Güncelleme Tarihi:
İnfertiliteye yol açan bağışıklık sorunlarını Kadın Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Halit Fırat Erden anlattı. İşte düşüğe sebep olan nedenler...
Anne adayının bağışıklık sistemi ile ilgili tekrarlayan düşüklere neden olan sorunlar sadece embriyonun direk olarak bağışıklık hücreleri tarafından saldırısı ile değil dolaylı şekilde de neden olabilir.
Yumurtalıklarda içinde yumurta bulunan küçük kesecikler vardır. Çalışmalar inflamatuar hücrelerin bu kesecikler içinde bulunması sonucu büyük olasılıkla başarılı bir gebeliği engelleyebildiğini, yumurta kalitesine olumsuz etkisi olduğunu göstermiştir.
PKOS TH1 sitokin düzeylerini artırmaktadır. TH1 sitokinleri bağışıklık sistemini düzenleyen proteinlerdir ve inflamatuar etkileri ile bağışıklık sisteminin embriyo üzerine aşırı saldırısına neden olmaktadır.
Bağışıklık sorunları TH1 sitokin düzeylerini arttırarak artmış insülin düzeylerine neden olabilir. Artan insülin yumurtalıklarda yumurtlamanın bozulmasına, yumurta kalitesinin azalmasına yol açan değişikliklerin yanı sıra, rahimin uygun şekilde hazırlanmasına engel olur.
Rahim içi dokunun vücudun diğer bölgelerinde yerleşmesi ile oluşur. Bu durum, ağrı, düzensiz kanama ve bazı durumlarda infertiliteye neden olabilir.
Tekrarlayan düşüklerin sebepleri, infertilite ile ilgili bilgilere ihtiyaç duyuyorsanız en kısa sürede doktorlara başvurmanız önerilir. Doktorlar sizin çocuk sahibi olmanız için gerekli tedavinizi planlayarak size yardımcı olmaya hazırdır.
Bağışıklık sistemi hastalıklara ve enfeksiyona karşı vücudu güvenli koşullarda tutan karmaşık ve çok etkili bir araçtır. Ancak, birçok diğer vücut sistemleri gibi, hastalıklar ve işlev yetersizliklerine karşı çok duyarlıdır ve bu işlev yetersizlikleri ne yazık ki bazen bir gebeliğin devamlılığını engelleyebilir. Birden fazla gebelik kaybı varsa, bu sorunların nereden geldiğini anlamak için gerekli bilgiye sahip olan doktorlara başvurmanız önemlidir.