Emzirme döneminde beslenme programınız hazır!

Güncelleme Tarihi:

Emzirme döneminde beslenme programınız hazır
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2015 09:25

Anne sütünü artırmanın ilk ve en önemli şartı sıvı tüketimini artırmaktan geçiyor.

Haberin Devamı

“Emziren anneler hem kendi gereksinmelerini karşılamak hem de bebeğine verdiği sütün verimliliğini artırmak için beslenmelidir” Uzman Diyetisyen Merve Tığlı Çınar, emziren annelerin beslenme konusunda nelere dikkat etmesi gerektiğini aktardı.

  • Anne sütünü artırmanın ilk ve en önemli şartı sıvı tüketimini artırmaktır. Bir kişinin günlük tüketmesi gereken su miktarı 2,5-3 litre kadardır fakat anneler için bu yeterli değildir. Anne kendi gereksinmesinin yanı sıra sütü için de sıvı tüketmelidir. Bu da günde yaklaşık 3-3,5 litre sıvı tüketilmek anlamına gelir. Bunun 2 litresi sudan, kalanı şekersiz bitki çayları, ayran, çorba veya şekersiz meyve kompostolarından karşılanabilir.Anne sütünün verimli olmasına yardımcı olan, emziren annelere özel geliştirilen Kalsiyum, Demir, Folik asit ve A, C, D, E vitamini içeren sütlü içeceklerden tüketilebilir.
  • Anneler, bebeği ve kendisi için yeterli miktarda protein alımına özen göstermelidir. Sütün ana bileşenlerinden biri olan protein, emziren annelerin beslenmesinin olmazsa olmazıdır. Anneler her gün mutlaka et, süt, yumurta, peynir, yoğurt gibi protein kaynaklarından tüketmelidir. Özellikle kefir ve probiyotik içerikli yoğurtların anne sütünü artırıcı etkileri olduğu bilinmektedir.
  • Olası demir eksikliğini de gidermek için kırmızı et, yumurta, ceviz, badem, üzüm, kayısı vb. gibi demirden zengin besinleri tüketmek ihmal edilmemelidir. Demir yönünden zengin yiyeceklerle birlikte C vitamini kaynağı olan domates, biber, maydanoz, kıvırcık gibi taze sebzeler ve portakal, greyfurt, çilek gibi meyvelerin alınması demir emilimini artırır.
  • Vitamin, mineral ve posadan zengin taze sebze ve meyveleri her öğün tüketmeye özen gösterilmelidir. Özellikle kereviz, kabak, enginar, semizotu gibi sebzelerin anne sütünü artırdığını gösteren çalışmalar bulunmaktadır.
  • Zeytinyağı tüketimine özen gösterilmelidir. Zeytinyağı içerdiği yağ asidi örüntüsüyle anne sütünün tekli doymamış yağ örüntüsünü artırmada önemli bir destektir.
  • Özellikle balık, protein ve N-3 yağ asitleri bakımından zengindir, özellikle bu dönemde tüketilmesine özen gösterilmelidir.
  • Kuru fasulye, nohut, mercimek ve bulgur karışımı yemekleri, portakal, mandalina, domates, maydanoz, yeşilbiber, taze soğan gibi C vitamini yönünden zengin sebze ve meyvelerle birlikte tüketmeye özen gösterilmelidir.
  • Karbonhidrat tüketim düzeyi yeterli olmalıdır. Emzirme döneminde yapılan en büyük yanlışlardan biri zayıflamak adına karbonhidrat tüketiminin tamamen kesilmesidir. Emziren annenin beslenmesinde mutlaka ekmek, pilav, makarna ve meyve gibi karbonhidrat kaynakları yer almalıdır. Beyazlar yerine kaliteli karbonhidrat kaynakları olan tam tahıllı ürünler tercih edilmelidir.
  • Yemeklerde kullanılacak yağ tüketimine dikkat edilmelidir. Kalori değerini yükselten kızartma ve kavurma türü besinlerden uzak durulmalı, genellikle besinleri pişirme yöntemi olarak haşlama, fırında ya da ızgara yöntemi kullanılmalıdır.

Emzirme döneminde beslenme programında ne olmalı?

Diyetisyen Dilem İrkin, emziren annelerin beslenme programında yer alması gereken temel besin grupları ve içeriklerini şu şekilde sıraladı:

Süt ve süt grubu

* Süt
* Yoğurt
* Peynir
* Ayran

Et ve et grubu

* Et
* Tavuk
* Balık
* Yumurta
* Sakatatlar
* Kuru baklagiller

Ekmek ve ekmek yerine geçen tahıl grubu

* Ekmek
* Tahıllar (mısır, buğday, çavdar, yulaf)
* Makarna
* Pirinç
* Bulgur
* Çorbalar
* Un ve undan yapılmış yiyecekler

Sebze ve meyve grubu

* Tüm sebze ve meyveler bu grup içerisindeler

Yağ grubu

* Zeytin
* Yağlı tohumlar ve yağı (ceviz, fındık, badem, susam vb.)
* Bitkisel sıvı yağlar (mısırözü, ay çiçek, soya, pamuk vb.)
* Margarin
* Tereyağı
* Hayvansal yağlar (iç yağı, kuyruk yağı)

ilk1000adim.com uzman görüşleri, tarifler, fırsatlar ve ipuçlarıyla annelerin yanında.

BAKMADAN GEÇME!