Nilgün KARATAŞ
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2007 00:00
Dünyada şirket birleşme ve satın almalarının rekor kırarak 3.9 trilyon dolara ulaştığı 2006 yılında Türkiye’de de 17 milyar dolarlık şirket evliliği gerçekleşti. Ernst&Young Finansman Bölümü Başkanı Can Deldağ, 2007 yılı ile birlikte 3 yılda toplam 50 milyar dolarlık işlem öngördüklerini belirtirken "Ancak 2 yılda 48 milyar doları buldu. Biz de rakamı 60 milyar dolara revize ettik" dedi.
DÜNYADA trilyon dolarlık işlemler yapılırken, parmakla gösterilebilecek kadar az sayıda işlemin olduğu Türkiye’de de şirket evlilikleri önemli bir büyüklüğe ulaştı. Geçen yıl tamamlanmış ve değeri açıklanmış işlemlerle Türkiye’de 17 milyar dolarlık birleşme ve satın alma gerçekleşirken, bu yıl için beklenen rakam ise 10 milyar
dolar civarında. 2002 yılında sadece 614 milyon dolarlık işlem yapıldığı hatırlandığında buradaki artış çok daha net bir şekilde görülüyor. Hesaplar ise bu yılki işlemlerle rakamın 3 yılda 60 milyar doları bulacağı yönünde.
DÜNYADA REKOR YILIYDI: Şirket birleşmeleri konusunda geçen yıl dünyada da yeni bir rekor kırıldı. Deologic araştırma şirketinin incelemesine göre, özellikle "düşmanca" satın almalarla birlikte geçen yıl 31 bin şirket birleşmesi gerçekleşti. Bunun parasal tutarı da 3.9 milyar dolarla rekor seviyeye ulaştı. Bir önceki yıl bu rakam 2.7 trilyon civarındaydı. Türkiye için ise rekor yılı 2005’ti. O yıl özelleştirmenin de etkisiyle yaklaşık 30.4 milyar dolarlık şirket evliliğinin gerçekleştiği Türkiye’de, geçen yıl da 17 milyar dolarlık işlem yapıldı.
MİLYONDAN MİLYAR DOLARLARA: Son iki yıldır önemli birleşme ve satın almalara tanık olunan Türkiye’de geçen yıl bir önceki yıl yapılan işlemlerin
hisse devirleri de gerçekleşti. Gima’nın Carrefoursa’yla, Yapı Kredi Bankası’nın Koçbank’la birleşmesi gibi işlemler hesap dışı tutulduğunda 17 milyar doları bulan rakam, bankacılıktan akaryakıta, medyadan halı sektörüne kadar pek çok değişik alanda atılan imzalarla gerçekleşti. Oysa birleşme ve satın alma rakamı 2004 yılında 2.5 milyar, 2003 yılında 1.4 milyar dolar, 2002 yılında ise sadece 614 milyon dolardı. Bu rakamlar Türkiye’de son 5 yılda yüzde 2668’lik bir artış yaşandığını gösterdi.
3 YILDA 60 MİLYAR DOLAR: Geçen yıl gerçekleşen 17 milyar dolarlık birleşme ve satın alma için "öngörülerin çok ötesinde, çok iyi bir rakam" diyen Ernst&Young Finansman Bölüm Başkanı Can Deldağ, "2006 özelleştirme açısından zayıf bir yıl olmasına karşın böyle bir rakama ulaşıldı. 2007 yılında da 10 milyar dolar civarında şirket evliliği öngörüyoruz" dedi. Böylece Türkiye’de son 3 yıldaki işlem tutarının 60 milyar doları bulacağına dikkat çeken Deldağ, "Bu rakamı biz 50 milyar dolar olarak öngörmüştük, ancak iki yılda 48 milyar doları bulunca revize ettik. Bu yıl yeni girişler olacak, ayrıca Halk Bankası’nın özelleştirilmesi de gündemde" dedi.
Finansal yatırımcı Türk şirketlerini keşfetti
GEÇEN yıl Türkiye’ye gelen sermaye arasında irili ufaklı finansal yatırımcı bulunduğuna da dikkat çeken Can Deldağ, bu yıldan itibaren burada daha hızlı bir artış beklediklerini açıkladı. Deldağ, "Şu anda Türkiye’ye yönelik 1 milyar dolarlık kurulu fon var. Bunun kaldıraç etkisiyle borçlanıyorlar da. Yani 3 milyar dolarlık bir satın alma fonu bulunuyor. Bunun önemli bir kısmı 2007 yılında yatırıma dönüşecek" dedi. Deldağ ayrıca, "Yatırımcı bu kadar iştahlıyken, biz de bunu ziyan etmeyelim. 2007 yılında siyasi riskleri minumumda tutarsak yine iyi bir yıl olur" değerlendirmesi de yaptı.
Körfez’in ilgisi arttı, yabancı iştahı sürüyorBİR önceki yıl gerçekleşen işlemlerin yarısının Türk yatırımcılar tarafından gerçekleştirildiğini hatırlatan Ernst&Young Finansman Bölüm Başkanı Can Deldağ, geçen yıl ise yabancı ağırlığının yüzde 60-70’leri bulduğunu kaydetti. Yabancı yatırımcının iştahını sürdürdüğünü ve önümüzdeki dönemdeki işlemlerin de yabancı ağırlıklı olmasını beklediklerini söyleyen Deldağ’ın dikkat çektiği noktalardan biri de Körfez sermayesinin artık yatırıma yönelmesi oldu. TAV, MNG Bank, Atılım Kağıt, İzocam’la yatırımcı olarak Türkiye’ye gelen Körfez sermayesi için Deldağ, "Arap ve Körfez yatırımcılar Türk Telekom dışında nerdeyse yoktu, geçen yıldan bu yana giderek artıyor. 2007’de de büyük paralar harcadıklarını göreceğiz" dedi.
Her sektöre ilgi yağdı, 9 milyar doları bankalar kaptı
2006 yılının en çok konuşulan ve tartışılan hisse değişimleri bankacılık sektöründe oldu. Dexia’nın çağrı yoluyla aldığı hisselerle birlikte 3.23 milyar doları bulan Denizbank’ı satın alması geçen yılın en büyük işlemi oldu. Finansbank için ilk etapta 2.3 milyar dolar veren National Bank of Greece’in (NBG) halen devam eden çağrı tamamlandığında işlemin 4.5 milyar doları aşacağı hesaplanıyor.
Tekfenbank-EFG Eurobank’a satışı, Şekerbank-Bank Turan Alem Group, Tatbank-Merrill Lynch-Tatbank, Akbank-Citigroup, Alternatifbank-Alpha Bank, Adabank-The International Investor Grubu (TII), MNG Bank-Dubai İslamic Bank yılın diğer satın almaları oldu.
En çok ilgiyi bankacılık sektörü toplasa da pek çok diğer sektörde de önemli işlemler yapıldı. Petrol Ofisi-OMV, Atılım Kağıt-SEDCO, TAV-Goldman Sachs ve Babcock&Brown, Atlas Halı-Carmel Carpets, Mey İçki-Texas Pasific Group (TPG), Yibitaş Lafarge Orta Anadolu Çimento-CIMPOR yılın kamuoyuna yansıyan diğer işlemleri oldu.
Koç’un alımdan sonra satım yılıBİR önceki yıl Tüpraş, Tansaş ve Yapı Kredi satın almalarıyla dikkat çeken Koç Holding, geçen yıl da İzocam, Döktaş ve Biletix’teki hisse satışlarıyla bu alanda en çok işlem yapan grup oldu. İzocam’ın yüzde 61.19’u 171.3 milyon dolara Fransız Saint Gobain Isovar ile Kuveytli Alamana Industries’in olurken, Döktaş’ın yüzde 54.96 sına 111 milyon 25 bin 866 dolar veren Finli Componenta Corporation şirketin yeni sahibi oldu. Biletix de dünyanın en büyük bilet satış şirketlerinden Amerikalı Ticketmaster’a satıldı. Koç, Demirdöküm ve Marmaris Altınyunus içinde danışmanlık firmalarına yetki vermiş durumda.