Süt artırıcı beslenme tüyoları

Güncelleme Tarihi:

Süt artırıcı beslenme tüyoları
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2013 13:00

Emzirme dönemindeki anneler için beslenme tüyoları

Haberin Devamı

Sağlıklı bir annenin günde ortalama 700–800 ml süt salgıladığı esas alındığında, emzirme döneminizde günlük ortalama ekstradan enerji gereksiniminiz 750 kaloridir. Bu miktarın 500 kalorisi yediklerinizden sağlanırken, 250 kalorisi hamilelikte depoladığınız yağlardan karşılanır. Bu da emzirme sırasında aldığınız fazla kiloların, enerjiye daha hızlı dönüşmesini sağlar. Beslenme ve Diyet Uzmanları Dilem İrkin ve Şengül Sangu Talak emzirme döneminde nasıl beslenilmesi gerektiğini anlatıyor.

Öncelikle emzirme döneminde başta doğal besin kaynaklarından oluşan, sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme programı ideal olacaktır. Çünkü iyi ve doğru bir beslenme hem sizin vücudunuzu korunmanızı, kilo kontrolünüzü sağlamanızı hem de bebeğiniz için daha fazla ve kaliteli süt üretmenize yardımcı olur. Emzirme döneminizde, düşük kalorili bir zayıflama programı uygulamaktan kesinlikle kaçınılmalıdır.

Haberin Devamı

Bu dönemde dikkat etmeniz gerekenler

• Hızlı kilo vermeyi vadeden diyet ve ilaçları uygulamayın.

• Sütünüzü artıran en önemli besin sudur. Günde en az 2,5 – 3 litre su içmelisiniz çünkü sütün önemli bir kısmı sudur.

• Kalsiyum bakımından zengin olan süt, yoğurt ve peyniri düzenli olarak tüketmelisiniz.

• Her gün 1 adet yumurta, 1 porsiyon etli sebze veya kurubaklagil yemeği yemeye özen göstermelisiniz.

• A Vitamininden zengin havuç, yeşil yapraklı sebzeler, kayısı gibi besinleri beslenme programınızda sık bulundurmalısınız.

• Vitaminlerin zengin bir kaynağı olan taze sebze ve meyveleri her gün düzenli olarak tüketmelisiniz.

• Yediğiniz yiyeceklerin besleyici değerini korumak ve özellikle anemiyi (kansızlığı) önlemeniz açısından, yemeklerinizle birlikte çay içmemelisiniz.

Beslenme programınızda yer alması gereken temel besin grupları ve içerikleri:

Süt ve süt grubu

* Süt
* Yoğurt
* Peynir
* Ayran

Et ve et grubu

* Et
* Tavuk
* Balık
* Yumurta
* Sakatatlar
* Kuru baklagiller

Ekmek ve ekmek yerine geçen tahıl grubu

* Ekmek
* Tahıllar (mısır, buğday, çavdar, yulaf)
* Makarna
* Pirinç
* Bulgur
* Çorbalar
* Un ve undan yapılmış yiyecekler

Haberin Devamı

Sebze ve meyve grubu

* Tüm sebze ve meyveler bu grup içerisindeler

Yağ grubu

* Zeytin
* Yağlı tohumlar ve yağı (ceviz, fındık, badem, susam v.b)
* Bitkisel sıvı yağlar (mısırözü, ayçiçek, soya, pamuk v.b)
* Margarin
* Tereyağı
* Hayvansal yağlar (iç yağı, kuyruk yağı)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!