IHA
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2015 13:40
GEBELİK VE TROMBOFİLİ SEMPOZYUMU ELAZIĞ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Elazığ’da Türk Perinatoloji Derneği’nin katkılarıyla İl Sağlık Müdürlüğü ve Elazığ Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği’nin himayelerinde ‘Gebelik ve Trombofili’ toplantısı gerçekleştirildi.
Elazığ İl Sağlık Müdürlüğü Konferans Salonu’nda yapılan toplantıya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. S. Burçin Kavak, Prof. Dr. Murat Yayla, Prof. Dr. Ahmet Yalınkaya, Doç. Dr. Oluş Api ve Ankara, İstanbul, Diyarbakır, Malatya, Bingöl illerinden gelen doktorlar ile birlikte sağlık çalışanları da katıldı.
Elazığ’da Türk Perinatoloji Derneği’nin katkıları ve Elazığ Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği’nin himayelerinde ’Gebelik ve Trombofili’ toplantısını düzenlediklerini ifade eden Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. S. Burçin Kavak, bu tür Türk Penolotoji Derneği’nin artık neredeyse Elazığ’da geleneksel hale gelen bir toplantısı olduğunu söyledi.
"ELAZIĞ’DA BÖYLE BİR TOPLANTIYA EV SAHİPLİĞİ YAPTIĞIMIZ İÇİN ÇOK MUTLUYUZ"
Elazığ’da Türk Perinatoloji Derneği’nin bu tür 3. toplantıyı düzenlediğini belirten Doç. Dr. S. Burçin Kavak, bunun aynı zamanda bölgesel bir kurs olduğunu söyledi. Kavak, "Burada Diyarbakır’dan, Malatya’dan, Bingöl’den, Ankara’dan ve İstanbul’dan doktorlarımız da var. Elazığ’dan da doktor arkadaşlarımız buradalar. Tabi bu tip toplantılar son bilimsel gelişmelerin konuşulması açısından çok değerli ve çok önemli. Biz de Elazığ’da böyle bir toplantıya ev sahipliği yaptığımız için çok mutluyuz. Gerçekten çok değerli hocalarımız eksik olmasınlar yoğun programlarına rağmen geldiler. Trombofiliyi konuşacağız. İşte tekrarlayan gebelik kayıplarına neden olan, zaman zaman gebede damar tıkanıklıklarına yol açan ve akciğer, beyin tıkanıkları yapan, çok ciddi vakalarda anne ölümlerine yol açan bir konuyu konuşacağız. Tabi amacımız Elazığ’daki kadın sağlığının kalitesini arttırmak. Elazığ olarak bu konuda biz diğer illere göre biraz daha öndeyiz. Tabi bunların olabilmesi için meslek içi eğitim toplantılarının olması gerekiyor. Bu bağlamda Elazığ için çok önemli gördüğümüz bir toplantı. İnşallah hem gebelerimize hem de hastalarımıza önümüzdeki dönemde çok daha iyi hizmet vermeye devam edeceğiz. Hizmet kalitesinin arttırılması her şeyin önündedir. Çünkü çağdaş tıpta bir takım cihazlar gelişti, tanı yöntemleri gelişti ilerledi ama halen daha insan faktörü ve son bilimsel gelişmelerin takip edilmesi hekim arkadaşlar için çok önemli bu bağlamda bugünkü toplantı ona hizmet etmektedir. Ben katılan herkese, tüm hocalarımıza teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
"KANDA PIHTILAŞMA BOZUKLARI TEKRARLAYAN DÜŞÜKLERE NEDEN OLABİLİYOR"
Toplantı amacının yüksek riskli gebeliklerde çok sık görülen kanda pıhtılaşma bozukluğuyla ilgili olduğunu aktaran Doç. Dr. Oluş Api, son zamanlarda özelikle tüm dünyada bununla ilgili farkındalık arttığı için kendilerinin yüksek riskli gebeliklerden özelikle trombofili dedikleri, pıhtılaşmaya eğilimi olan kadınlardaki sorunları nasıl giderebileceği ve nasıl tedavi edilebileceği amacıyla toplantı tertiplediklerini söyledi. Api, "Bahsettiğimiz kandaki pıhtılaşma bozukları kadınlarda tekrarlayan düşüklere, erken doğumlara, gebelik zehirlenmesi dediğimiz yüksek tansiyona giden erken doğuma yol açan ciddi problemlere yol açabilen bir tablo. Bu tabloya biz riskli gebelik hekimleri ve kadın doğum hekimleri olarak nasıl çözüm bulabiliriz. Nasıl tedavi edebiliriz diye bugün bunları konuşacağız” diye konuştu.
"GEBELİK ÖNCESİ ALINAN VİTAMİNLER, BEBEKLERDE OLUŞABİLECEK SAKATLIKLARI ÖNLÜYOR"
Sağlıklı gebelik için öncelikle iyi bir hazırlık sürecinin olması gerektiğine değinen Doç. Dr. Oluş Api, “Bizim için kadınların sağlıklı olmaları çok çok önemli, gebeliği sağlıklı bir hazırlık yapmaları ve gebelik başlamadan önce mutlaka kadın doğum doktorlarına başvurmalarını öneriyoruz. Çünkü birçok test, birçok hastalık önceden teşhis edilir ve yapılırsa daha sağlıklı gebelikler elde ediliyor. Yine gebelik öncesinde başlanan bazı vitaminler, bazı ilaçların kullanımıyla bebeklerde oluşabilecek sakatlıkları, düşükleri de önleyebiliyoruz. Tabi gebelik sırasında da düzenli olarak doktor takiplerinin yapılması son derece önem arz ediyor” şeklinde konuştu.
"BÖLGEMİZDE KANAMALARA BAĞLI ANNE KAYIPLARI CİDDİ PROBLEM"
Toplantı hakkında genel bilgiler veren Prof. Dr. Murat Yayla ise, “Elazığ’da günümüzde belki de Türkiye’nin doğrudan problemi olmayan daha çok gelişmiş ülkelerin gelişmiş şehirlerin hastaların problemi olan damar tıkanıklıkları ve bunların gebelikte yol açtığı problemlerden bahsedeceğiz. Tabi ülkemizin ana problemlerinden biri aslında kanamalar. Özelikle bölgemizde de kanamalar ve kanamalara bağlı anne kayıpları ciddi bir problem. Son 20 yıldaki gelişmelerle o kanamalardan ölümleri oldukça en aza indirgeyebildik. Tabi bu seferde karşımıza tıkanıklıklarla ilgili problemler çıkmaya başladı. Onlarında aslında çokta az yer kaplamadığını fark ettik. Günümüzde bunlara yönelik tedaviler koruyucu önlemler tarama programları geliştiriyor. Sadece kantarın topuzu bazen fazla kaçıyor. Sanki her gebeye tıkanıklık olacakmış gibi her kaybı tıkanıklığa ve düşükleri bunlara bağlayarak tedaviler yapıyoruz. Burada da bir milli israf söz konusu oluyor. Bu konuda da gerek meslektaşlarımıza bilgilendireceğiz gerek daha rasyonel nasıl davranabiliriz gibi konular üzerinde duracağız” ifadelerini kullandı.
Sempozyum sonrası programa katılan tüm katılımcılara katılım belgesi verildi.