Tekrarlayan gebelik kaybı ardışık olarak iki veya daha fazla sayıda gebelik kaybının yaşanması olarak tanımlanır. Bu durum, kadınların yaklaşık %1-2'sini etkileyen ciddi bir üreme sağlığı sorunudur. Genetik faktörler, anatomik bozukluklar, hormonal dengesizlikler, bağışıklık sistemi sorunları, birtakım enfeksiyonlar ve çevresel faktörler tekrarlayan gebelik kayıplarına yol açan problemler arasında gösterilebilir.
#Tekrarlayan Gebelik KaybıTıpta "tinnitus" adı verilen kulak çınlaması deprem sonrası şikayetleri arasında yer alıyor. Uzmanlar kulak çınlaması şikayetlerinin hafife alınmaması gerektiğini vurgularken, teşhisin kulak çınlaması tehlikesinin büyümesini engellemede önemli bir adım olduğunu belirtiyorlar. Çünkü, halk arasında farklı şeylerin habercisi olarak tanımlansa da kulak çınlaması çeşitlerine göre zararlı olabiliyor. Peki, kulak çınlaması (Tinnitus) nedir, neden olur, nasıl geçer? Deprem sonrası kulak çınlaması normal mı, ne kadar sürer? Odyolog Ülkü Hilal Gedikli, duygu durum bozukluğu, anksiyetesi olan hastalarda var olan durumun artmasıyla birlikte kulak çınlaması şikayetlerinin meydana gelebileceğinin altını çizerek, kulak çınlaması nedenleri, çeşitleri, teşhisi, yaş aralığı ile ilgili en çok merak edilen soruları yanıtladı.
#Kulak ÇınlamasıGebelik hazırlığında, önceki genel sağlık durumu kadar, önceki gebelikten kaynaklı risklerin belirlenmesi ve kadınların bundan kaynaklı olarak gebelikte karşılaşabileceği olası sıkıntılar hakkında hazırlıklı olunmasının da gerekli olduğunu belirten Perinatoloji Uzmanı Doç.Dr.Ali Özgür Ersoy, konuyla ilgili detaylı bilgiler paylaştı.
#HamilelikTekrarlayan düşükler 20 haftalık gebeliklerden önce % 1-2 oranında görülür. Her ne kadar bu gebelik kayıplarına neden olan faktörlerin genellikle kadınlardaki bozukluklardan kaynaklandığı düşünülse de, bu tür düşük vakalarının yarısından fazlasının sebebi açıklanamamıştır. Ancak son yıllarda yapılan araştırmalar, DNA yapısında bozukluk olan sperm hücrelerinin bu tür gebelik kayıplarına neden olabileceğini göstermektedir.
#Sperm DnasıTekrarlayan düşükler, kadınları oldukça derinden etkiliyor. Özellikle de ardı ardına yaşandığı takdirde bu durum daha da zor olabiliyor. Anne adayları da haklı olarak nedenin tam olarak ne olduğunu anlamak ve bir sonraki gebeliklerinde aynı acı tecrübeyi yaşamamak için tedbir alınmasını istiyor. Konuyla ilgili Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Recai Pabuçcu önemli değerlendirmelerde bulundu.
#Düşük Nasıl AnlaşılırHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalından Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız’ın editörlüğünü yaptığı bu bölüm aynı üniteden diyetisyen Meral Mercanlıgil ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalından Prof. Dr. Haydar Demirel ve Prof. Dr. Sedat Tolga Aydoğ’un katkıları ile hazırlandı. İşte diyabetle ilgili merak ettiğiniz her şey...
#DiyabetHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ünitesinden Doç. Dr. Bülent Okan Yıldız'ın editörlüğünü yaptığı bu bölüm aynı üniteden diyetisyen Meral Mercanlıgil ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalından Prof. Dr. Haydar Demirel ve Doç. Dr. Sedat Tolga Aydoğ'un katkıları ile hazırlanmıştır.
Aşağıda, 43 yaşındaki ev kadını Neriman Kutlu’nun inatla, azimle anne olmasının hikayesini okuyacaksınız. Gölcük’te bir tersanede çalışan Kadir Kutlu’yla evlenen Neriman Kutlu tam 29 yıl bebek sahibi almak için uğraştı. 7 kez kendiliğinden gebe kaldı. 13 kez tedavi gördü, 8’inde gebe kaldı. Önce pozitif gebelik testi sonuçları, sonra da bebeklerini ultrasonda görmesi ve kalp seslerini duyması yüzünü güldürdü.