Güncelleme Tarihi:
Alaşım, bir metal elementin başka bir element ile birleşmesiyle oluşan homojen karışıma alaşım denilmektedir. Kimyanın konusu, içinde belli bir değeri olan metal elementlerin dönüşüm ve birleşmesiyle oluşan farklılık olarak değerlendirilmektedir.
Her metalin kendi içinde değeri ve isimlendirilmesi bulunmaktadır. Alaşım konusu günlük hayatta yapılan deney ve araştırmalar sonucunda, çoğu üretim firmalarında ve tüketicilerin aktif olarak kullandığı, işleri kolaylaştıran malzemeler olarak yer almaktadır. Metallerin iletken olmasını oldukça önemlidir. Demir, çelik, alüminyum gibi ürünler alaşım edilen ürünlerin başında yer almaktadır.
Demir: Yüksek bir yapıya sahip ürünlerin arasında yer almaktadır.
Çelik: Demire göre daha sert ve paslanmaz olması tercih sebebi haline gelmektedir.
Alüminyum: Hafif metallerin arasında yer almaktadır.
Belirli kimyasal ürünlerin katkı yapılıp alaşım elde edilmesiyle uçak parçası yapımı, otomotiv sektörü parçalarının yapımı gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Her alaşım metalin kendi içine özellikleri bulunmaktadır.
Alaşımın Metallerin Özellikleri Nelerdir?
Her metalin erime noktası bulunmaktadır. Bazı metallerin daha geç sürede erime seviyesine ulaşması mümkün iken, bazı metallerin daha hızlı erime seviyesine ulaştığı görülmektedir. Erime işlemleri için belirli ısı ve sıcaklığı ihtiyaç bulunmaktadır. Yeterli ısı ve sıcaklık sonucunda, metalleri alaşıma uğrayarak farklı bileşenler elde edilmektedir.
İşlenebilir olması metallerin alaşım sonucunda kolay şekil verilme imkanının sağlanmasını kolaylaştırmaktadır. Söz konusu metalin ısı sonucunda başka şekillere ulaması ve kullanıma uygun hali getirilmesi önemlidir.
Dayanma gücü, metalin alaşım sürecinden sonra değerinin daha yüksek olan metalin başka metalin üstüne yer alması anlamına gelmektedir. Bazı metallerin alaşım sonucunda daha kuvvetli ve dayanıklı hale geldiği görülmektedir.
Alaşıma söz konusu olan metallerin iletken olmasının önemi yüksektir. Direncinin yüksek olması birçok alaşımda kullanılması ve iletkenliği tercih edilebilir hale getirmektedir.
Alaşımların Tercih Edilme Sebepleri Nelerdir?
Alaşım, üretim alanın ve teknoloji alanında tercih edilen bir model olarak karşımıza çıkmaktadır. Lehim yapılması ve sağlık gibi birçok süreçlerde aktif olarak tercih edildiği görülmektedir. Metallerden alışım yapılması sebepleri;
Söz konusu malzemelerin maliyetini düşürmek için
Isıl işlemlere dayanıklı metaller üretmek için
Metalleri geliştirmek için
Malzemelerin dış etkenlere karşı korumak için
Alaşım Çeşitleri Nelerdir?
Bakır ve kalay
Pirinç ve çinko
Kalay ve kurşun
Cıva alaşım çeşitleri
Alaşım işlemleri, metallerin daha çok ihtiyaca yönelik kullanılması ve birçok üretim alanın kullanma gerekliliğini ortaya koymaktadır. Metallerin ısıya olan dirençleri ve başka metalleri ile birleşerek, teknolojik bilgilere daha kolay ve hızlı ulaşılması için yapılması gereklidir.