouhin, Türkiye pazarına bu yıl giren şaraplarını anlatmaya gelmiş...
Masada Karagözoğlu Dış Ticaret’in patronu Seyit Karagözoğlu, Fiba Grubu’ndan Fevzi Bozer, işadamı Cengiz Argat, Biletix’in kurucu ortağı ve Genel Müdürü Dave Dorner, Credit Suisse Türkiye CEO’su Uğur Bayar, Unilever’den Mustafa Seçkin var...
Drouhin Ailesi, 1880’den beri Burgonya’da üretim yapıyor. Bölgede 770 dönüm bağları var. Üzüm üretiminde biodinamik yöntem kullanıyorlar. ABD’nin Oregon eyaletinde de üretimleri var.
Drouhin’lerin şaraplarını Türkiye’ye Seyit Karagözoğlu ithal ediyor:
- Bu yıl 120 şişe kadar getirdik...
- Fiyatları nasıl?
- Bizden çıkışı 150-400 lira arasında değişiyor.
Mimolett’in ortağı Murat Bozok’a takıldım:
- 400 liralık şarap sizde 1500 liradan aşağı satılmaz herhalde...
- O kadar değil... Bizim şarap fiyatı çarpanımız 1.7’den fazla olmaz. Normalde restoranlar 3-3.5’la çarparlar...
Bozok, ardından Michelin yıldızı planını anlattı:
- Michelin yıldızı alabilmenin birçok kriterine uyuyoruz. Türkiye’de de bizim gibi restoranların artık Michelin listesine girmesi gerekir.
- Başvurunuz olacak mı?
- Girişimde bulunacağız...
Konu başta şarap olmak üzere alkollü içkilerden açılınca, Özelleştirme İdaresi eski Başkanlarından olan Uğur Bayar, son aldıkları işi aktardı:
- Mey İçki’ye halka arz danışmanlığını Credit Suisse Türkiye olarak biz yapacağız.
Texas Pasific Group (TPG), Mey İçki’yi zaten “5-7 yılda değerini yükseltir, para kazanıp çıkarım” diye almıştı. Yakalamışken Bayar’a sorular yönelttim ama fazla renk vermeye yanaşmadı...
Mimolett’in inşaat sektörü kökenli ortağı Ali Selçuk’a döndüm:
- Buradaki merkez ofis inşaatınız ne durumda?
- Tamamladık... Girişte de bir sergi alanı ayırdık... Artık bir galerimiz olacak...
- Adı nedir?
- Mimolett Art olacak...
Yani, restoran bir de sanat galerisine kapı açmış olacak...

Haberin Devamı

Türkiye, mıknatıs gibi parayı çekiyor

ARZU Komili’nin anne-babası Alev-Halis Komili’yle birlikte Paul Kasmin Gallery’nin açılışı onuruna Kıbrıslı Yalısı’nda verdikleri davette Akkök Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Dinçkök’e son elektrik dağıtım ihalelerini anımsattım:
- Siz dağıtım ihalelerine yüklenmiyorsunuz sanırım...
- Olur mu? Sakarya Bölgesi’ni devraldık...
- Elektrik dağıtım ihalelerinde MMEKA (Mehmet Emin Karamehmet ve Mehmet Kazancı ortaklığı) çok öne çıktı. İstanbul’un iki yakasında da en yüksek teklif onlardan... Son birkaç ayda ihalelerde verdikleri teklifler 7.9 milyar doları buldu.
- Evet, onlar bu işe çok asılıyor.
- Bu ihalelere kaynak bulmak o kadar kolay mı?
- Azizim, Türkiye mıknatıs gibi para çekiyor... Finansman için çok teklifte bulunan var...
- İstanbul’un iki yakasının da aynı gruba gitmesi doğru olur mu?
- Belki tüketici için daha yararlı olur. Sinerji doğar, tüketici bundan yararlanır.
Türkiye, S&P, Moody’s ve Fitch gibi reyting kuruluşlarından henüz “yatırım yapılabilir ülke” notu almadan parayı “mıknatıs gibi” çekiyorsa, notu yükseldiğinde durum ne olur?
O zaman oluk oluk para gelir mi?

Yazarın Tüm Yazıları