Güncelleme Tarihi:
Tekel’in alkollü içkiler bölümünü Özelleştirme İdaresi’nden devralan ve geçtiğimiz yıl yüzde 90’ını Texas Pasific Group’a satan Mey İçki’nin CEO’su Galip Yorgancıoğlu, düzenlediği basın toplantısında şirketin 3 yılı değerlendirdi ve 2010 hedeflerini aktardı.
Yorgancıoğlu, Mey’in kurulduğu günden bugüne kadar 3 yıl geçtiğini ve ortaya koyduğu 5 yıllık hedeflerin büyük kısmını bu süreç içinde gerçekleştirdiklerini söyledi. Alkollü içeceklerin rekabete açıldığı bir dönemde girdikleri pazarda, markalarda yeniden yapılanmaya gittiklerini belirten Yorgancıoğlu, önümüzdeki üç yıl için de yeni hedefler belirlediklerini söyledi.
Yorgancıoğlu, önümüzdeki 3 yıl için yeni hedefler ortaya koyduklarını ve 1 Temmuz tarihinin yeni bir dönemin başlangıcı olarak belirlediklerini kaydederek, “TPG’nin satın aldığı şirketler içinde bir başarı öyküsü yazmayı çok istiyoruz. 2010 yılı için önümüze koyduğumuz hedefler, sadece bizi değil, sektörü de yakından ilgilendirecek” diye konuştu.
2010’A KADAR YÜZDE 10 BÜYÜME
Rakı pazarındaki Mey payını her yıl satış hacmi ve ciro olarak büyütmeye devam edeceklerini vurgulayan Yorgancıoğlu, rakı pazarını 2010’a kadar yüzde 10 büyüteceklerini ifade etti. Yorgancıoğlu, geçtiğimiz yılsonunda düşüşü duran ve yeniden büyüme eğilimine giren rakı pazarında her yıl yüzde 3 büyütmeyi planladıklarını belirterek, şarapta kendi bağlarından elde ettikleri üzümler ve oturmuş üretim standartlarında daha da iddialı olacaklarını dile getirdi. Votkada pazar liderliğinin süreceğini belirten Yorgancıoğlu, Mey’in ürün geliştirme çalışmalarını da sürdüreceğini söyledi.
“İHRACATIMIZ 3 YILDA 25 MİLYON EURO’YA ULAŞACAK”
Galip Yorgancıoğlu, Avrupa ülkelerine ihracatı daha da güçlü hale getirdiklerini, Almanya’da yeni rakı arabalarıyla satış yaptıklarını, buna Avusturya gibi ülkeleri de dahil edeceklerini ifade etti. Premium ürünü olan Lokka’da Türk pazarında olduğu kadar, ihracatta da önemli kalemlerden biri haline geleceğini anlatan Yorgancıoğlu, “Cumhuriyet tarihinde ilk kez Yunanistan’a rakı ihraç ettik. Rusya ve Kazakistan gibi ülkelere votka ihraç etmeye başladık. Amerika’ya ciddi rakı ihracatı yapmaya hazırlanıyoruz” dedi.
Yorgancıoğlu, 2010 yılında, rakıda 3.5-4 litre olan satış hacmini 5.5 milyon litreye; 15 milyon dolarlık ihracatlarını da 25 milyon euroya hedefini koyduklarını belirterek, önümüzdeki 3 yılda rakıda yüzde 10 büyümeyi öngördüklerini söyledi.
Şarapta lider olmak gibi bir hedeflerinin bulunduğunu vurgulayan Yorgancıoğlu, Mey’in votkadaki yüzde 70 pazar payını daha da artıracaklarını ve likörde, lokka da yatırımları sürdüreceklerini kaydetti.
MEY’İN YENİ HÜKÜMETTEN İSTEKLERİ VAR
Seçimlerden sonra oluşacak yeni hükümetten, alkollü içkiler sektörü olarak bazı istekleri olduğunu söyleyen Yorgancıoğlu, yeni hükümetin gıdada uygulanan KDV indirimini alkollü içeceklerde de yapmasını, TV’de indirime gidilmesini ve kayıtdışında daha aktif mücadele göstermesini istedi.
“EN YÜKSEK ÖTV BİZDE”
Yorgancıoğlu, dünyada en yüksek ÖTV’nin Türkiye’de olduğunu belirterek, yüksek ÖTV’den devletin değil kaçakçıların yararlandığını söyledi. Bir şişe rakıda ÖTV ve KDV’nin sadece 15 lira 20 kuruş; şarap da ise bir şişede 3 lira olduğunu vurgulayan Yorgancıoğlu, piyasada daha ucuza rakı ve şarap bulunabildiğini ve kayıtdışı sorunun çözülmesi gerektiğini kaydetti. Avrupa’da hiçbir ülkede şaraptan vergi alınmadığına dikkat çeken Yorgancıoğlu, şarabın Türkiye’de pahalı olduğunu dile getirdi. Yorgancıoğlu, 24 Temmuzda başlanacak olan bandrol uygulamasının kayıtdışına, sağlıklı bir şekilde uygulanması halinde, çözüm olabileceğini vurgulayarak, “Türkiye’de 90 milyon şarap tüketimi var, bunun yüzde 50-60’ı kayıtdışı. Rakının da 5-6 milyon litresi kayıtdışı. Artık kayıtdışında aktif mücadele bekliyoruz” dedi. Yorgancıoğlu, şarap üretimini artırmak için, ÖTV’yi Avrupa standartlarına indirmek gerektiğini kaydetti.
Yorgancıoğlu, TPC’nin Amerika’nın en büyük şarap şirketi olduğunu ifade ederek, TPC’nin şarap tecrübesinden yararlanarak, dünyanın çeşitli ülkelerindeki ağlarını kullanarak ihracatlarını daha da artıracaklarını bildirdi.
YILSONU CİRO HEDEFİ 1.3 MİLYAR DOLAR
Yorgancıoğlu, 2010 yılına kadar iç piyasada yüzde 10, dış piyasada ise yüzde 40 büyüme öngördüklerini dile getirirken, 2007’de 1.3 milyar dolar ciro hedeflediklerini, bunu her yıl yüzde 3 artırmayı planladıklarını kaydetti.
PAZARA YENİ OYUNCULAR GİRMELİ
Rakıda yüzde 82 pazar payına sahip olduklarını dikkat çeken Yorgancıoğlu, pazarda 5 üreticinin bulunduğunu, yakında 2 üreticinin daha pazara gireceğini söyledi. Yorgancıoğlu, yeni üreticilerin pazara girmelerinden memnuniyet duyduklarını ifade ederken, yeni oyuncuların pazarı büyüteceğini kaydetti.