Yemek yemek, insanoğlunun yaşamını devam ettirebilmesi için ihtiyaç duyduğu en önemli olgudur. Yemek ile ilgili alışkanlıklar toplumdan topluma farklılıklar göstermektedir. Bu tür alışkanlıklar o toplumun kültürel bir parçasıdır. Toplumun yaşam şekli, o toplumun beslenme kültürünü yansıtmaktadır. Yaşam şeklinin değişmesi, beslenme alışkanlıklarının ve kültürünün değişmesinde önemli bir etkendir. Türk Mutfak kültürü denildiğinde, Türkiye toprakları üzerinde yaşayan insanların tüketmiş olduğu yiyecek ve içecekler ile bunların hazırlanmasında, pişirilmesinde ve saklanmasında kullanılan araç gereç ve teknikler anlaşılmalıdır. Türk Mutfak kültürü, dünyanın en önemli mutfakları arasında yer almaktadır.
#MutfakYediklerimizin lezzeti elbette çok önemli ancak içerdikleri besin maddeleriyle vücudumuza nasıl etkileri olduğunu da bilmek lazım. Sağlığımızı, kilomuzu, günlük enerjimizi hatta pozitif ruh halimizi korumanın yolu buradan geçiyor. Peki siz besin gruplarının vücuttaki etkilerinden haberdar mısınız? İşte herkesin bilmesi gereken önemli ayrıntılar...
#Temel Besin GruplarıSağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Sağlıklı beslenme alışkanlığı, çocuklarımızın yalnızca büyüme ve gelişiminde değil okul başarısı üzerinde de etkili. Yetersiz ve dengesiz beslenen öğrencilerin dikkat süreleri kısalıyor, algılamaları azalıyor, zaman zaman öğrenme güçlüğü ve davranış bozuklukları gelişebiliyor, daha kolay hastalanıyorlar ve okul başarıları düşebiliyor" dedi.
#Sağlık BakanıHaziran ayında başlayan yaz tatili döneminin bitmesine günler kala, okula uyum haftası veliler tarafından merak konusu oldu. MEB'in açıkladığı 2019-2020 eğitim dönemi takvimini öğrenmek adına araştırmalarına hız veren vatandaşlar, 'Birinci ve 9. sınıflar okula ne zaman başlayacak?' sorusunun yanıtını arıyor. İşte, okulların açılacağı tarihle ilgili bilgiler.
#Okullar Ne Zaman Açılacak?Günümüzde vitamin ve mineral eksikliği gençlerde sık görülen rahatsızlıklar arasında yer alıyor. Peki, buna neden olan etkenler neler? Nasıl bir yol izlersek bu sorundan kurtulabiliriz? Bu soruların yanıtını sizin için uzmanından aldık.
#SınavKurban Bayramı boyunca et ağırlıklı olarak beslenmenin ardından 'Bayram sonrası beslenme nasıl olmalı?' sorusu sağlıklı beslenme açısından büyük önem taşıyor. HÜRRİYET ve LEZİZZ bu süreçte dengeli ve düzenli beslenmenin metabolizmayı toparlamaya yardımcı olacağının önemine Şef Rüzgar SÜNBÜL dikkat çekti.
#Bayram Sonrası BeslenmeFazla kilo, pek çok uzmana göre sağlığı tehdit eden unsurların başında geliyor. Fazla kilonun, kalp damar hastalıklarından diyabete kadar pek çok hastalığa zemin hazırladığı sıklıkla söyleniyor. Ancak geçtiğimiz günlerde İngiliz Diyetisyenler Derneği, ezberleri bozan bir açıklamada bulunarak kadınların ve 60-65 yaş üstü bireylerin ‘biraz fazla kilolu’ olmasını tavsiye etti. Peki bu tavsiyeyi nasıl yorumlamak gerekiyor? ‘Biraz fazla kilolu olmak’ açıklamasındaki kilo miktarı tam olarak ne olmalı? Vücut yağı nasıl faydalar sağlıyor? Tüm bu sorulara uzmanlarla cevap aradık.
#SağlıkGeçtiğimiz hafta Dr. Ender Saraç ile kaliteli yaşamın ipuçlarını, sağlıklı ve mutlu bir hayatın şifrelerini konuşmuştuk. Çok fazla geri dönüş aldığım yazımda, okuyucularımın değerli görüşlerine teşekkür ederim. En çok da gıdaların bizlerde bıraktığı etkileri konusunda geri bildirim aldım.
#BursaKronik enflamasyon salgını gün geçtikçe artıyor. Sedef, egzama ve romatizmal hastalıklarla karşımıza çıkan enflamasyondan kurtulmanın anahtarı sağlıklı beslenmede. Glisemik yükü yüksek beyaz un, rafine şeker, nişasta, mısır ve ayçiçeği yağlarından uzak durmak şart.
#BeslenmeNesli tükendiği sanılan Anadolu parsının geçtiğimiz hafta termal kameralarla görüntülenmesi büyük heyecan yarattı. Ancak Tarım ve Orman Bakanlığının yeni projesi sadece Anadolu parsının değil karakulaktan, bozkır kartalına, Harran kertenkelesinden, elmabaş patkaya kadar birçok hayvan türünün aslında hâlâ bizimle olduğunu ortaya koydu. İşte nesli tükendiği sanılan Anadolu'daki onlarca hayvan türünden bazıları ve onları 'hayatta' tutmak için üzerinde çalışılan projenin detayları...
#Nesli Tükenen HayvanlarKoronavirüs (COVID-19) salgınının etkileri beslenme alışkanlıklarımıza da yansıdı. Geçen yıllarda hayatımıza giren vegan beslenme, belli aralıklarla beslenme (intermittent fasting), ketojenik diyet, sezgisel beslenme, glütensiz beslenme gibi trendler yerini daha sıradan, dengeli ve doğal beslenmeye bıraktı. Diyetisyen Emel Terzioğlu Arslan, salgın süreciyle birlikte daha da artan sağlıklı beslenme kaygısının beslenme önceliklerimize nasıl etki ettiğinden bahsetti.
#Pandemi Süreci