Yunanlı erken öttü, UN Ro-Ro’ya gelen KKR, ilişkiyi anında kesti

Güncelleme Tarihi:

Yunanlı erken öttü, UN Ro-Ro’ya gelen KKR, ilişkiyi anında kesti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2007 00:00

UN Ro-Ro’nun yüzde 87’sini almak için münhasırlık anlaşması imzalayan ABD’li yatırım şirketi KKR, kredi almak için görüştüğü Yunan Marfin’in yaptığı erken açıklamaya kızdı.

"KKR’nin gizli Yunan ortağı var" yorumlarına neden olan bu açıklamanın ardından Marfin, özür açıklaması yapsa da KKR, "Bizim üzerimizden kendi reklamını yapıyor" diyerek, bu krediyi almaktan vazgeçti.

AKDENİZ’in en büyük, dünyanın da ilk 4 operatörü arasında gösterilen ve Türkiye’den ro-ro ile yapılan ihracat taşımalarının yarısından fazlasını gerçekleştiren UN Ro-Ro’nun satışı, nakliyecilerden sonra uluslararası şirketlerin de arasını bozdu. UND Ro-Ro’nun yüzde 87’sini almaya hazırlanan ABD’li yatırım şirketi KKR (Kohlberg Kravis Roberts&Co L.P), kredi almak için görüştüğü Yunan Marfin Investment Group’un "işin içinde biz de varız" açıklamasına kızıp, bu bankayla ilişkisini kesti.

MARFİN ERKEN AÇIKLADI: Yaklaşık iki yıldır satış görüşmeleri yapılan UN Ro-Ro İşletmeleri AŞ’nin çoğunluk hisselerinin KKR’ye satışı için münhasırlık anlaşması imzalanmasının ardından, Yunan Marfin Investment Group’un "KKR ile bu işte birlikte hareket ediyoruz" açıklaması ortalığı karıştırdı. KKR, bu satın alma için aralarında Türk bankalarının da bulunduğu pek çok kreditör ile görüşüyordu. Bunların arasında Yunan Marfin Investment Group da yer alıyordu. Önceki gün UN Ro-Ro ile münsahırlık anlaşmasının imzalandığının duyurulmasının ardından Marfin, uluslararası kredibilitesi yüksek bir kuruluş olan KKR ile birlikte bu satın almanın içinde kendisinin de bulunduğu yönünde bir açıklama yaptı.

MARFİN ÖZÜR DİLEDİ: Marfin’in Atina Borsası’na yaptığı bu açıklama ile sanki bu işte ortakmış havası yaratması Türkiye’deki muhalif grupları harekete geçirdi. Dubai Şeyhi El Maktum’un da ortakları arasında bulunduğu Marfin’in açıklaması, Türkiye’de "KKR’nin Yunan ortağı var, üstelik de bunu gizliyor" şeklinde yorumlara yol açtı. Büyük ortakları arasında Ulusoy, Gökbora, Hünkar, ICL ve Türker gibi şirketlerin bulunduğu UN Ro-Ro’nun küçük ortakları arasında yer alan Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) de, yarın yapılacak toplantı öncesinde bir gizli ortağın ortaya çıkmasının işleri karıştıracağı yönünde açıklama yapınca, hem UN Ro-Ro yetkilileri hem de KKR yetkilileri bu işe kızdı. Bunun üzerine Marfin, dün konuyla ilgili özür mahiyetinde bir açıklama yaparak, "nihai anlaşmanın içinde olmadığını" duyurdu.

HİÇ YUNAN BANKASI OLMAYACAK: Ancak KKR’nin UN Ro-Ro’nun satın alınmasında kredi almayı düşündüğü bu Yunan şirketinin, bu açıklaması yeterli olmadı. KKR’ye kredi desteği vermenin şartı olarak UN Ro-Ro’dan azınlık hissesi de almaya çalıştığı öğrenilen Marfin ile KKR arasındaki ilişkiler bozuldu. Bu gelişmelerin üzerine bir açıklama yapan KKR, "UN Ro-Ro’nun alımında tek başına hareket ediyoruz, hiç bir ortağımız yok. Finansman için çeşitli kuruluşlarla görüşüyoruz bunlardan biri de Marfin’dir. Marfin’le anlaşmaya varılmış hiç bir ortaklık söz konusu değil" dedi. KKR bunun da ötesinde, "Marfin bizim üzerimizden reklam yapmaya kalkıştı. Bizimle olan gizlilik anlaşmalarını yok sayarak böyle bir açıklama yaptı" yönünde tepki gösterdi ve bu satın almada sadece Marfin’den değil, hiçbir Yunan bankasından kredi kullanmamaya karar verdi.

Texas Pasific’i geçip, Türkiye’de yatırım yapan en büyük fon olacak

UN Ro-Ro CEO’su Cüneyt Solakoğlu, satışın gerçekleşmesi halinde KKR’nin Türkiye’ye yatırım yapan en büyük girişim sermayesi grubu olacağını açıkladı. Buna göre KKR, halen Türkiye’deki private equity kuruluşu olan Texas Pasific Group’tan (TPG) bu ünvanı alacak. Texas Pasific geçen yıl Mey İçki’nin yüzde 90’ını 810 milyon dolara satın almıştı. Bu durumda henüz açıklanmasa da, rakamı 810 milyon doların üzerinde olacak.

KKR, 10 ülkede faaliyette ilk kez Türkiye’ye geliyor

UN Ro-Ro CEO’su Cüneyt Solakoğlu, Yunan Marfin ile KKR arasında kesinlikle bir ortaklık ilişkisi bulunmadığını vurguladı. KKR’nin dünyanın en büyük private equity (girişim sermayesi) şirketlerinden biri olduğunu ve ABD kökenli olduğunu hatırlatan Solakoğlu, şu bilgileri verdi: "Yönettiği fonların büyüklüğü 35 milyar dolardan fazla. 31 Mart itibariyle KKR’nin yatırım yaptığı 40 firmanın yıllık cirosu 100 milyar doların üzerinde. Bünyesinde 560 bin kişi çalışıyor. Ama bu yatırımlar sadece dünyanın 10 ülkesinde ve 11 değişik iş kolunda. KKR’nin bu işte ne bir Yunan ne de bir Ortadoğulu ortağı var, tek başına hareket ediyor. Bu satış gerçekleşirse KKR, ilk kez UN Ro Ro ile Türkiye pazarına girmiş olacak. UND, bu satışa başından beri karşı çıkıyor ve bu işlemin gerçekleşmesini engellemeye çalışıyor."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!