Obezite ve kilo fazlalığı sorunu kadınlar için daha tehlikelidir. Kilo sorunu olan kadınlarda hamilelik dönemine ilişkin problemler sıklaşmakta, eklem hasarı, safra kesesi taşları, tüylenme, adet düzensizilikleri ve ruhsal değişimler yoğunlaşmaktadır.
Hamileler, kırklı yaşlarda zaten yavaşlayan metabolizma hızının menopozu takiben biraz daha düşmesi, psikolojik sorunlara ve duygusal dalgalanmalara bağlı aşırı miktarda veya kontrolsüz yiyecek tüketimine eğilim ile egzersiz noksanlığı, kadınların obezite sorununa yatkınlığını artıran etkenlerin en önemlileridir.
KANSER OLASILIĞINI YÜKSELTİR
Şişman kadınlarda göğüs, yumurtalık, kalınbağırsak ve safra kesesi kanseri riski daha fazladır. Kanser riskindeki bu artışın fazla kiloya mı, yüksek yağlı ve yüksek kalorili diyete mi bağlı olduğu henüz açık değildir, ama kilo fazlalığı ve şişmanlık sorununun bazı organ ve doku kanserlerine yakalanma şanssızlığını artırdığından kuşkunuz olmasın!
BELLEK SORUNU DAHA SIKTIR
Obezite (şişmanlık); diyabet, koroner arter hastalıkları ve hipertansiyon gibi birçok damar yaşlandırıcı hastalıkla yakından ilgilidir. Yapılan çalışmalar bu damarsal risk faktörlerinin Alzheimer hastalığında da önemli olabileceğini düşündürmektedir. Şişman kadınlarda; özellikle 70 yaşından sonra damarsal risk faktörleri artmakta; dolayısıyla bellek azalmasına yatkınlık fazlalaşmaktadır. Araştırmalar şişman kadınlarda Alzheimer hastalığının daha çabuk geliştiğini göstermektedir. Kadınların, özellikle orta yaştan itibaren ideal kilolarını korumaları, düşük kalorili ve dengeli beslenmeleri, düzenli egzersiz yapmaları ve kaliteli bir yaşam tarzı uygulamaları hem diyabet, koroner arter hastalıkları ve hipertansiyon gibi vasküler risk faktörlerini azaltacak, hem de damar yaşlanmasına ve Alzheimer hastalığına yakalanma oranını düşürecektir.
DEPRESYONA YÖNELTİR
Şişmansanız sadece aktivite düzeyiniz, metabolizmanız yavaşlamaz. Sadece bedeniniz daha az hareket edip daha çok dinlenmeye ihtiyaç duymaz. Şişmanlık ruhsal yaşamınız için de etkin bir toksindir. Kilo aldıkça daha az konsantre olur, daha yavaş düşünür, daha çok unutur ve muhtemelen daha yavaş üretirsiniz. Bedeniniz ve ruhunuz arasındaki o güzel uyum sık sık bozulur. Ruhsal barışınız, özellikle kendinizle barışık olmanız önemli ölçüde tehlikeye girer. Kilo fazlalığı ve şişmanlık sorunu olanlarda depresyon sorunu bu nedenlerle daha sık görülmektedir. Genellikle ‘Maskeli Depresyon’un şişmanlarda daha yaygın olması muhtemeldir. Kısacası; şişmanladığınızda, ruhsal yaşamınız da önemli ölçüde toksin saldırısına maruz kalır. Kilo verdiğiniz ve hafiflediğiniz ölçüde bu toksinlerden kurtulur, hem bedeninizi hem de ruhunuzu detokslarsınız.
EKLEM SORUNLARI ÇOĞALIR
Osteoartirit özellikle dizleri, kalça eklemlerini ve belinizin alt kısmını etkileyen, yaşlandıkça ağırlaşan yaygın bir eklem hastalığıdır. Fazla kilo eklemlere ilave bir basınç yükleyip, eklem yüzeylerinizi koruyan kıkırdağa (kartilaj) zarar verir. Kilo kaybı, eklemleriniz üzerindeki bu ek ve zararlı baskıyı azaltabilir, osteoartiritten kaynaklanan ağrı ve hareket sınırlanmasını iyileştirebilir. Artan kilolarınızın bel ağrılarına, bel fıtığı gibi sorunlara da yol açtığını unutmayın.
SAFRAKESESİ TAŞLARI DAHA SIK GÖRÜLÜR
Safra taşı hastalığı kadınlar arasında erkeklere göre daha yaygındır. Safra taşı riskiniz kilonuz arttıkça artmaktadır. Kilolu olmanın safra taşına nasıl yol açtığı bilinmemektedir. Özellikle sık ve art arda doğum yapmış kilo fazlalığı olan kadınlarda safrakesesi taşları daha sık oluşmaktadır.
REFLÜ ÖZEFAJİTİS VE MİDE FITIĞI OLASILIĞI ARTAR
Şişman ya da fazla kilolu kadınlarda yemek borusu ile mide arasındaki ilişkiyi düzenleyen yapının bozulması yemek borusuna gıdaların geriye kaçışını kolaylaştırmakta, şişkinlik, hazımsızlık, göğüs kemiği altında ağrı ve basınç hissi, ekşime, kaynama gibi sorunlar, ağızda metalik tat, asit kaçağına bağlı boğazda yanma, tekrarlayan öksürük atakları ve ses kısıklığı gibi problemler sıklaşmaktadır. Bütün bunların özellikle hamilelik dönemindeki obez kadınların canını daha çok sıkacağını bilmelisiniz.
CİLT PROBLEMLERİ CAN SIKAR
Şişman kadınlarda deri kıvrım yerlerindeki aşırı terleme, ısınma ve sürtünme gibi sorunlar nedeni ile kızarmalar, pişikler ve mantar enfeksiyonları daha sıktır. Kasıklar, göbek kıvrımları ve meme altı bölgelerinde bu sorun ile daha çok karşılaşılır.
Varisler kilo sorunu olan kadınlarda daha fazla görülür, daha belirgindir, süratle ilerleme eğilimindedir. Varis sorunlarının sıklığı kilolardaki artışla paralellik gösterir.
Selülit sorununa yatkınlığı artıran en önemli neden kilo sorunu ile birlikte cilt altı ve cilt dokusunda hızla artan yağ depolanmasıdır. Kilo sorunu belirginleştikçe selülitler de yoğunlaşır. Ağır ve ilerleyici bir selülit yapılanması obez kadınların değişmez kaderidir.
UNUTMAYIN NOT ALIN
FAZLA KİLOLULAR VE OBEZLERDE ARTAN SAĞLIK RİSKLERİ
KALP VE DAMAR HASTALIKLARI
Hipertansiyon kalp hastalığı
BEYİN-DAMAR HASTALIKLARI
-İnmeler hastalığı
- Bellek sorunları
METABOLİK HASTALIKLAR
- Şeker hastalığı (orta yaş diyabeti)
- Kolesterol ve trigliserit yüksekliği
- Adet sorunları
- Polikistik over sendromu
KAS VE İSKELET SİSTEMİ SORUNLARI
- Eklem harabiyeti (diz, kalça)
- Bel ağrıları, bel fıtığı nüksü
- Sırt ağrıları
- Gut
- Topuk dikeni
SOLUNUM SİSTEMİ PROBLEMLERİ
- Uyku apnesi
- Horlama
- Nefes darlığı
DERİ SORUNLARI
- Pişikler
- Mantar enfeksiyonları
- Varis
- Selülit
- Göbek fıtığı
RUHSAL DEĞİŞİMLER
- Depresyon
- Anksiyete-Endişe
BAZI KANSERLERİN SIKLIĞINDA ARTIŞ
- Meme kanseri
- Yumurtalık kanseri
- Safrakesesi kanseri
SİNDİRİM SİSTEMİ SORUNLARI
- Kabızlık
- Reflü özefajit
- Mide fıtığı (Hiatus Hernisi)
- Karaciğer yağlanması
- Safrakesesi taşı
HATIRLATMA
BEDEN KİTLE İNDEKSİ = AĞIRLIK (kg) / BOY (m)*BOY (m)
18,5 VE ALTI DÜŞÜK KİLOLU
18,5-24,9 NORMAL KİLOLU
25-29,9 FAZLA KİLOLU
30-34,9 ŞİŞMAN (HAFİF DÜZEYDE-OBEZİTE)
35-39,9 ŞİŞMAN (ORTA DÜZEYDE)
40 VE ÜSTÜ ŞİŞMAN (AĞIR DÜZEYDE-MORBİD OBEZİTE)
Hamilelikte en fazla ne kadar kilo alınabilir?
Şişmanlık, hamilelik dönemi sorunlarını artırmaktadır. Şişman kadınlarda adet düzensizlikleri ve tüy miktarında artma daha sıktır. Hamilelikle oluşan kilo fazlalığının hem anne hem de bebekte bazı hastalıklara yakalanma riskini artırdığı bilinmektedir. Şişman kadınlarda, gebelik döneminin şeker sorunu (gestasyonel diyabet) daha sık görülmektedir. Şişman hamilelerde normal doğum daha zordur ve çoğu kez sezaryene ihtiyaç oluşmaktadır. Hamilelikte alınması gereken maksimum kilonun ne olduğu belirlenmiştir. Hamilelik dönemine ilişkin kiloların sınırlarını belirlemede hamilelik öncesi dönemin beden kitle indeksi en önemli kriterdir. Bu nedenle, hamilelik öncesinde her kadının beden kitle indeksi oranlarının belirlenmesi ve bunun hamilelik süresince sık sık kontrol edilmesi gerekmektedir. Beden kitle indeksi 26’nın altında olan kadınların hedefi; gebeliklerinin ikinci ve üçüncü yarılarında her hafta yarım kilo almak iken, beden kitle indeksi 26 ve üzeri olan kadınlarda, kilo alımı haftada en fazla 300 gramla sınırlanmalıdır. Genel olarak, beden kitle indeksi 19.8 ve altında olanların ortalama olarak 12.5 kg., 19.8-26 arasında olanların 11.5 kg., 26-29 arasında olanların 7 kg., 29’dan yüksek olanların ise 6 kg. civarında kilo almaları kabul edilebilir değerlerdir.