Paylaş
Bu yöntem ilk duyulduğunda kulağa çok hoş gelen bir çalışmanın verilerini tanımlıyor. Gebelik aslında oldukça zor bir olay içerisinde hem anne hem de bebeği barındırıyor. Bu nedenle hem embryonun iyi kalitede olması hem de onu taşıyacak olan annenin rahim yapısının iyi olması gerekmektedir.
Endometrium rahme gelen bebeğin gömülmesini sağlayacak olan alandır. Endometrial alanın bebeği yakalamasında çeşitli biomarkerlar rol oynamaktadır. Bu tutunmayı sağlayacak olan zaman aralığına da implantasyon penceresi adını vermekteyiz. Bu dönemde rol oynayan faktörler arasında çeşitli immün sistem hücreleri ve moleküler gen expresyonlerını sayabiliriz. Henüz doğruluğu geniş vakka serilerinde ispat olunmamış çalışmalara göre rahim iç duvarı granulosit salıcı hormon ile yıkanır ve bebeğin anne rahmine transferinden önce anneye uygulanacak olan adetin 12- 18. günleri arasında gkortikotropik hormonu ile rahim içi hazırlık desteklenmektedir. Bu işlemde bebeğin gömülmesini sağlayacak destek rol oynayan hücresel faaliyetler sağlanmaktadır.
Polikistik over hastalığı, rahim içi kalınlaşma sorunları, çikolata kistleri, rahim içinde çeşitli enfeksiyon problemleri, kanlarında pıhtılaşma sorunları bulunan kadınların tüp bebek tedavileri ile tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları ve tekrarlayan düşükleri olan 40 yaşına kadar olan kadınlarda uygulanabiliyor.
Her kadının rüyası anne olma arzusudur bu nedenle her tüp bebek tedavisinin hem maddi hem de manevi anlamda kaygıları vardır. Bizler hekim olarak hastalarımıza doğru mesajları vermeliyiz. Bu nedenle gebelik veya doğurganlık aşısı ancak tekrarlayan başarısızlığı olan veye tekrarlayan gebelik kaybı olan hastalarda uygulanabilecek bir umut olarak değerlendirilmelir.
Bugün dünyada ve ülkemizde primer tedavi yöntemi olarak düşünülmemelidir. Ancak ve ancak denemiş ve olmamış hastalarda alternatif bir yöntem olarak değerlendirilebilir bugünkü veriler ışığında. Ancak defelarca başarısız denemeleri olan hastalarda umut oluşturmaktadır.
Tüm anne adayları umutlarının karşılığını almalılar biz hekimler de umut olabilecek her seçeneği değerlendirmeli ve doğru olanları hastalarımızla paylaşmalıyız. Amacımız daha başarılı bir süreci birlikte paylaşmaktır.
DOĞURGANLIK AŞISI GELİYOR! (TIKLAYIN)
Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı-Perinatolog
Paylaş