BELEDİYELERİN konser harcamaları ya da kültür, sanat giderleri Türkiye’nin gündeminde… Araştırılır, bakılır; bir yanlış varsa düzeltilir. Ama başkanların açıklamalarından, Sayıştay raporlarından, parti sözcülerinin konuşmalarından anlıyoruz ki kamunun birçok alanında ve belediyelerde verimsizlik, atıl iş gücü, iş planı eksikliği gibi çok konu başlığı var.
#1Okul dendiğinde, sizin, babanızın hatta dedenizin zihninde oluşan görüntü hep aynıydı: sıralar, sınıflar ve dersleri tek yönlü anlatan bir öğretmen. Belki pandemi olmasa, çocuklarımızın kafasında da bu tablo uzun süre değişmeyecekti. Dedenizin akıllı telefonu veya interneti yoktu, ama sınıf düzeni ve sıralar hep aynıydı. Oysa çocuğunuz, teknolojinin içine doğdu.
#Konuk YazarÖğretim programları çocukların neyi, neden, nasıl ve ne zaman öğrenmesi gerektiğini açıklayan metinler. Önemsiz şeyler için zaman ve para harcamamak için hazırlanırlar. Oluşturulan komisyonlar, Türkiye Yüzyılı Maarif Modelinin dayandığı kuramsal yapıya ve değerlere uygun olarak öğretim programlarını geliştirdiler. Programlar, genel müdürlüklere bağlı komisyonlardan Talim ve Terbiye Kurulu’na onaylanmak üzere gönderildi. Süreç görüşlerin alınması, Talim ve Terbiye Kurulu’nun incelemeleri, değişiklikler ve onaylama ile devam edecek.
#Konuk YazarMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ başlığıyla hazırlanan yeni müfredat taslağı, kamuoyunun görüşüne sunuldu. Yeni müfredat taslağı için MEB’in internet sitesi üzerinden bir hafta süresince görüş bildirilebilecek.
#MüfredatSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, CNN Türk'te Tarafsız Bölge programında Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan'ın gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Türkiye'nin uzaydaki hedeflerini anlatan Bakan Kacır, "10 yıl sonra Türkiye uzay ekosisteminin önemli bir oyuncusu olacak. Hedefimiz bu" dedi.
#Bakan Kacırİnsanoğlu dünyaya geldiği ilk andan itibaren çevresindeki uyaranların etkisiyle yaşamını devam ettirir. Süreç boyunca yaşa bağlı olarak belirli fiziksel, duygusal, nörolojik, psikomotor özelliklerle gelişimini sürdürür. İnsan yaşamı değişken ve dinamik yapısıyla karmaşık bir döngü halindedir. Bu süreçte yaşamını şekillendiren birçok unsurun etkisiyle kendini keşfeder, kendi kimliğini yaratır ve bu durum ‘öğrendiklerimiz’ ve ‘yeni öğreneceklerimiz’ şeklinde zihnimizde birtakım düşünceler oluşturur.
#Konuk YazarGıda ürünlerinin ambalajının ön yüzündeki sağlık iddiaları da bizi o ürünü satın almaya teşvik ediyor. Ancak bazı ürünlerde kullanılan sağlık iddiaları yanıltıcı olabiliyor. Peki bir ürünün üzerinde içeriği ile ilgili 'doğal, şekersiz, light' gibi iddialarda bulunması onun sağlıklı olduğunu garanti eder mi? İşte burada gıda etiketi okuma alışkanlığı devreye giriyor. Ürünün ambalajında vurgulanan sağlık iddiasının gerçek olup olmadığını anlamanın tek yolu arkasındaki bilgi etiketini okumaktan geçiyor.
#SağlıkHemen her gün gıda alışverişi yapıyoruz ama kaçımız aldığımız ürünlerin ambalajını okuyoruz? Sepete attığımız ürünlerin gramajları yanlış, son tüketim tarihleri geçmiş olabiliyor. Üstelik açıkta kontrolsüz satılan birçok gıda, içeriğinde yer aldığı iddia edilen malzemeleri barındırmayabiliyor. İşte bu nedenle ürünlerin etiket bilgilerini okumak oldukça önemli. Peki etikette yazanlar neyi ifade ediyor? Alışveriş yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Gıda Mühendisi Ebru Akdağ ile konuştuk.
#SağlıkSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ilk uzay yolcusuyla ilgili yaptığı paylaşımda, "Cumhuriyetimizin 100. yılında gerçekleştireceğimiz insanlı ilk uzay görevinde tarihi bir anlaşmaya imza attık. Türk uzay yolcusunun eğitim ve uçuş hizmeti için Axiom Space ile işbirliği yapacağız " açıklamasında bulundu.
#Mustafa VarankSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ilk uzay yolcusuyla ilgili yaptığı paylaşımda, "Cumhuriyetimizin 100. yılında gerçekleştireceğimiz insanlı ilk uzay görevinde tarihi bir anlaşmaya imza attık. Türk uzay yolcusunun eğitim ve uçuş hizmeti için Axiom Space ile işbirliği yapacağız " açıklamasında bulundu.
#Bakan VarankOkul denildiğinde, sizin aklınızda ki resim babanız hatta dedenizle bile aynıydı. Sınıf ve sıralar, dersi tek taraflı anlatan öğretmen resmi, çocuklarımızın aklında da belki pandemi olmasa uzun süre aynı kalacaktı. Dedenizin belki akıllı telefonu, interneti yoktu ama sıra ve sınıf aynıydı. Çocuğunuz ise teknolojinin içine doğdu. Dedenizle çocuğunuzun aynı sıralarda okuması her ne kadar nostaljik ve romantik de gelse, acaba günümüz Alfa çocuğunun ihtiyacını gidermek ve ilgisini çekmek için yeterli mi?
#Konuk YazarÜlke genelinde yaşadığımız depremler sonrasında ortaya çıkan acı tablo denetimin ne kadar önemli olduğunu ortaya koydu. İnşaatlardaki ihmal ve hatalar daha sıkı tedbirler almayı gerekli kıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da son yıllarda bu alanda önemli projelere imza attı. Bu projelerden biri de Elektronik Beton İzleme Sistemi (EBİS) oldu.
#Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği BakanlığıMetaverse’te bugün yaşanan gelişmeler alternatif evrenin geleceğine ışık tutuyor. Anlaşılan o ki; metaverse’te kazançlı yatırımlar yapabilir, meslek sahibi olabiliriz. Ama yakın gelecekte bağımsız bir metaverse ekonomisi olası görünmüyor.
#Umut Fırat EroğluVerimlilik ve Teknoloji Fuarı’nda ‘Teknolojinin Ekonomik Gelişime Katkısı’ konulu bir panel düzenlendi. Panelde değerlendirmelerde bulunan Dr. Leyla Türker, “Tıp fakültesi öğrencileri ve cerrahlar, sanal ortamda bir gözlükle ameliyathaneye giriyorlar. Hem sınavlarını hem de eğitim modüllerini aynı platformda gerçekleştirebiliyorlar” dedi.
#Ayça Gözde ÇETİNAlaşım, sıklık ile kullanılan terimlerin başında yer almaktadır. Kullanım amacının belirlenmesi ve hangi ihtiyaçtan dolayı yapılması gerektiği ile ilgili bazı bilgiler öğrenilmesi halinde, rahatlıkla bahsetmek mümkün olacaktır. Alaşım nedir? Alaşım nasıl oluşur merak edilen detayları ile derledik.
#Alaşım NedirÇinli bir şirket, NASA’nın üzerinde çalışıp sonradan vazgeçtiği projeyi hayata geçirecek. Benzeri bir tasarımla yapılacak olan 12 kişilik hipersonik uçak tüm zamanların rekorunu kıracak. Hipersonik uçak rekabetinde en yüksek hıza erişecek uçağın detayları sır olarak saklanıyor. Tasarım aşamasındaki uçak Şanghay-New York arasını 2 saatte uçacak. Bu uçuş, Boeing 777 geniş gövdeli bir uçakla yaklaşık 15 saat sürüyor. Kesin olarak açıklanmamakla birlikte uçağın saatteki hızı 5.500 km’den az olmayacak. Bu, İstanbul-New York arasını bir saatten biraz fazla zamanda uçması anlamına geliyor.
#ÇinTeknoloji ve insanoğlunun beklentilerinin her dönem değiştiğini, değişmeye de devam ettiğini söyleyen İsmail Kızılbay, “Yapay zeka, otomasyon, yazılım, robotik, virüs bilimi bugün telaffuz ettiğimiz geleceğin gözde meslek alanları arasında” diye konuştu.
#1Son yıllarda gerçekleştirdiği bilimsel ve teknolojik hamlelerle başta ABD olmak üzere batılı ülkelerin korkulu rüyası haline gelen Çin'den bir kez daha akılalmaz bir icat haberi geldi: Çin, gerçek güneşten beş kat daha sıcak bir yapay güneş yaparak dünyayı şaşkına çevirdi.
#ÇinÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın hayata geçirdiği Bina Kimlik Sistemi ile 10 bin 250 bina dijital kimliğe sahip oldu. Dijital kimlik sayesinde binanın bütün projesine ve deney sonuçlarına ulaşılabilecek.
#Dijital KimlikSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener'in "Yandaş savunma sanayi firmaları, Türkiye'deki savunma sanayi firmalarından birtakım araklamalar yapıyor" ifadelerinde bahsettiği şirketin Baykar olduğunu dile getirerek, "Baykar, Türkiye Cumhuriyeti devletinde, yüksek teknolojili alanlarda şu anda en fazla üretim yapan, katma değer üreten firmalardan biridir." dedi.
#Mustafa VarankEbeveynler genellikle çocuklarının telefonda çok fazla zaman harcadıklarından şikayetçi. Kaspersky Çevrimiçi Çocuk Güvenliği Başkanı Andrey Sidenko, çocuklarla yüzleşmenin ve cihazlarını ellerinden almanın değil, ortak ilgi alanları bulmanın ve telefonlarında ne yaptıklarını anlamanın daha doğru olacağını söylüyor.
#Sponsorlu İçerikAmazonlarda yaşayan ve ‘dünyanın en sağlıklı kalbine sahip’ diye bilinen Tsimane kabilesi üyelerinin beyinleri de kalpleri kadar sağlıklı çıktı. Uzmanlar, “Çimaneler yaşlanmayı yavaşlatmanın anahtarını ellerinde tutuyor olabilir” diyor.
#Tsimane Kabilesi